360.000 KM za zdravstvenu zaštitu životinja

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Program mjera zdravstvene zaštite životinja na području TK za 2021. godinu, kojim se određuju mjere za sprječavanje, otkrivanje, kontrolu i suzbijanje zaraznih i parazitnih oboljenja kod životinja na području tog kantona i način finansiranja u 2021. godini.

– Ovaj Program urađen je u skladu sa Zakonom o veterinarstvu FBiH prema kojem je utvrđeno da se u budžetu FBiH osiguravaju sredstva za zaštitu zdravlja životinja za suzbijanje i iskorjenjivanje zaraznih bolesti – kazao je na konferenciji za medije ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK-a Vahidin Smajlović, dodavši da je pomenutim Zakonom predviđeno da se i na nivou kantona osiguraju potrebna sredstva za te svrhe.

Sredstva za realizaciju Programa utrošit će se za finansiranje dijela troškova za vještačko osjemenjivanje krava, vakcinaciju protiv svinjske kuge, naknadu za eutanazirane životinje, troškove provođenja mjera zdravstvene zaštite životinja po naređenju Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK, troškove provođenja mjera vještačkog ispitivanja na brucelozu i tuberkulozu muških životinja starijih od 12 mjeseci i mjera veterinarskog javnog zdravstva i troškove eutanazije i rezerve u 2021. godini.

Za realizaciju navedenog Programa iz budžeta TK izdvojeno je 366.000 KM, od čega će se 204.000 KM bit će utrošeno kao potpora sufinansiranju dijela vještačkog osjemenjavanja krava.

Smajlović navodi da je cilj ove mjere da se pomogne poljoprivrednim proizvođačima, da se poboljšaju pasminska svojstva kod krava, te da se spriječi širenje zaraznih i spolno prenosivih bolesti.

Za eutanazije zaraženih životinja ovim Programom je predviđeno 40.000 KM, od čega je 50 posto sredstava namiruje s federalnog nivoa, a ostatak iz kantonalnog.

Nova mjera koja je uvdena ove godine  je sufinansiranje dijagnosticiranja tuberkuloze i bruceloze kod muških životinja u tovu, starijih od 12 mjeseci za što je izdvojeno oko 43.000 KM.

(TIP/Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.