Damiru Hadžiću i ostalima ukinuta oslobađajuća presuda

Vrhovni sud Federacije BiH je donio rješenje kojim se žalba Tužilaštva Kantona Sarajevo uvažava, te ukinuo oslobađajuću presudu kojom su Damir Hadžić, nekadašnji načelnik sarajevske Općine Novi Grad te službenici Jasmina Horo i Jusuf Čaušević oslobođeni optužbi za zloupotrebe u ovoj općini. Sada se predmet vraća prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

Ova informacija je za Balkansku istraživačku mrežu (BIRN) potvrđena iz Tužilaštva KS.

Sa Hadžićem i ostalima se ranije sudilo i Esedu Radeljašu, a iz Kantonalnog tužilaštva su kazali da je Vrhovni sud Federacije donio rješenje o obustavi krivičnog postupka zbog smrti optuženog, piše Detektor.

U 2019. godini oslobođen Hadžić

Kantonalni sud u Sarajevu je u januaru 2019. nepravosnažnom presudom oslobodio bivšeg načelnika Općine Novi Grad Damira Hadžića, pomoćnika načelnilka Službe za imovinskopravne poslove Jasminu Horo i stručnog saradnika u toj službi Jusufa Čauševića da su zloupotrebom službenog položaja nezakonito proveli postupak dodjele zemljišta Esedu Radeljašu, kojem je iz budžeta omogućena isplata više od milion maraka za zemljište koje je 2006. godine Općini platio 51.340,00 konvertibilnih maraka (KM).

Osim za zloupotrebe, Horo je istom presudom oslobođena krivnje za pranje novca, odnosno da je otvorila račun u banci i na njega uplatila 25.000 eura, koje je, prema optužnici, dobila od Radeljaša, a da je kao dokaz o porijeklu novca ponudila ugovor o prodaji stana.

Optužbe za zloupotrebe u vezi sa zemljištem

Optužbe za zloupotrebe položaja u vezi sa zemljištem je prvostepenom presudom bio oslobođen i Radeljaš, ali je istom presudom osuđen na dvije godine zatvora što je kao zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, u periodu od 2013. do kraja 2014. zloupotrijebio novac iz kantonalnog budžeta u iznosu od 114.255 KM namijenjen isključivo za finansiranje političke partije BOSS i usmjerio ga na privatni račun.

U sarajevskom Kantonalnom sudu su naveli da još nije zakazan početak obnovljenog suđenja Hadžiću, Horo i Čauševiću, piše Detektor.ba.

(TIP/Foto: BIRN BiH)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.

  1. Ищете где [url=https://mdou41orel.ru/]купить копию Аирподс ПРО[/url]? Наилучшие беспроводные наушники в Москве. Копия оригинальных AirPods с активным шумоподавлением по скидке. Надежные…

  2. Искали где [url=https://el-gusto.ru/]купить копию Аирподс ПРО[/url]? Наилучшие беспроводные наушники в Москве и области. Реплика оригинальных AirPods с активным шумоподавлением со…

  3. Искали где [url=https://el-gusto.ru/]копия Airpods PRO[/url]? Лучшие беспроводные наушники в Москве и области. Копия оригинальных AirPods с активным шумоподавлением всего за…