Proces vakcinacije uspješno se implementira u Banovićima

Općina Banovići jedna je od općina u Bosni i Hercegovini, u kojoj je uspješno započet proces masovne vakcinacije svih stanovnika starijih od 18 godina.

Proces vakcinacije se odvija u organizaciji Javne zdravstvene ustanove „Dom zdravlja“ Banovići u zgradi Sportsko-kulturnog centra Banovići, u periodu od 8 do 15 sati do subote 31. jula 2021.godine, bez prethodne najave, odnosno zakazivanja termina za vakcinaciju.

Kako je potvrdio direktor Doma zdravlja Banovići Mehmed Salkić, do sada je u Banovićima prvom dozom vakcine, vakcinisano oko četiri hiljade građana, a sa obje doze blizu tri hiljada stanovnika.

-„Vakcinacija i danas protiče uredno i jako smo zadovoljni angažmanom naših uposlenika iz Higijensko-epidemiološke službe ali svih drugih koji učestvuju u ovim procesima kao i interesovanjem i dosadašnjim brojem vakcinisanih u Banovićima, što se odrazilo pozitivno i na trenutno stanje u kojem nemamo niti jednog COVID pozitivinog pacijenta“, – kazao je direktor Doma zdravlja Mehmed Salkić.

Zahvaljujući novom rukovodstvu i dobroj organizaciji Doma zdravlja Banovići, općina Banovići je među prvim općinama u kojoj je organizoavana masovna imunizacija, naveo je općinski načelnik dr. Bego Gutić istučući da je i Općinski štab civilne zaštite nedavno razmatrao informaciju o higijensko-epidemiološkoj situaciji koja je ocjenjena zadovoljavajućom uz obrazloženje da već određeno vrijeme u Banovićima nema pozitivnih pacijenata, niti pacijenata u izolaciji ili na hospitalizaciji.

Na proces vakcinacije i približavanje stanovnika mjerama značajno utiču aktivnostima koje provodi Dom zdravlja ali i globalni trendovi, naveo je direktor Salkić te naglasio da očekuje pojavu delta soja koji se mnogo lakše širi. -„Mi smo spremni, sada već imamo iskustva sa tri vala, tako da očekujem da će dolaskom jeseni i povratkom ljudi sa godišnjih odmora i nakon posjeta dijaspore, da ćemo imati opet neki val u septembru, oktobru, možda čak i u novembru“, -naveo je direktor Salkić i istakao da se u novom valu očekuje više zaraženih jer se novi soj brže širi, ali se ne očekuju teže kliničke slika s obzirom da je vakcinisan značajan broj stanovnika.

Značajne promjene u organizaciji Doma zdravlja

-„Preuzimanjem dužnosti direktora Doma zdravlja nastojao sam da iskoristim sve što je bilo dobro organizovano i to smo dalje razradili, a neke stvari smo mijenjali, kao npr. izvršili smo reorganizaciju prostora, rotaciju službi u adekvatnije i kvalitetnije prostore a sve u skladu sa skreditacijskim standardima kojima Ustanova teži. Kada je u pitanju oprema, najveći problem smo imali sa nedostatkom hemodijaliznog vozila, tako da smo uz pomoć Općine Banovići pokrenuli proces nabavke vozila za hemodijalizu, za prevoz pacijenata koji idu na hemodijalizu u hemodijalizni centar u Živinice.  Također, uspjeli smo nabaviti profesionalni frižider za čuvane vakcina jer smo do sada imali obični frižider koji nije adekvatan za ove namjene, te smo uspjeli izmjestiti COVID ambulantu iz Centra za mentalno zdravlje, te novu mobilnu ambulantu opremili svim pratećim elementima, te nabavili novi aparat za analizu krvne slike“,-kazao je direktor Mehmed Salkić.

Što se tiče daljih planova Uprava Doma zdravlja nastojat će kontinuirano raditi na poboljšanju pružanja usluge pacijentima uz podizanje kvaliteta i maksimalnog poboljšanja komunikacije pacijenata sa zdravstvenim profesionalcima. Također, planirana je stalna profesionalna edukacija zdravstvenih radnika, interna edukacija zaposlenih i konstantno učešće i praćenje dostupnih edukativnih radionica. Dom zdravlja intezivno priprema Ustanovu za akreditaciju, vanjsku ocjenu primjene akreditacijski standarda koja je zakazana za novembar 2021. od strane Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu Federacije BiH.

Uređenje zgrade Doma zdravlja

Nova Uprava Doma zdravlja uz podršku Općine Banovići uspjela je izdejstvovati podršku viših nivoa vlasti za projekte kojima će se značajno poboljšati infrastruktura objekta Doma zdravlja.  Naime, potvrda o odobrenju dva projekta i to rekonstrukcije i utopljavanja zgrade te sanacije krova zgrade Doma zdravlja, stigla su nedavno a u proceduru implementacije projekata krenut će se do kraja godine, potvrdili su iz Doma zdravlja.

(TIP)