Sindikalna potrošačka korpa i ovaj mjesec skuplja: Hrana sve skuplja, niko se ne žali

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mjesec juli 2022. godine iznosi 2.668,32 KM i za 28,11 KM je skuplja u odnosu na juni 2022. godine.

Prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za mjesec maj 2022. iznosila je 1.110,00 KM (posljednji podatak objavljen od strane Federalnog zavoda za statistiku). Minimalna plata prema Odluci Vlade FBiH je 543,00 KM. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 41,59%. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe minimalnom platom je 20,35%.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca, piše Buka.

Samu potrošačku korpu čine sljedeće kategorije (pored naziva se nalazi procenat učešća pojedinačne kategorije u sindikalnoj potrošačkoj korpi):

1. Prehrana – 46,23%

2. Stanovanje i komunalne usluge – 13,65%

3. Higijena i održavanje zdravlja – 7,21%

4. Obrazovanje i kultura – 7,50%

5. Odjeća i obuća – 13,49%

6. Prijevoz – 5,17%

7. Održavanje domaćinstva – 6,75%

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz 3 trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za deset (10) stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest (6) stavki, saopšteno je iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

CIJENE HRANE VEĆE NEGO U NJEMAČKOJ

Građani najveći dio plata troše na prehranu. Nijemci, prema istraživanjima tržišta i pisanjima medija u svojim trgovinama kilogram brašna ne plaćaju ni marku, tačnije svega 0,90 KM, a litru ulja 3,60 KM.

Iz Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH rekli su nam da se u tekućoj godini 20 žalbi se odnosilo na povećanje cijena prehrambenih proizvoda od ukupnih 600 žalbi.

“Zadnjih nekoliko tjedan zamijećen je blagi pad cijena, što zapravo kontinuirano prati trend da BiH prati svjetska kretanja, no na žalost, trgovci i distributeri mnogo ažurnije prate skokove cijena nego padove cijena. Očekivati je da će u narednom razdoblju doći do dodatnog blagog pada cijena prehrambenih proizvoda. U ovome segment BiH u najvećoj mjeri ovisi isključivo o uvozu a time i ekonomskih, pandemijskim ali i političko/ratnim dešavanjima na svijetskoj sceni”, kažu za BUKU iz nstitucije ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH.

Iako radimo za mnogo manje plate nego radnici iz Njemačke izgleda da smo prihvatili situaciju da je povećanje cijene hrane normalno i rijetki se žale na tu činjenicu, piše Buka.

(TIP/Foto: Ilustracija)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.