Ovo se događa u vašem tijelu ako redovito jedete zobene pahuljice, tvrde stručnjaci

Zobene pahuljice već su odavno hvaljene kao gotovo savršen doručak – obrok koji je podjednako zdrav i ukusan. Međutim, postoji iznenađujuća nuspojava jedenja zobenih pahuljica za koju čak ni ljudi koji je jedu svakodnevno godinama ne znaju.

“Jedna od najvećih stvari koje ćete dobiti od zobenih pahuljica (uključujući dobrobiti od cjelovitih zrna i dijetalnih vlakana koja održavaju zdravo srce i zdrava crijeva) je osjećaj sitosti između obroka,” kaže dijetetičarka Sylvia Melendez-Klinger, prenosi Index.hr.

Ona napominje da je studija iz 2015. objavljena u Annals of Nutrition and Metabolism čak pokazala da su pojedinci koji su jeli zobene pahuljice za doručak unijeli manje kalorija za ručak. Međutim, to nije jedina korist koju ćete dobiti od dodavanja zobenih pahuljica u svoju prehranu.

Zobene pahuljice mogu poboljšati vaše sportske performanse

“Zob ubrzava vaš metabolizam i može pojačati vaše sportske rezultate ako je pojedete unutar jednog sata nakon vježbanja”, kaže registrirani nutricionist Jay Cowin, direktor formulacija u ASYSTEM-u.

Zobene pahuljice mogu poboljšati zdravlje vašeg srca

“Zobene pahuljice su bogate topivim beta-glukanom”, objašnjava klinički dijetetičar i edukator o dijabetesu Tejal Pathak. “Brojne studije povezuju vlakna i njihovu moguću ulogu u kardiovaskularnom zdravlju poboljšanjem razine lipida u krvi i postprandijalnim učincima na šećer u krvi.”

Zobene pahuljice mogu poboljšati vašu probavu

Zdravlje vaših crijeva može utjecati na dobrobit gotovo svakog drugog dijela vašeg tijela. “Sadržaj vlakana u zobenim pahuljicama poboljšava zdravlje crijeva i održava vas sitima”, objašnjava nutricionistica Lisa Richards, autorica knjige “The Candida Diet”.

Zapravo, pregled istraživanja iz 2014. objavljen u British Journal of Nutrition otkriva da su dvije osobe s ulceroznim kolitisom primijetile kako se njihovo stanje poboljšalo nakon dodavanja zobenih pahuljica u prehranu, sugerirajući da bi “dugotrajni prehrambeni unos zobi ili zobenih pahuljica mogao dovesti do smanjenja rizika od upalnih procesa u crijevima.”

Zobene pahuljice mogu poboljšati vaš imunološki sustav

Želite li jednim potezom poboljšati zdravlje crijeva i imunološko zdravlje? “Sadržaj vlakana u zobenim pahuljicama poboljšava zdravlje crijeva služeći kao prebiotička hrana za hranjenje zdravih crijevnih bakterija. Sama ova činjenica će poboljšati imunološko zdravlje, smanjiti rizik od kroničnih bolesti i smanjiti upale u tijelu”, objašnjava registrirana dijetetičarka Trista Best.

(TIP/Foto: Shutterstock)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.