Ovaj trik bi vam mogao pomoći da lako postavite zdrave navike kojih ćete se stvarno i držati

Najbitnije je pronaći vježbu koja koja vam odgovara. Ako vas trčanje ne ide i uzrokuje vam bol, nemojte si postaviti za cilj trčati nekoliko kilometara svako jutro…

Postavljanje novih ciljeva je jednostavno, ali njihovo provođenje može biti prilično izazovno. Ipak, istraživanje objavljeno u ‘JAMA Cardiology’ pronašlo je način za usvajanje zdravih navika koje će trajati. Koncept se bazira na postavljanju vlastitih ciljeva vježbanja i na ne odgađanju početka rada na sebi.

Četveromjesečno istraživanje obuhvatilo je 500 sudionika iz četvrti s nižim prihodima, koji su ili imali kardiovaskularnu bolest ili su imali povećan rizik od razvoja jedne. Svi su dobili nosive uređaje za praćenje razine tjelesne aktivnosti, a zatim su se podijelili u dvije skupine, prenosi 24sata.hr.

Ljudima u kontrolnoj skupini su zadali dva izazova: Prvi je određivao hoće li njihov dnevni cilj koraka biti dodijeljen ili će ga sami postaviti, a drugi hoće li odmah ostvariti cilj zadanih koraka ili će im za to trebati neko vrijeme.

Istraživači su otkrili da su oni koji su sami odabrali broj ciljnih koraka i odmah započeli raditi na tome imali najveći prosječni dnevni broj koraka (otprilike 1384 koraka). Također, kod njih je bila veća vjerojatnost da će nastaviti održavati umjerenu tjelesnu aktivnost.

Istraživači su zaključili da je bitno pronaći vježbu koja koja čovjeku odgovara. Ako ne volite trčati, nemojte si postaviti za cilj trčanje  nekoliko kilometara svakog jutra.

– Sve se sastoji u pronalaženju načina vježbanja koji vam donosi radost i obraćanju pažnje na to kako se vaše tijelo osjeća dok se krećete – objasnili su.

I baš kao što je istraživanje naglasilo: ‘Korištenje tog raspoloženja, energije i samopouzdanja kao vaše motivacije pomoći će u njegovanju te dugotrajnije navike’ – rekla je instruktorica pilatesa Helen Phelan, a piše mbg.

(TIP/Foto: Instagram)

 

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.