Turković nakon sastanka s Truss: BiH i region su na vrlo važnoj prekretnici

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković izjavila je danas u Sarajevu da se Bosna i Hercegovina i cijeli region nalaze na vrlo važnoj prekretnici.

Ministrica vanjskih polova BiH je nakon sastanka s državnom sekretarkom za vanjske poslove, Commonwealth i razvoj Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Elizabeth Truss izjavila da postoji kontinuirana zainteresovanost Velike Britanije za odnose sa BiH.

“BiH, ali i cijeli region nalazi se na vrlo važnoj prekretnici. Ili ćemo krenuti ka trajnom miru i stabilizaciji u okviru euroatlantske zajednice ili ćemo dozvoliti da budemo uvučeni u opasne igre kojima je cilj destabilizacija cijele Evrope i NATO alijanse”, rekla je Turković.

Istakla je da postoji zajedničko razumijevanje da se kriza iz Ukrajine može i da postoje namjere da se prelije na ovaj dio Evrope.

“Vrlo je važno da naši ključni saveznici, a Velika Britanija je jedan od najvažnijih, podrže napore i želje građana BiH da idu ka Evropskoj uniji i NATO savezu. Blokada funkcioniranja rada institucija dovedena je na novi, još opasniji nivo blokiranjem finansijskih izvora. Građanima se želi oduzeti temeljno, demokratsko pravo da biraju svoje predstavnike”, rekla je Turković.

Istakla je da najavljeni činovi secesije i podrivanja ustavnopravnog poretka i Dejtonskog mirovnog sporazuma od vladajuće stranke iz bh. entiteta Republike Srpske još nisu zaustavljeni i da se BiH suočava sa daljnim pogoršanjem političke situacije.

“Postoji nada da će naši prijatelji razumjeti da je njihova podrška od vitalnog značaja za nas, ali i za mnoge od njih. Samo nepokolebljivom zaštitom zakona i Ustava možemo otvoriti vrata napretka i korisnog dijaloga. Vjerujemo da bi dodjeljivanje kandidatskog statusa za BiH u EU bila jedna od dobrih poruka svima koji igraju po ruskim notama. Ono što ohrabruje jeste da smo danas još jednom uvjereni da nismo sami u naporima za očuvanje mira, stabilnosti i demokratije u regiji”, naglasila je Turković.

Izrazila je nadu da će Sporazum o partnerstvu, trgovini i saradnji između BiH i Ujedinjenog Kraljevstva osigurati kontinuitet dobre i sadržajne saradnje i ojačati ukupne odnose između BiH i Velike Britanije.

Na kraju je istakla da je svoju britansku kolegicu zamolila za olakšanje viznog režima za državljanje BiH u njihovim nastojanjima da posjete Ujedinjeno Kraljevstvo i prošire svoja saznanja i viđenja o sistemu rada i napretku.

“Smatramo da bi to otvorilo vrata boljem razumijevanju, boljoj saradnji u interesu obiju država”, poručila je Turković.

Posebno je naglasila da je Velika Britanije uz BiH najznačajniji komemorator u očuvanju sjećanja na genocid u Srebrenici.

“Danas na primjeru Ukrajine najbolje vidimo šta donose rat i razaranja”, zaključila je Turković.

(TIP/Izvor: Anadolija)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.