Evo kako možete sami saznati koja je ‘bolja’ strana vašeg lica

Sami sebi ste najgori kritičar kada vidite vlastitu fotografiju i uvijek se pitate kako ostali uvijek izgledaju tako fantastično dok vi ne možete pronaći nijednu fotografiju na kojoj dobro izgledate…

Sa simetrijom nove aplikacije sada mogu pokazati razlike između desne i lijeve strane lica. Istraživači su na fotografijama uvidjeli veliku sklonost ka lijevoj strani i vjeruju da bi to moglo biti posljedica načina na koji naš mozak obrađuje emocije.

Većina, osobito žena, mrzi biti fotografirana. ‘Loše ispadam na fotografijama’ ili ‘Nisam fotogeničan’ – reći će mnogi onome tko u njih uperi fotoaparat. Što smo stariji i naboraniji, to postaje sve mučnije.

U ovo doba godine, kada su odmori, roštilji, piknici i vjenčanja u punom jeku, posebno je teško izbjeći da vas netko ulovi, prenosi 24sata.hr.

24sata

Svi su iskusili nelagodu listajući i pregledavajući slike na telefonu, nerijetko se zgražajući nad onim što vide.

Ne samo da se zateknete kako naređujete prijateljima da izbrišu fotografije koje vam se ne sviđaju, nego i stojite nad njima dok ih tjerate da ih uklone. Također se pitate kako ostali uvijek izgledaju fantastično dok vi ne možete pronaći nijednu fotografiju na kojoj dobro izgledate.

Stvarnost je takva da smo uvijek sami sebi najgori kritičari kada vidimo vlastitu fotografiju i primjećujemo mane koje drugi ne uočavaju.

Ako je znanost u pravu, većina nas ima ‘bolju’ stranu – a to je lijeva. Bilo proračunato ili slučajno, uvijek većina okrene lijevu stranu prema kameri. Istraživači su jednom prilikom tražili od sudionika da ocijene privlačnost obje strane muškog i ženskog lica na fotografijama u sivim tonovima.

Kako bi spriječili pristranost, istraživači su predstavili i originalne fotografije i zrcalno obrnute slike. Otkrili su jaku sklonost prema lijevoj strani, bez obzira na to jesu li slike izvorno bile s lijevom stranom ili zrcalno obrnute.

Lijeva strana lica ocijenjena je kao estetski ugodnija, i za muškarce i za žene.

Rezultati su potvrđeni mjerenjem veličine zjenica sudionika – one se šire kada gledate nešto zanimljivo i sužavaju se kada gledate neugodne slike. U ovoj studiji, veličina zjenica se povećavala gledajući lijevu stranu lica.

Zašto lijevo?

Istraživači vjeruju da bi to moglo biti zbog načina na koji naš mozak obrađuje emocije. Desna strana mozga više je uključena u izražavanje emocija i kontrolira mišiće na lijevoj strani tijela. To znači da lijeva strana lica pokazuje više vanjskih emocija, što je estetski ugodnije.

Simetrija lica dugo se smatrala zaštitnim znakom lijepog lica, ali nepravilnost je ipak prirodnija.

24sata

Postoji li doista nešto poput ‘bolje strane’ lica?

Kao i u svemu ovih dana, sada postoji aplikacija u koju možete zaviriti. Pretpostavljajući da smo asimetrična bića, rezultati vas mogu iznenaditi.

Asimetrične nesavršenosti su ono što vas čini lijepim.

Isprobajte aplikacije

Ako ste zaintrigirani rezultatima istraživanja, i ako želite saznati koja je ljepša strana vašeg lica, jednostavno snimite selfie, prenesite ga u jednu od aplikacija i sami testirajte teoriju ‘lijevo je bolje’.

Neke od dostupnih aplikacija povlače crtu po sredini vašeg selfija. Postoji funkcija pomicanja koja vam omogućuje da zamijenite strane, tako da možete sami vidjeti kako izgledate ljepše.

Beautiful young woman doing face yoga

Učitavajući svoju fotografiju tehnologija će proizvesti vaše ‘savršeno desno i savršeno lijevo lice’ između kojih možete birati.

Možete spremiti obrađene fotografije, pokazati ih prijateljima, i vidjeti hoće li vas prepoznati. Pomoću ovakvih aplikacija omogućeno je i obrezivanje i rotiranje fotografija za još bolji forenzički uvid u to koja je strana vašeg lica ljepša, donosi Daily Mail.

(TIP/Foto: Dreamstime)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.