Izgorio autobus iz Sjeverne Makedonije, poginulo najmanje 46 osoba

Najmanje 46 osoba je poginulo kada se zapalio autobus sa tablicama Sjeverne Makedonije na auto-putu u zapadnoj Bugarskoj, saopštili su zvaničnici.

Zvaničnik bugarskog Ministarstva unutrašnjih poslova Nikolai Nikolov izjavio je za nacionalnu televiziju da je sedam osoba sa opekotinama prebačeno u bolnicu “Pirogov” u Sofiji. Najmlađi pacijent ima 15 godina.

“Autobus se prevrnuo i zapalio, ili se zapalio pa se prevrnuo”, izjavio je Nikolov. Zvaničnik bolnice u Sofiji izjavio je da je sedam osoba koje su u toj ustanovi na liječenju uspjelo da iskoči iz zapaljenog autobusa. Svi su u stabilnom stanju.

Bugarski mediji javili su da se nesreća dogodila noćas oko 3.00 sata na auto-putu Sofija-Blagojevgrad, kod mjesta Bosnek, na 31. kilometru od Sofije.

Ministar spoljnih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani izjavio je da su se putnici vraćali u Skoplje sa putovanja u Istanbul tokom vikenda.

Sjevernomakedonska agencija MIA prenijela je da je među poginulima i 12 maloljetnih lica, od kojih su dvojica bili braća blizanci. Predsjednik Bugarske Rumen Radev i privremeni premijer Stefan Janev razgovarali su telefonom sa predsjednikom makedonske vlade Zoranom Zaevom, koji je najavio dolazak u Bugarsku i posjetu preživjelima.

Pričekat ćemo da se završi zvanična istraga stručnih službi oko detalja nesreće, izjavio je Zoran Zaev, premijer Sjeverne Makedonije, nakon što je obišao sedam povrijeđenih u noćašnjoj nesreći prilikom koje poginulo 46 osoba, među kojima 12 djece, putnika autobusa kompanije ”Besa” iz Skoplja na autoputu Bugarskoj.

”Nastradali nisu samo iz Skoplja, iz više su mjesta. Svi su građani Sjeverne Makedonije i raznih su nacionalnosti. Ima i jedan građanin iz Preševa, iz Srbije, koji je sa vjerenicom iz Kumanova bio u Istanbulu na putovanju”, kazao je Zaev, javlja Makedonska informativna agencija (MIA).

”Na listi stradalih smo vidjeli da ima i jedno lice belgijskog državljanstva”, izjavio je Zaev, koji je sa ministrom zdravstva Sjeverne Makedonije Venkom Filipčem i Bujarom Osmanijem, ministrom vanjskih poslova, posjetio sedam povrijeđenih u bolnici ”Pirogov” u Sofiji.

Zaev je rekao i da se još ne znaju detalji, iako ima određenih informacija od sedam preživjelih koji su usljed nesreće razbili prozor kod zadnjih sjedišta.

”Ostavit ćemo bugarskim ekspertima da nam kažu analizu sa mjesta nesreće. Preživjeli imaju sjećanje kako se to dogodilo. Ako mi političari to kažemo, može da nastane problem. Ne može premijer Sjeverne Makedonije da kaže da li je brzina bila prilagođena ili da li je bio isparavan autobus. To će reći stručne službe, eksperti i profesionalci”, rekao je Zaev.

Informaciju o nesreći, kao što je istakao, dobio je u 3,30 sati noćas od premijera Bugarske Stefana Janeva, a potom mu se javio i predsjednik ove zemlje Rumen Radev.

”Zahvalan sam im za posvećenost na istrazi. Znam da će se brinuti kao za svoje građane”, kazao je Zaev.

Bugarski premijer Stefan Yanev posjetio je jutros u sofijskoj bolnici Pirogov sedam povrijeđenih osoba u teškoj saobraćajnoj nesreći na autoputu Struma.

Iz kabineta privremenog premijera Bugarske objavili su da su doktori Yaneva izvijestili kako je svih sedam povrijeđeni u stabilnom stanju, da komuniciraju i da su izvan životne opasnosti.

“Žrtve teške nesreće koje su bile u autobusu koji je saobraćao za Sjevernu Makedoniju su u stabilnom stanju i nisu životno ugroženi. Povrede su im sanirane, ali će možda biti potrebne i neke hirurške intervencije, rekao je direktor bolnice Pirogova prof. Ivan Poromanski, prenosi bugarska novinska agencija BTA.

Premijer Yanev se obratio žrtvama i izrazio duboko saučešće zbog stravične nesreće te im poželio brz oporavak.

(TIP/Izvor: Agencije/Foto: Reuters)