Nastavak suđenja u predmetu ‘Respiratori’: Svjedoče Pehar i Bera

Na Sudu BiH danas će biti održan nastavak suđenja u slučaju “Respiratori”, a kao svjedoci Tužilaštva BiH pojavit će Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH i doktorica Marina Bera, uposlenica Zavoda.

Pehar bi trebao rasvijetliti događaje iz marta i aprila 2020. godine odnosno zašto Zavod nije vršio nabavku medicinske opreme, da li je Zavod bio uključen u procese nabavke, da li su zaprimali ponude, da li su se izjašnjavali o ponudama.

Direktor Zavoda trebao bi govoriti i o tabeli sa prosječnim cijenama u kojima su navedeni i respiratori a kada je riječ o potrebnoj medicinskoj opremi za zdravstvene ustanove koju je na osnovu potreba i zahtjeva pripremio Zavod, a što je usvojio i Krizni štab Ministarstva zdravstva FBiH.

Pehar bi trebao posvjedočiti i o sastancima sa federalnim premijerom, ali i članovima Federalnog štaba civilne zaštite na čijem je čelu jedno vrijeme bila Jelka Milićević, ministrica finansija u Vladi FBiH koja je također optužena u ovom slučaju.

Svjedoke će unakrsno ispitati i odbrane optuženih, a pitanja mogu postavljati i članovi Sudskog vijeća.

U dosadašnjem dijelu suđenja utvrđeno je da su ponude za medicinsku opremu stizale i u ured premijera Federacije BiH i u Zavod za javno zdravstvo FBiH. Zavod za javno zdravstvo prosljeđivao ih je Federalnom štabu Civilne zaštite.

Također je jedna od svjedokinja Bahra Džaka koja radi u uredu premijera potvrdila da su održavani sastanci u uredu premijera kojim su prisustvovali i Pehar i direktor FUCZ-a Fahrudin Solak, i ministrica Jelka Milićević.

(TIP/Nap/Foto: FTV/Arhiva)