Miletić: ‘Podnesite ostavku’

Preporuke Evropske komisije, kandidatski status BiH, reforme i zakoni. Sve ovo samo je dio pitanja koje su parlamentarci oba doma državnog parlamenta uputili Vijeću ministara BiH na prvoj posebnoj, zajedničkoj sjednici oba doma parlamenta. Između ostalog, rasprava je vođena i u vezi sa onim što je urađeno tokom pandemijske godine. Dok jedni misle da Vijeće ministara treba podnijeti ostavke, predsjedavajući Tegeltija odgovara da je ponosan na sve obavljeno.

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija je istakao da Vijeće ministara nije vlada i sve svoje funkcije i ulogu vrši u skladu sa Ustavom i zakonima i jasno definisanim nadležnostima institucija BiH.

Odgovarajući delegatu Zlatku Miletiću na navodde da Vijeće ministara nije ništa uradio za “narode i građane BiH”, Tegeltija je istakao da su sve odluke i postupanja bila na osnovu zahtjeva i prijedloga entiteta i Brčko distrikta i u skladu sa nadležnostima.

“Ostavku neću podnijeti – od Vijeća ministara ne pravimo Vladu, jer on to nije, kao što ni ja nisam premijer već predsjedavajući, a koliko sam shvatio iz konteksta Vašeg pitanja Vama upravo to smeta čim ste naveli da nismo uradili ništa ‘za narode i građane BiH'”, rekao je Tegeltija.

On je odbacio Miletićeve kritike u vezi sa izostankom pomoći privredi u saniranju posljedica pandemije virusa korona, podsjećajući da je Vijeće ministara u decembru donio Odluku o raspodjeli sredstava iz budžeta institucija BiH namijenjenih za saniranje ekonomskih šteta uzrokovanih epidemijom Covid 19, u iznosu od 10.000.000 KM i to FBiH 61 odsto, Republici Srpskoj 37, a Brčko Distriktu dva odsto, uvažavajući da su ekonomske štete nastale u svim granama privrede koje su u direktnoj nadležnosti entiteta i Brčko Distrikta.

“Također, Vijeće ministara donio je Odluku o raspodjeli sredstava iz budžeta namijenjenih za saniranje ekonomskih šteta uzrokovanih epidemijom Covida 19, u iznosu od 13.000.000 KM i to Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 3,5 miliona, Univerzitetskoj bolnici Mostar 3,5, UKC Banjaluka četiri miliona, zdravstvenom centru Brčko 500 hiljada i UKC Tuzla 1,5 miliona.

Vijeće ministara je odlukom odredio i raspodjelu finansijskih sredstava Budžeta institucija BiH utvrđenih Zakonom o Budžetu u iznosu 14.474.000 KM iz ‘Sredstva za saniranje ekonomskih šteta’ i to tako da sredstva budu alocirana entitetima i Brčko distriktu za saniranje ekonomskih šteta uzrokovanih epidemijom Covid 19 u zdravstvenom sektoru u BiH”, precizirao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, Miletić griješi i kada govori o procesu imunizacije stanovnika BiH, jer su poznati potezi i aktivnosti Vijeća ministara na tom planu, o čemu je javnost već obaviještena.

“BiH vrši nabavku vakcina preko četiri mehanizma – COVAX, “EU za zdravlje”, direktne nabavke i donacije. Zvanično prema podacima s početkom juna u BiH su ušle 530.510 doze vakcina”, rekao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, trenutno očekivani broj doza koji treba da stigne u BiH je 104.800.

Tegeltija je naglasio da je ponosan prvenstveno na zdravstvene radnike, ali i sve druge ljude i institucije koji su na direktan ili indirektan način bili uključeni u procese suzbijanja negativnih efekata epidemije covida 19 u BiH.

(TIP/Izvor: Fena/Foto: Muhamed Hadžibegić)