Upoznajte Tuzlanku, studenticu medicine sa prosjekom 9,86 i pobjednicu na naučno-istraživačkoj olimpijadi

Anida Šehanović rođena je 26.09.1998. godine u Tuzli gdje trenutno i živi. Anida je završila JUOŠ „Novi Grad“ Tuzla, a zatim srednju školu JU International High School Tuzla (sada Richmond Park High School).

Nakon toga ova mlada, uspješna djevojka upisuje Medicinski fakultet Univerziteta u Tuzli, a trenutno je na četvrtoj godini opšteg studija medicine. Da je ovaj fakultet bio pravi izbor za Anidu pokazuje izvanredan ukupni prosjek – 9,86 kojeg ova mlada djevojka ostvaruje na vrlo zahtjevnom studiju, a u prethodnoj akademskoj godini ostvarila je prosjek 10,00 za koji je nagrađena nagradom Grada Tuzle.

To je samo jedan dio Anidinih uspjeha i ostvarenih rezultata u dosadašnjem obrazovanju. Naime, Anida je, zajedno sa svojom sestrom Lejlom, predstavljala boje Bosne i Hercegovine na naučno-istraživačkim olimpijadama gdje su ostvarile fantastičan uspjeh i osvojile zlatnu medalju.

Rubrika Moja kriiila donosi pozitivne priče iz Bosne i Hercegovine i regiona. Širimo pozitivnu energiju i predstavljamo uspješne mlade ljude koji kroz svoje priče govore o tome šta njima tokom studiranja i karijere “daje kriiila” i pomaže im u njihovom “pilotiranju” kroz životne avanture.

Anida je za STUDOMAT otkrila kako izgleda život studenta medicine, da li se može odvojiti vrijeme za vannastavne aktivnosti, te dala savjet za sve one koji završavaju srednju školu i žele upisati Medicinski fakultet UNTZ.

Nedavno si dobila nagradu od Grada Tuzla, možeš li nam objasniti povodom čega ti je uručena nagrada? Da li je ovo prvi put da se nađeš među nagrađenim studentima?

– Nagradu Grada Tuzla ove godine dobila sam u kategoriji studenti sa prosječnom ocjenom većom od 9,5. U prethodoj akademskoj godini moj prosjek je bio 10,0, te sam na taj način stekla uslov da dobijem ovu nagradu. Ovo nije prvi put da sam nagrađena za svoj uspjeh. Prethodnih godina također sam bila nagrađivana u ovoj kategoriji. Kao učenica srednje škole 3 godine zaredom sam osvajala nagradu radi postizanja izvanrednih rezultata na svjetskim naučno-istraživačkim olimpijadama u Indoneziji i Sjedinjenim Američkim državama. Zajedno sa svojom sestrom Lejlom predstavljale smo boje Bosne i Hercegovine, te u Indoneziji, Jakkarta smo osvojile zlatnu medalju 2015. godine, dok smo u Houstonu, USA 2016. godine osvojile srebro, a 2017. zlatnu medalju. Također, dobitnica sam Dekanove nagrade Medicinskog fakulteta kao najbolji student u generaciji, za prošlu akademsku godinu.

Upisala si Medicinski fakultet na Univerzitetu u Tuzli, kako si znala da je baš taj fakultet pravi izbor za tebe?

– Rezultati mog dosadašnjeg rada govore koliko me ispunjava učenje i istraživanje. U polju medicine vidjela sam šansu da proniknem duboko u nauku i dam svoj doprinos u toj oblasti. Sve to u cilju da što kvalitetnije pomognem onome kome je pomoć potrebna, jer iznad svega to je ono što u dubini duše jako želim.

S obzirom na to da je medicina multidisciplinarna nauka sa mnogo različitih oblasti, možeš li nam reći u kojoj specijalizaciji se pronalaziš?

– Obzirom da sam 4. godina studija, tek sam zakoračila u polje kliničkih predmeta, a obzirom na uslove našeg studiranja u prethodnoj godini, nisam bila u prilici da se bliže upoznam sa praktičnim radom. Za sada mogu reći da je Fiziologija i dalje moj najdraži predmet i da je ljudski organizam kao cjelina naučni izazov.

Ostvaruješ izvanredan prosjek na jako zahtjevnom studiju. Šta ti daje „krila“, odnosno šta ti je najveća motivacija za učenje u toku studija?

– Vjerovatno moje zadovoljstvo izborom studija i pronalaženje u ovoj struci, kao i veliki interes za sticanje znanja. Kada znate da svojim učenjem i radom možete spasiti nečiji život, motiv je jasan.

Možeš li napisati neki savjet za sve one kojima je želja upisati Medicinski fakultet u Tuzli? Kakav je tvoj dojam o studiranju na ovom fakultetu?

– Medicinski fakultet u Tuzli je institucija sa tradicijom, postavljenim jasnim postulatima, sa jasnom misijom i vizijom. Iako je neophodno mnogo odricanja i prilagođavanja svih drugih aktivnosti ovom studiju, ukoliko volite medicinu i volite pomagati drugima pronaći ćete balans u tome svemu. Moj savjet je da vrijedno radite na usavršavanju sebe i svojih vještina, a to će definitivno donijeti rezultate. I naravno, da uvijek ostanete dosljedni sebe jer biti ljekar i dobar čovjek je pobjednička kombinacija.

Da li (i kako) pronalaziš vremena da se baviš nekim vannastavnim aktivnostima?

– Na ovakvoj vrsti studija, neophodan je „ventil“ od svih obaveza. Za mene je to od moje pete godine bio sport i danas se najbolje osjećam dok treniram. Član sam udruženja studenata BoHeMSA, sa kojim trenutno radim na nekoliko projekata.

Tvoja motivaciona poruka za studente je…

– Pronađite svoju zvijezdu vodilju i uvijek pratite njeno svjetlo u sebi i drugima. Budite uporni i istrajni u onome što radite, a to će uvijek donijeti rezultate. Znajte da ničiji put nije isti da se sve dešava sa razlogom, onako kako je najbolje za vas. I ono najbitnije, odaberite da radite ono što volite i što vas ispunjava.

(TIP/Izvor: STUDOMAT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.