Tuzla: Radnja u kojoj osobe s invaliditetom izrađuju i prodaju suvenire

Kroz različite edukacije i javna zagovaranja, Udruženje Lotosice radi na tome da promijeni svijest o osobama s invaliditetom te ih uključi u sve tokove života.

Njihovom radu i zalaganju svjedoči i jedinstvena suvenirnica “Naš podstrek” u centru Tuzle, gdje se mogu pronaći razni suveniri od drveta, magneti, nakit i ukrasni predmeti nastali vrijednim rukama osoba s invaliditetom.

Dvadesetjednogodišnja Bojana je u trećoj godini, zbog jake upale, ostala bez sluha. Tada je njen život dobio drugu dimenziju u kojoj je diskriminacija bila sveprisutna. Iako je teško prisjećati se tog perioda, svjesna je da o tome mora pričati da bi se stanje počelo mijenjati.

„Uvijek je bilo čudno u razredu, ne možete da pričate, vrijeđaju te, odbacuju te, neće da pričaju s tobom i tako je trajala i srednja škola“, prisjeća se ona.

Trenutak koji je promijenio njen život veže se za suvenirnicu “Naš podstrek”. Prijeći preko sopstvenih granica i nakon godina i godina borbe protiv diskriminacije, te dobiti priliku biti dio društvene zajednice je neprocjenjivo, objašnjava nam.

„Ovo je moj prvi posao. Prvo što radim svojim rukama. To je predivan osjećaj. Jako predivan.“

Bojana je samo jedna od mnogih osoba s invaliditetom čiji se potencijal iskristalisao na ovom mjestu. S njima se svakodnevno, kroz različite projekte, radi na samopouzdanju i jačanju  kapaciteta, a rezultati ne izostaju.

„Među osobama s invaliditetom se krije toliko potencijala koji su zanemareni jer im se taj prefiks invaliditet stavlja na teret, a iza tog prefiksa su divni ljudi, divne osobe koje sve ovo vrlo rado rade i vrlo brzo savladaju i nauče, tako da je rad s njima nešto najljepše što sam dosad radila“, naglasila je Vlasta Marković, edukatorica na projektima za osnaživanje osoba s invaliditetom.

Žalosno je, smatraju, što se osobe s invaliditetom u našoj državi uglavnom zapošljavaju preko ovakvih udruženja i projekata, a itekako su sposobni da budu dijelom različitih kompanija i institucija. U Podstreku se nadaju da će upravo  njihov primjer biti put ka promjenama.

(TIP/Izvor: federalna.ba/Autorica: Azra Delmanović)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.

  1. В поисках где [url=https://el-gusto.ru/]купить реплику наушников Airpods PRO[/url]? Наилучшие беспроводные наушники в Москве. Реплика оригинальных AirPods с активным шумоподавлением со…

  2. Одни проблемы. [url=https://apps.rustore.ru/app/com.leonru.mobile5]Приложение леон ошибка[/url] и с чем связана данная проблема я не знаю. Но лучше поискать другой источник для…