Video/Koliko penzionerima u TK znači jednokratna pomoć: “Za uhar koliko god” ili “zamazivanje očiju”?

Vlada TK trenutno radi na realizaciji 14 mjera koje su realizovali od početka mandata. Danas su kazali da isplata pomoći penzionerima i porodiljama teče po planiranoj dinamici.

Penzioneri u TK, a koji primaju minimalne penzije, početkom sedmice dobili su uz redovne penzije i po 100 KM pomoći Kantonalne vlade. Pitali smo ih koliko im znači ova pomoć.

– Pa dobro, nešto malo pomoći. Bolje da su povećali postotak pa da ostane nego ovako, ali šta možemo, bolje išta nego ništa.

– Jesam dobila, dobro je. Koliko god uhar je, je li pošteno?

– To 100 KM ništa ne znači na moju malu penziju. Dobro, bolje da su povećali penzije za makar 10 KM, nego što su dali sad 100.

– Nikako, samo zamazali oči i to je sve – kažu nam penzioneri.

Pomoć od po 100 KM za penzionere, jedna je od mjera Kantonalne vlade koju su na početku mandata obećali ispuniti.

– Trebamo biti zadovoljni. 14 od 18 mjera smo ispunili, preostale su još četiri, od čega tri iz oblasti obrazovanja i jedna mjera koja se odnosi na 15 miliona maraka za opremanje MUP-a, Civilne zaštite i robnih rezervi. Djelimično smo i tu mjeru realizovali, naravno tu su ključne tenderske procedure koje su kod nas takve kakve jesu, ističe premijer TK Irfan Halilagić.

Prema izmjenama i dopunama zakona, nezaposlene porodilje imat će mjesečnu naknadu od 1.000 KM, a za zaposlene porodilje čija je plaća manja od 1.000 KM, Vlada TK će uplatiti razliku sredstava tako da će svaka majka porodilja imati 1.000 KM mjesečne nadoknade. Porodilje iz vremenskog razdoblja 1. april 2021. – 1. april 2022. godine dobit će jednokratnu novčanu pomoć.

Vlada je krenula i sa isplatama naknada majkama koje su porođene nakon 1. aprila ove godine, a do sada je obrađeno 260 zahtjeva i za ove namjene izdvojeno oko 700.000 KM.

(TIP/Izvor: okanal.oslobodjenje.ba/Foto: Ilustracija)