Još nemate popis stvari koje želite ostvariti? Ovo će vas inspirirati

Da li ste ikada kreirali vlastitu listu želja koje biste voljeli ostvariti do kraja svog života. Kada saznate zašto je dobro imati ovakvu listu, napravit ćete je već danas. Donosimo savjete kako sastaviti vlastitu listu, koja će vas motivisati da slijedite svoje snove.

Lista želja se sastoji od bar 100 ciljeva koje želite ostvariti do kraja života. Na engleskom se korisiti termin bucket list, što slobodnom prijevodu znači otegnuti papke, odnosno umrijeti. Termin je popularizirao film The Bucket List iz 2007. godine s Jackom Nicholsonom i Morganom Freemanom u glavnim ulogama.

Vaše želje mogu uključivati mjesta koja želite posjetiti, vještine koje želite naučiti, stvari koje đelite posjedovati ili bilo šta drugo što vam je važno. Primjerice posjetiti egipatske piramide, skakati padobranom ili otići na koncert, samo su  neke od želja koje vaša lista može sadržati.

Zašto bismo svi trebali imati ovakvu listu?

Životne ciljeve ili želje obično čuvamo u glavi, a ako ih dosita želite ostvariti, stručnjaci savjetuju da ih stavite na papir. Kada opipljivo postavimo ciljeve, vjerovatno ćemo ih ostvariti.

Ono što nam pomaže da definiriamo ciljeve, to povećava i našu motivaciju da poduzmemo nešto u vezi njih. Shvaćamo da smo sami odgovorni za svoja postignuća i u skladu s tim prilagođavamo svoje odluke i navike.

Lista želja obogaćuje život i daje nam svrhu. Kada imate ciljeve , imate se čemu i veseliti. To je savršen poticaj da tražite više od života, stvorite uspomene za čitav život i steknete osjećaj ispunjenosti.

Znate li ko je začetnik ove ideje ?

Prvu listu želja napravio je svjetski avanturist i istraživač John Goddard, poznat i kao pravi Indiana Jones. Sve je počelo kada je sa svojih 15 godina slušao očeve prijatelje kako se žale da nisu učinili sve o čemu su sanjali. Odmah je napisao svoju listu, te život posvetio ostvarenju svojih želja. Prema njegovoj službenoj stranici uspio je ostvariti 111 od 127 životnih ciljeva.

Popeo se na Kilimanjaro, istraživao podmorje na Bahamima, naučio voziti avion, objavio članak u National Geographicu i doživio još mnogo pusttignuća i pustolovina. Neki ciljevi koji su mu ostali neostvareni su da pročita cijelu Enciklopediju Britannicu, otputuje na Mjesec ili da se pojavi u filmu o Tarzanu.

Poznat je i po izjavi koja podsjeća da za ostvarenje snova nikada nije kasno.

Kakve ciljeve trebamo staviti na listu?

Na primjeru Johna Goddard-a vidimo da su neki ciljevi realitstični, a da se neki čine preveliki da bismo ih mogli ostvariti. No, ako ne pokušamo nikada nećemo saznati, prenosi N1.

Možemo biti realistični, možemo se usuditi sanjati i raditi na ostvarenju svojih snova.

Savjeti za sastavljanje liste

  1. Pronađite mirno mjesto na kojem mođete neometano razmišljati, poput sobe, dvorišta ili plaže.
  2. Prisjetite koji su bili vaši snovi kada ste bili dijete, i da li su vam i dalje važni. Kada smo djeca usudimo se maštati, a tijekom života naučimo biti realistični. Prizovite ponovo to dječije sanjarenje . Zanemarite faktor novca, a ne ono što mislite da biste trebali.
  3. Osvjestite što doista želite. Okolina vjerovatno očekuje da završite školu, zaposlite se ,vjenčate, kupite kuću, a zatim imate djecu, otprilike tim redoslijedom. Zapitajte se odgovara li to vašim željama . Radite ono što želite a ne ono što mislite da biste trebali.
  4. Napišite sve što vam pada na pamet u tom trenutku, no vašu listu ne morate završiti odmah. Možete na nju naknadno dodavati stvari. Moguće je da će vam se životni prioriteti mijenjati pa je sasvim u redu i da s liste naknadno maknete stvari i zamijenite ih drugima.

(TIP/Foto: Index.hr)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.