Na Dan državnosti BiH delegacija PDA odala počast Sulejmanu Tihiću

Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, delegacije Pokreta demokratske akcije, na čelu sa Mirsadom Kukićem, predsjednikom stranke, odale su počast i položile cvijeće na mezar Sulejmana Tihića, bivšeg člana Predsjedništva naše države.

˝Danas više nego ikada, u ovim turbulentim vremenima za BiH, u kojima naša jedina domovina trpi udare na suverenitet, teritorijalni intergritet i ekonomski prosperitet, zajedničkim snagama trebamo potvrditi ono za što su se njeni narodi odlučili još 1943. godine, a to je da je BiH jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj je osigurana puna ravnopravnost svih njenih građana˝, poručio je Samir Imamović, generalni sekretar PDA, koji je ujedno građanima BiH, uime predsjednika PDA i u svoje lično ime čestitao ovaj veliki dan za našu državu.

Anvar Tihić, sin bivšeg člana Predsjedništva, kazao je da njegovoj porodici i njemu mnogo znači  dolazak svih delegacija PDA koje predvodi gospodin Kukić, pogotovo kod obilježavanja najznačajnijih datuma u historiji BiH, kao što su Dan nezavisnosti i Dan državnosti, jer je to ujedno prilika, kako je rekao, da se sjetimo svega onoga što je Sulejman Tihić učinio na jačanju BiH i njenih institucija.

˝Za vrijeme njegovog vremena je čak 60 institucija prešlo sa entiteta na nivo države. Svojom politikom dijaloga i kompromisa sa svim političkim predstavnicima i narodima u BiH pravio je relaksirajuće odnose što je svojevremeno prepoznao i sadašnji predsjednik SAD Džozef Bajden koji ga je pohvalio i istakao da je on pozitivan primjer političara u BiH, te pozvao i druge političare da se ugledaju na njega˝, podsjetio je Tihićev sin.

Međutim, iako je prošlo više od sedam godina od smrti njegovog oca, prema njegovim riječima, danas ni jedna ulica, niti jedna institucija ne nosi njegovo ime.

˝Ja se nadam da će neko u budućnosti smoći hrabrosti da pokrene to pitanje˝, kazao je Tihić.

Počast rahmetli Tihiću odali su u i potpredsjednik Skupštine Posavskog kantona, zatim zastupnici PDA u Skupštini Tuzlanskog kantona, predstavnici kantonalnih odbora ova dva kantona, te delegacije gradskih i općinskih organizacije PDA, kao i asocijacije žena i asocijacije mladih.