Alkohol dugo ostaje u organizmu: Provjerite koliko trebate čekati prije vožnje

O opasnostima alkohola u vožnji ne treba trošiti riječi. Trećina poginulih u prometu Hrvatskoj stradali su zbog nesreća u kojima su sudjelovali vozači pod utjecajem alkohola. Mnogi vozači, nažalost, ne čekaju otrježnjenje i pripiti sjedaju za upravljač vozila, a mnogi misle da su spremni za vožnju pola sata ili sat nakon pića. To, nažalost, nije točno i pretjerano samopouzdanje također može biti opasno.

Alkohol dugo ostaje u organizmu. U Velikoj Britaniji je u periodu od pet ujutro do 11 ujutro kažnjena četvrtina vozača zbog vožnje u pijanom stanju (a tamo je dopušteno 0,8 promila, više nego kod nas). Što nam to govori? Nakon noćne pijanke, alkohol se zadržava u organizmu i vozači još nisu spremni sjesti za upravljač automobila.

Dakle, s alkoholom budite oprezni, a pogotovo s procjenom kad možete voziti. Kako će alkohol djelovati na vas? Ovisi to o spolu, dobi, metabolizmu, masi konzumenta, vrsti alkohola, o tome što ste jeli prije pijenja, razini stresa kojoj ste izloženi… Britanska organizacija za sigurnost prometa Road Respect analizirala je konzumaciju alkohola i sposobnost za vožnju te je izdala preporuke koliko biste trebali čekati nakon pića, odnosno koliko dugo alkohol ostaje u organizmu. Probajte se držati ovih uputa, piše Revija HAK.

Čaša vina (13.5 posto alkohola)

Jedno piće – 3.5 sata
Dva pića – 7 sati
Tri pića – 10.5 sati
Četiri pića – 14 sati
Pet pića – 17.5 sati

Čašica žestokog pića (40 posto alkohola)

Jedno piće – 1.5 sat
Dva pića – 3 sata
Tri pića – 4.5 sata
Četiri pića – 6 sati
Pet pića – 7.5 sati

Pivo, lager (5 posto alkohola)

Jedno piće – 2.5 sata
Dva pića – 5 sati
Tri pića – 7.5 sati
Četiri pića – 10 sati
Pet pića – 12.5 sati

(TIP/Foto: Freeimages)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.

  1. Одни проблемы. [url=https://apps.rustore.ru/app/com.leonru.mobile5]Леон не работает приложение[/url] и с чем связана данная проблема я не знаю. Но лучше поискать другой источник…

  2. Доброго! White Queen, талантливая и экстравагантная певица, порадовала своих поклонников новым треком "БАС", который стал настоящим хитом в мире танцевальной…