Nezavisni odbor koji nadzire rad direktora Uprave policije TK-a bi mogao biti smijenjen

Nezavisni odbor Skupštine Tuzlanskog kantona koji nadzire rad direktora Uprave policije kantonalnog MUP-a uskoro bi mogao biti smijenjen. Proceduru će pokrenuti nova vlast koja smatra da u Nezavisnom odboru više ne mogu sjediti članovi koji su birani nezakonito i koji su sudjelovali u nezakonitoj smjeni aktulenog direktora Uprave policije.

Elsajed Fatušić, koji je izabran suprotno Zakonu o unutrašnjim poslovima, podnio je ostavku na članstvo u Nezavisnom odboru. Suad Suljić još nije podnio ostavku. Nakon što je Kantonalni sud protiv njega potvrdio optužnicu koju je Tužilaštvo Tuzlanskog kantona podiglo zbog zloupotrebe položaja i ovlaštenja u pokušaju, Suljić više, prema zakonu, ne može biti član Nezavisnog odbora.

„Zaključio je ugovor o cesiji za ustupanje potraživanja firme Bosnafarma od FK Sloboda u iznosu oko 660 hiljada maraka u ime i na račun advokatskog društva Suljić, a iskazujući to kao navodne obaveze koje je Bosnafarma imala prema advokatskom društvu za usluge koje advokatskog društvo nikada nije pružilo“, kazao je Admir Arnautović, portparol Tužilaštva TK-a.

Vladajuća skupštinska većina smatra da je upitna zakonitost rada Nezavisnog odbora, budući da je i Institucija ombudsmana za ljudska prava zatražila od Kantonalne skupštine da poništi odluku o imenovanju aktuelnog Nezavisnog odbora.

„Kad je biran taj Nezavisni odbor, bilo je problema – zbog određenih članova, s obzirom na to da su bili politički aktivni, što je konkursom i zakonom zabranjeno. Preporuke ombusmana su i jednakopravnost spolova, što propisuje Zakon o unutrašnjim poslovima. Znači, nisu ispoštovane ni te odredbe zakona“, ističe predsjednik Komisije za izbor i imenovanje Skupštine TK-a Slađan Ilić (SDP).

Član ove komisije Dževad Hadžić (SDP) navodi kako je Nezavisni odbor učestvovao u proceduri nezakonite smjene direktora Uprave policije koji je kasnije pravomoćnom presudom vraćen na svoju poziciju: „Bilo bi logično da poslije takvih dešavanja podnesu ostavku“.

Ipak, smjene nema bez zelenog svjetla međunarodne zajednice.

„Nailazili na otpor međunarodnih institucija, otpor OHR-a .Iz tih razloga i sad se ti potezi ne povlače brzopleto, nego se pokušava usaglasiti odnosno naći neki modul u kojem ne bismo naišli na reakciju međunarodnih organizacija“, pojašnjava Hadžić.

Ilić dodaje kako su predstavnici međunarodne zajednice koji prate ovaj segment da su tad bili vrlo nezadovoljni tim izborom i načinom izbora: „A i čitav ovaj period vidjeli smo podršku javnu kada je ponovo vraćen direktor policije“.

Vlast smatra da aktuelni Nezavisni odbor više ne može nadzirati rad aktulenog direktora Uprave policije Dževada Kormana jer je učestvovao u njegovoj nezakonitoj smjeni.

(TIP/Izvor: federalna.ba/Autor: Omer Hasanović)