Video/Foto: Povodom 9. maja delegacije Grada Tuzla i TK položile cvijeće i odale počast

U povodu obilježavanja 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom, Dana Evrope, Dana zlatnih ljiljana i Dana logoraša, delegacije Grada Tuzla, Gradskog vijeća Tuzla Skupštine i Vlade Tuzlanskog kantona, boračkih udruženja položile su  cvijeće i odale počast na spomen obilježjima na Slanoj Banji u Tuzli.

Imamović: ‘Fašizam je vječita opasnost’

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović  je kazao da je obilježavanje 9. maja važan dio kulturno-historijskog naslijeđa Tuzle. ˝Europska unija  je odredila kao svoj najvažniji datum 9.maj 1945. godine, vezano za  Dan pobjede na fašizmom. Fašizam nije definitivno pobjeđen 1945. godine, a dokaz tome je da smo mi morali da se branimo od novog fašizma u Evropi 1992. godine. Zato je to  i Dan zlatnih ljiljana. Fašistički konc logori su bili od 1992. do 1995. godine. Fašizam je vječita opasnost i mi se moramo svakodnevno u našim djelima i govorima boriti protiv svake pojave koja liči na nacizam i fašizam. Mi to radimo našom  spomeničkom, ali i manifestacionom kullutrom˝, izjavio je Imamović.

Hodžić: ‘Naše moralno i historijsko pravo je da se svrstavamo u zajednicu europskih naroda’

U svom obraćanju medijima premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić je istaknuo da je i današnja Europa rezultat, između ostalog, borbe i zalaganja, te žrtve koju su, od 1941. do 1945. godine, uložili i građani Bosne i Hercegovine. Zato je naše moralno i historijsko pravo da se svrstavamo u zajednicu europskih naroda i da se vidimo u Europskoj uniji. Upravo je Europska unija kao dan Europe odredila 9. maj, dan koji je ujedno i Dan pobjede nad fašizmom, pa ovom prilikom čestitam i Dan Europe, simbola bolje budućnosti i prosperiteta.

˝Vlada Tuzlanskog kantona je u proteklih nešto više od 100 dana fokus našeg rada usmjerila upravo ka borbi protiv korupcije, kao temeljnoj vrijednosti na kojoj insistiraju sve proeuropske snage. Drago nam je da je ovo naše nastojanje prepoznao i je šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Europske unije u Bosni i Hercegovini Nj.E. Ambasador Johann Sattler. Takvo priznanje dodatni je podstrek da na ovom putu nastavimo naše djelovanje i u narednom periodu˝, kazao je premijer Hodžić.

Delegaciju su osim premijera Hodžića, činili predsjednik Skupštine TK Slađan Ilić, zamjenica predsjednika Skupštine TK Vedrana Petrović, ministar finansija Vedran Lakić, ministar obrazovanja i nauke Elvis Baraković i ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Zvjezdan Karadžin.

Haračić: ‘Učinili smo sve kako bi smo danas živjeli u slobodi’

Imajući u vidu da se današnji dan obilježava i kao Dan Zlatnih ljiljana i Dan logoraša BiH, ovo obilježavanje bio je i podsjetnik na torturu hiljada onih koji su prošli logore u proteklom oslobodilačkom ratu i one koji su dali najveći doprinos u borbi za slobodu koju danas uživamo.

˝Ovo je prilika da se prisjetimo uloge Armije RBiH i svih ‘ljiljana’ koji su dali svoj doprinos za odbranu od agresije na ovu zemlju. Prilika je da svim građanima i patriotama ove zemlje čestitamo ovaj dan. Da budu ponosni. Da generacije koje dolaze znaju da smo učinili sve kako bi smo danas živjeli u slobodi˝, istakao je predjednik Udruženja Zlatnih ljiljana Tuzle, Edin Haračić-Klej.

Podsjećamo, članovi Udruženja dobitnika najviših ratnih priznanja ‘Zlatni ljiljan’ Grada Tuzla su u proteklom periodu pokrenuli akciju sanacije spomen obilježja svih ‘zlatnih ljiljana’ Tuzle.

U  povodu  Dana pobjede nad fašizmom i Dana Zlatnih ljiljana u Ateljeu ‘Ismet Mujezinović’ u Tuzli je otvorena izložba ‘Glas razuma u teškim vremenima’. Na izložbi su predstavljeni paneli na kojima su prikazane ličnosti koje su svojom hrabrošću spašavajući svoje komšije koje su bile na udaru fašizma, dovodile sebe u životnu opasnost. Posebnim osvrtom, na izložbi je prikazan doprinos Lazara Manojlovića, istaknutog prosvjetnog radnika i dobitnika priznanja ‘Pravednik svijeta’. Manojloviću je priznanje dodijeljeno zbog hrabrih djela koje je činio u periodu Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995.

Video: RTV7

(TIP/Autor: Adis Jašarević)