Kevin Spacey se izjasnio da nije kriv za seksualna zlostavljanja

Oscarom nagrađeni glumac Kevin Spacey izjasnio se danas da nije kriv za četiri historijske optužbe za seksualna zlostavljanja koja su navodno počinjena u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Spacey je optužen za pet prekršaja u Britaniji – po četiri tačke za seksualno uznemiravanje dodirivanjem – i po mnogo ozbiljnijoj tački za privoljavanje osobe na seksualne aktivnosti izvedene penetracijom bez pristanka. Tužioci tvrde da je Spacey prinudio jednog muškarca na oralni seks.

On se prvi put pojavio u sudnici prošlog mjeseca kada je njegov advokat izjavio da glumac odlučno negira sve optužbe iznesene protiv njega. Odobrena mu je bezuslovna kaucija i danas bi se trebao pojaviti u londonskom sudu Old Bailey.

Ukoliko bude proglašen krivim za seksualno zlostavljanje, on bi se mogao suočiti s maksimalnom kaznom od šest mjeseci zatvora ili na neograničenu globu, dok ostale optužbe povlače maksimalnu kaznu doživotne robije.

Policija je saopćila da su se navodna seksualna zlostavljanja desila između marta 2005. i aprila 2013. – četiri u britanskoj prijestolnici i jedno u Gloucestershireu na zapadu Engleske. Njegove žrtve bili su muškarac koji je sada u 40-im godinama i dvojica muškaraca koji su sada u 30-im godinama života, prenosi Reuters.

Spacey, svojevremeno jedan od najvećih holivudskih zvijezda, nestao je iz očiju javnosti otkako je optužen za seksualne prekršaje prije pet godina.

Taj 62-godišnjak, koji je dobio Oscare za najboljeg glumca u filmu “American Beauty” i za najbolju sporednu ulogu u “The Usual Suspects”, povučen je iz TV serije “House of Cards” i iz filma “All the Money in the World” nakon što su optužbe protiv njega izsašle na svjetlo dana, prenosi Reuters.

(TIP/Izvor: federalna.ba/Foto: EPA/NEIL HALL)