Otvorena prva medicinsko-biohemijska laboratorija u Banovićima

Unapređenje nivoa zdravstvene zaštite kroz poboljšanje zdravstvenih usluga, jedna je od aktivnosti koje lokalna zajednica zajedno sa nadležnim javnim institucijama provodi kontinuirano u proteklih osam mjeseci.

S tim u vezi, općinska administracija je brzo, profesionalno i u skladu sa svim zakonskim propisima odreagovala na zahtjev i prihvatila ponudu da se u Banovićima otvori prva medicinsko-biohemijske laboratorije „In Lab“.

Zvanično otvaranje prve laboratorije „In Lab“ u Banovićima upriličeno je 10. septembra, na Dan Općine. Laboratoriju je otvorio općinski načelnik dr. Bego Gutić zajedno sa vlasnicom In Lab laboratorije, Merimom Rakovac.

Ovom prilikom načelnik Gutić je izrazio zadovoljstvo što su Banovići dobili prvu, novu i savremenu medicinsko-biohemisjku laboratoriju u kojoj će se moći obavljati sve vrste laboratorijskih nalaza, počevši od COVID -19 analiza, koji su trenutno najaktuelniji i koji su priznati na prostoru Europske unije, pa do redovnih hemijskih analiza.

-„Ovdje se rade osnovni biohemisjki nalazi, rade se tumor markeri, hormoni i proširivat ćemo druge analize po zahtjevu tržišta. Sva oprema u laboratoriji je nova, aparati savremeni, a usluge će obavljati mladi kadar sa značajnim iskustvom“, – kazao je Avdo Ramić kao predstavnik laboratorije In-Lab.

U laboratoriji trenutno rade dva uspolenika, a kako su najvaili u narednom periodu biće potrebe za upošljavanje još dva radnika.