Kako se pokrenuti i pomladiti svoje tijelo u četrdesetima

U četrdesetima ili nekoliko godina stariji ili mlađi, nije važno. Jedna stvar je sigurna, tjelovježba bi trebala biti jedna od najvažnijih stvari u našem životu. Razumljivo je da puno radimo, imamo obaveza oko obitelji, a potreban nam je i odmor, ali ako želimo biti tu i što dulje uživati sa svojim voljenima, moramo pronaći vrijeme za sebe i svoje zdravlje. Faktori kao što su okretnost, metabolizam i sposobnost tijela da se oporavlja su važni. Nikad nije kasno.

Famozne četrdesete  

Zašto se baš četrdesete ističu kao nekakva prekretnica u životu? Naši poslovi su dotad relativno stabilizirani, većina ljudi je u brakovima i ima djecu, još su mladi, ali zreli i stabilni, nesigurnosti i napetosti dvadesetih su daleko za nama. Debelo smo zagazili u zrele godine, nadomak smo srednjima. Tijelo se mijenja i dugogodišnje zanemarivanje dolazi na naplatu. Najbolji je trenutak za unijeti u život neke nove i zdrave navike i produljiti svoj životni vijek, kao i učiniti kvalitetnijom svoju svakodnevicu.

Tijelo postepeno slabi  

Znanstvenici kažu da nakon četrdesete naše tijelo postepeno slabi. Svakodnevni tempo života s prosječnim kretanjem i prehranom više nije dovoljan za održavanje našeg zdravlja. Krvne žile se počinju sužavati, tlak raste, a ubrzava se gubitak mišićne mase. To potiče podizanje razine kolesterola i šećera u krvi.

Tjelovježba nas pomlađuje  

1966. je u Teksasu provedena studija nad studentima koji su fizičku aktivnost gotovo potpuno zanemarili na nekoliko tjedana, a nakon što su se vratili u prijašnji tempo života, nisu mogli funkcionirati na isti način kao prije. Ono što je važno je da su znanstvenici potvrdili da se sve negativne posljedice koje su uslijedile mogu ispraviti pravilnom tjelovježbom i aktivnošću. Nakon nekoliko desetljeća života s prosječnom fizičkom aktivnošću, ti isti muškarci, sad pedesetogodišnjaci, podvrgnuti su tjelovježbi i rezultati su bili vidljivi nakon šest mjeseci. Neka testiranja su pokazala da su određene funkcije njihovih tijela bile na istoj razini kao u njihovim dvadesetima.

Nikad nije kasno  

Možda mislite da se navike postavljaju u dvadesetima, poneke promjene unose u tridesetima, a sve kasnije je prekasno. To nikako nije istina, a ovo istraživanje i brojna druga to potvrđuju. Unosili promjene zbog izgleda ili zbog zdravlja, važno je oboje da bismo se osjećali bolje a uz to živjeli dulje i kvalitetnije, prenosi Index.hr.

(TIP/Foto: Pexels)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.

  1. Одни проблемы. [url=https://apps.rustore.ru/app/com.leonru.mobile5]Приложение леон ошибка[/url] и с чем связана данная проблема я не знаю. Но лучше поискать другой источник для…