Nakon Sjednice za nacionalnu bezbjednost, kojoj su osim državnog vrha prisustvovali i predstavnici vojske, tužilaštva, Ministarstva unutrašnjih poslova i Bezbjednosno-informativne agencije, Vučić je kazao da je bilo o riječi o dijalogu, vakcinaciji protiv koronavirusa, kao i borbi protiv organiziranog kriminala.

– Srbija se nalazi u veoma teškoj poziciji i očekujemo nastavak dijaloga početkom maja, bit ćemo spremni za taj dijalog ali želim da kažem svim građanima Srbije da se od Srbije očekuje na cijeloj zapadnoj hemisferi da bude ta koja će da prihvati priznanje Kosova i to je suština – rekao je, te dodao da će Srbija čuvati svoje državne i nacionalne interese.

Kazao je da je Srbija do sada nabavila više od 2,6 miliona vakcina, te pozvao građane da se vakcinišu.

O borbi protiv organizovanog kriminala, predsjednik Srbije je kazao da su kod pripadnika onih koji su iza rešetaka došli do fotografija i obilježenih lica ljudi u Bezbjednosno-informativnoj agenciji i Ministarstvu unutrašnjih poslova koji su im bili “neprijatelji, kako su oni smatrali njihovi progonitelji, ali nije riječ o čelnicima, već operativcima koji su se direktno borili protiv njih i u tome uspjeli”.

Foto: Anadolija

Kako je dodao, Srbija je uspjela da se obračuna sa nekoliko važnih kriminalnih grupa, najmanje dvije, ali da ima mlađa grupa nasljednika koji misle da će moći da nastave.

– Mogu da kažem da će uskoro biti rastureni i smješteni tamo gde im je mjesto – iza rešetaka. Izbrojani su im dani na slobodi, to im kažem, kao i ovima koji su iza rešetaka. Naš odgovor će biti nemilosrdan, ali u skladu sa zakonom, Ustavom, ali i pravdom, moralom i potrebama građana Srbije – naveo je.

O tome je govorio i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, navodeći da je grupa Veljka Belivuka razbijena u akciji pod nazivom “Otimač”.

– Produžen im je pritvor, što govori koliko su nam dokazi čvrsti – istakao je Vulin.

On je zatim upozorio javnost na uznemirujuće fotografije do kojih se došlo u istrazi. Potom su prikazane i fotografije ubistava za koje se sumnja da su počinili pripadnici organizovane kriminalne grupe predvođeni Veljkom Belivukom, a roditelji su upozoreni da je riječ o uznemirujućem sadržaju, te da udalje djecu od televizora.

Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je nakon hapšenja 4. februara istragu protiv 22 osobe, među kojima je i Veljko Belivuk, zbog sumnje da su kao članovi organizovane kriminalne grupe izvršili niz najtežih krivičnih djela skrivajući se iza navijačke grupe Partizana. Svi se terete za zločinačko udruživanje, proizvodnju i trgovinu narkoticima, a nekoliko uhapšenih i za teška ubistva.

O prisluškivanju predsjednika Srbije, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin rekao je da su Vučić i članovi njegovi porodice bili prisluškivani, i to 1.572 puta.

– Izvijestan broj pripadnika MUP-a stavljen je na poligraf i svi su pali na najvažnijim pitanjima koja smo im postavljali. Ovo što se desilo predsjedniku i njegovoj porodici više ne smije nikome u Srbiji da se desi, nikada – dodao je Vučić.

(TIP/Izvor: Anadolu Agency)