Jasmin Imamović predstavio ideju reorganizacije FBiH

Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle, u programu N1 govorio je o projektu reorganizacije i racionalizacije entiteta Federacija BiH. Imamović je kazao da će sve to uskoro biti predstavljeno strankama, ali i predstavnicima međunarodne zajednice. On je ocijenio da SDP-ov program nije populistički, te da će donijeti profit svim strankama, a najviše će smanjiti korupciju.

Plan reorganizacije je nastao na osnovu neučinkovitosti i glomaznosti aparata FBiH. SDP će u narednom periodu razgovarati sa strankama.

“Znamo da je sistem neracionalan, da se u ime decentralizacije dogodila centralizacija na nivou entiteta i kantona. Lokalne zajednice su žrtve centralizacije”, rekao je Imamović.

Sa strankama nisu još razgovarali.

“Javnost će znati kada imamo sastanak sa SDA, HDZ, SBB. Prvo ćemo s njima razgovarati, a onda i sa strankama opozicije”, rekao je Imamović.

Imamović: Krajnji je momenat da se ovo uradi

Da li je plan unaprijed osuđen propast?

“Ne bih rekao. Imamo dobre prijedloge, da smo se nastojali staviti u kožu svakog građanina i svakog naroda”, rekao je Imamović.

Imamović je već ranije iznio šokantne podatke, da u Federaciji imamo 140 ministara, isto toliko sekretara, 300 pomoćnika ministara. U prilogu na vrhu pogledajte grafiku koja prikazuje sadašnje stanje.

Hoće li ova inicijativa biti stopirana maksimalisitčkim zahtjevima o sveobuhvatnoj reorganizaciji države?

“Mislim da bi sve stranke morale da shvate da je krajnji momenat da to urade, jer će nestati sa političke scene. Radi se o armiji funkcionera. Racionalizacija ima za cilj da se korupcija smanji za 10 puta. Ako se smanji broj funkcionera – manje je korupcije”, izjavio je Imamović.

SDP je spreman za ovaj korak, kako je kazao i Imamović ima punu podršku Predsjedniuštva stranke.

“Nešto se uraditi mora. Zapetaljali smo se samo oko Izbornog zakna, niko ne razmišlja o racionalizaciji. To ne znači ukidanje kantona, nego prenošenje nadležnosti. Imamo 35 vanbudžetskih fondova, a treba nam pet. Imamo 11 zdravstvenih fondova, treba nam jedan. Ja nemam pravo da se liječim u Sarajevu, a vi u Tuzli. Mi smo iz velikih kantona, koji imaju velike centre. Mi hoćemo da postignemo da se građani liječe bilo gdje, a sve da se fakturiše u centralni fond”, pojasnio je gradonačelnik Tuzle.

Mogućnost nadzora, smanjenje korupcije

Nakon ovoga moći će sve to nadzirati nadležni organi, novinari i građani

“Kada je na jednom mjestu može se vršiti nadzor, kada je 11 – niko to ne može nadzirati”, dodao je.

Imamović smatra da je konsenzus unutar FBiH jmoguće postići na ovu temu.

“Očekujem podršku, vidjet ćemo pregovore, ali svih stranaka. Ja se nadam da će SDA pristati na ovo, nadam se da im je preča država. Nadam se da će i HDZ podržati. Ne vidim racionalni razlog da ne podrži”, ocijenio je Imamović.

Za ovaj prijedlog im treba dvotrećinska većina, a istakao je da je potrebna i dobra volja stranaka za doradu prijedloga.

“Bitno je da se racionalizacija desi. Kantoni potroše 4 milijarde i 100 miliona godišnje. Neko i korupciju mora da stavi pod kontrolu”, izjavio je.

Neće prestati s pokušajima

“Ja vjerujem da bi se ovo moglo isplatiti svakom političkom lideru da stane iza ovoga. Da ima priliku da stane iza ovoga. Nećemo prestati pokušavati i međunarodna zajednica i građani hoće reformu. A to se radi korak po korak”, rekao je Imamović.

Prvo su u planu razgovori sa strankama, nakon toga razgovori sa ambasadama, predstavnicima delegacije EU i novim visokim predstavnikom Christianom Schmidtom

Imamović je rekao da je SDP preman smo i na dogovor oko premijera, tačnije spremni su na rotaciju oko premijerske pozicije, samo je pitanje ima li volje.

Na koncu gostovanja je zaključio: “Mislim da je to politički profit za svaku stranku koja to prihvati. Ako neko misli da je populizam, mi smo ideju objelodanili – neka je predstave ko svoju.”

Donosimo snimak kompletnog gostovanja.

(TIP/Izvor: N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.

  1. Искали где [url=https://el-gusto.ru/]купить копию Аирподс ПРО[/url]? Наилучшие беспроводные наушники в Москве и области. Реплика оригинальных AirPods с активным шумоподавлением со…

  2. Искали где [url=https://el-gusto.ru/]копия Airpods PRO[/url]? Лучшие беспроводные наушники в Москве и области. Копия оригинальных AirPods с активным шумоподавлением всего за…