Imamović upriličio prijem za dobitnike nagrada na prestižnoj međunarodnoj izložbi inovacija, patenata, industrijskog dizajna, novih tehnologija i proizvoda

Gradonačelnik Grada Tuzle, Jasmin Imamović, sa saradnicima, upriličio je u četvrtak prijem za učenike i učenice iz Tuzle, koji su na prestižnoj međunarodnoj izložbi inovacija, patenata, industrijskog dizajna i novih tehnologija i proizvoda MAKINOVA i EKONOVA 2021,  održanoj u Skoplju od 8. do 10. novembra 2021. godine, osvojili prvo i četvrto mjesto.

Predstavnici Bosne i Hercegovine, Mirza Salamović i Haris Osmanović, učenici devetog razreda OŠ „Mejdan“  osvojli su prvo mjesto sa svojom inovacijom Smart greenhouse / Pametni plastenik, pod mentorstvom prof. Damira Spahića, dok su učenice Srednje saobraćajne škole iz Tuzle Irmela Šarić i Nerma Džambić, pod mentorstvom profesora Asmira Selimija, Jasmina Selimija i Ahmedina Kozarevića osvojile četvrto mjesto sa inovativnim rješenjem pod nazivom Smart parking sistem.

„Ideja projekta je da svaka osoba može da koristi pametni plastenik. Htjeli smo svima olakšati taj proces, jer naš plastenik sam obavlja mnoge funkcije. Plasirali smo se na prvo mjesto u konkurenciji od preko 100 projekata iz osnovnih škola.“, istakli su Mirza Salamović i Haris Osmanović.

„Ovim projektom smo željele da smanjimo gužvu i osiguramo bezbjednost u saobraćaju. Ovo nije ništa novo, već se koristi u svijetu,  ali smo željele da primijenimo i kod nas“,  kazale su Irmela Šarić i Nerma Džambić.

Gradonačelnik Jasmin Imamović je čestitao je učenicima i učenicama i njihovim profesorima i nastavnicima na postignutim uspjesima,  te istakao kako se radi se o vrlo praktičnim i vrlo upotrebljivim inovacijama. „Ovo njihovo djelo plod je entuzijazma i mi želimo da podržimo one koji se bave inovacijama.  To je i dio naše Strategije razvoja, 3T – tolerancija, talenat i tehnologija, ovdje se radi o talentiranoj djeci našeg grada“, zaključio je gradonačelnik.

(TIP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.

  1. Одни проблемы. [url=https://apps.rustore.ru/app/com.leonru.mobile5]Приложение бк леон вылетает[/url] и с чем связана данная проблема я не знаю. Но лучше поискать другой источник…