Stručnjaci otkrili pet stvari koje zubi otkrivaju o vašem zdravlju

Osmijeh može otkriti puno toga o nekoj osobi. Osim što govori je li netko ljubazan, brine li o sebi, daje do znanja da možda postoje neki zdravstveni rizici. Kako znati koje se potencijalne opasnosti kriju iza osmijeha?

Stručnjaci iz ExpressDentist.com popisali su pet stvari koje zubi mogu otkriti o zdravlju.

1. Poremećaji prehrane i zubna caklina

Ako je riječ o bulimiji, poremećaju prehrane pri kojem osoba povraća, želučana kiselina može otopiti zubnu caklinu. Promjene u boji, obliku, prozirnosti ili osjetljivost mogu ukazati da postoji problem koji može dovesti do propadanja i gubitka zubi.

2. Anemija i blijede desni

Blijede desni mogu biti uzrokovane anemijom, uzrokovanom nedostatkom željeza. Desni mogu biti otečene ili bolne, a stomatolog može provjeriti u čemu je problem.

3. Osteoporoza i gubitak zubi

Kosti oko zubi su temelj koji ih podupire. Iako je to možda teško otkriti kod kuće, stomatolozi mogu uočiti promjene gustoće kostiju zbog osteoporoze. Zubi koji se pomiču više od uobičajenog mogu ukazati na ovo progresivno stanje. Ako je to slučaj, test gustoće kostiju može se obaviti kod liječnika.

4. Gljivična infekcija i HIV

Kako virus slabi imunološki sustav bolesnika s HIV-om, tako njegovi zubi mogu postati osjetljiviji na gljivične i ostale infekcije. Opći pregled i krvni testovi mogu dati odgovor ima li razloga za zabrinutost.

5. Gubitak zubi i bolesti bubrega

Bolesti bubrega mogu uzrokovati osjetljivost, promjene u okusu, suhoću usta te smanjenu proizvodnju sline. Kad su usta suha, raste razina kiselosti, a niski pH može rezultirati agresivnim karijesom i na koncu gubitkom zubi. Također, neka istraživanja pokazala su da pacijenti s bolesnima desni imaju povećan rizik od bolesti bubrega, piše Index.hr.

(TIP/Foto:  Pexels)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.