SDP demaskirao SNSD i HDZ, boje se volje građana

SNSD i HDZ BiH će morati otkriti karte nakon što je u Predstavničkom domu Parlamenta BiH usvojeno zakonsko rješenje kojim se predviđa finansiranje izbora i u situaciji kada nije usvojen budžet državnih institucija. Ovo rješenje usvojeno je na prijedlog SDP-ovih zastupnika koji su svjesni da bitka protiv blokade izbora naredne godine nije završena.

“Ovaj zakon treba da potvrdi Dom naroda Parlamenta BiH. Znamo da SNSD i HDZ tamo imaju mehanizme blokade i ako ih iskoriste konačno će biti jasno koje su im stvarne namjere. Ako je suditi prema njihovim dosadašnjim stavovima skoro je izvjesno da će biti protiv održavanja izbora ako ne budu podržani njihovi prijedlozi za izmjenu izbornog zakonodavstva, za Patriju je rekao zastupnik Saša Magazinović.

Glasanje u Predstavničkom domu već je pokazalo da su zastupnici SNSD-a i HDZ-a protiv ovog prijedloga. Svi prisutni zastupnici ove dvije stranke glasali su protiv prijedloga ovog zakona. Na tom fonu je i odugovlačenje lidera SNSD-a Milorada Dodika da na sjednicu Predsjedništva BiH stavi budžet za ovu godinu.

“Ja sam više nego zadovoljan usvajanjem zakona u Predstavničkom domu, jer se već sada blokada budžeta spominje kao mehanizam za opstrukciju općih izbora. Iz SNSD-a i HDZ-a već sada javno govore da izbora neće biti. Tvrde da nemaju smisla ako se ne izmijeni Izborni zakon. I ja se slažem da izbori nemaju smisla bez izmjena zakona, ali ja ne mislim na pokušaje svrstavanja u nacionalne torove, već sprječavanje izbornih krađa, kaže Magazinović.

Njegova logika je da ljudi koji na vlast dođu krađom glasova smatraju kako mogu krasti i iz budžeta, a što se dešava na svim razinama vlasti. Hoće li SNSD i HDZ blokirati SDP-ov zakon u Domu naroda pitali smo delegata Nikolu Špirića (SNSD). Nije bio raspoložen za razgovor pravdajući se obavezama prema sastancima.

“Vidjet ćemo kako ćemo glasati, dok Zakon ne bude u Domu naroda ne bih se izjašnjavao, rekao je Špirić za Patriju.

Predstavnici opozicije iz RS-a u Državnom parlamentu koji su bili prisutni na sjednici Predstavničkog doma podržali su zakonsko rješenje kojim bi se izbjegla blokada izbora neusvajanjem budžeta.

“Ja sam podržao ovu izmjenu jer smatram da se izbori trebaju održati, to je obaveza, pravo građana je da svake četiri godine biraju vlast i to im niko ne bi smio uskratiti bez obzira na interese koje ima. Očigledno je da se SNSD boji izbora, jer znaju šta ih čeka, posebno u RS-u. Oni su nervozni, u rasulu su, jer znaju da su naredni izbori početak nestanka te politike, rekao je državni zastupnik Nenad Nešić (DNS).

Uvjeren je da će SNSD i HDZ blokirati usvajanje zakona kojim se finansiranje izbora ne veže za usvajanje budžeta.

“Oni samo pričaju o izmjenama Izbornog zakona, a sve rade da do promjena ne dođe, kaže Nešić.

Delegat u Domu naroda Zlatko Miletić će podržati SDP-ov zakon jer smatra da se mora napraviti zaštitni mehanizam kako se ne bi ponovila mostarizacija cijele BiH. Ubijeđen je da je zakon neće dobiti potrebnu većinu u Domu naroda.

“Znamo da je potrebna entitetska većina, a SNSD kontroliše klub Srba tako da bez njih takav zakon ne može biti usvojen. Lično smatram da će ga oni pokušati gurnuti Interresornoj radnoj grupi kako bi odugovlačili proceduru, istakao je Miletić.

Bez obzira na sudbinu ovog zakona, SNSD i HDZ su pod velikim pritiskom oko izbora u BiH: EU i NATO ne podržavaju princip konstitutivnih naroda, a odbijanje SDP-ovog zakona će ih konačno demaskirati u smislu namjera da se održe na vlasti suspendujući volju građana.

(TIP/nap/Autor: Ernad Metaj/Foto: Ilustracija)