Prednosti i nedostaci: Je li bolje voditi ljubav ujutro ili navečer?

Jedno istraživanje iz 2015. godine, koje je organizirao Lovehoney, pokazalo je da muškarci teže vođenju ljubavi u jutarnjim satima. Točnije, između 6 i 9 sati, dok su žene uglavnom više raspoložene noću između 23 sata i 2 sata ujutro.

“Također, vaše godine mogu biti faktor u vašem preferiranom rasporedu vođenja ljubavi”, rekla je seksualna terapeutkinja i istraživačica neuroznanosti Nan Wise.

“Mladi su obično noćne ptice i navečer bi ih mogao više zanimati seks”, objasnila je.

No postoji li zapravo “najbolje” doba dana za vođenje ljubavi?

Jutarnji seks

Znate li koji je jedan od razloga zbog kojih muškarci posebno vole voditi ljubav prije doručka? Oko 8 sati ujutro razina testosterona je na vrhuncu.

Također, neurotransmiteri zbog kojih se dobro osjećate, poput endorfina i dopamina, oslobađaju se tijekom seksa, “što je sjajan način da budete dobro raspoloženi i započnete dan na najbolji način”, rekla je seksualna terapeutkinja Nazanin Moali, voditeljica podcasta “Sexology”.

No postoje i neki potencijalni nedostaci. Naime, jutra su naporna za ljude koji moraju žonglirati s više zadataka, poput spremanja za posao, pripremanja doručka i odvoženja djece u školu. Gust raspored može nekim ljudima otežati potpuno prisustvo i uništiti raspoloženje za seks, prenosi Index.hr.

“Za neke su orgazmi i seksualne aktivnosti iscrpljujući i nakon toga trebaju odmor”, dodala je seksologinja Robin Wilson-Beattie.

Večernji seks

Seks noću je s razlogom popularan, rekla je Wilson-Beattie. Tek nakon što su dnevni događaji iza njih, partneri se napokon imaju priliku opustiti i povezati se bez ometanja.

Još jedan bonus? Zahvaljujući oslobađanju hormona poput prolaktina i oksitocina, spolni odnosi prije spavanja nekim ljudima mogu olakšati odlazak na spavanje.

“Uzajamno zadovoljavajuća fizička i mentalna interakcija prije spavanja poboljšava raspoloženje, oslobađa stres i olakšava isključivanje zauzetog uma da bismo lakše zaspali”, kaže Amer Khan, neurolog i specijalist za spavanje, te dodaje: “Ako je zadovoljavajući orgazam nakon uzbudljive predigre dio te interakcije, to će također vjerojatno dovesti do boljeg sna.”

S druge strane, ako ste već mentalno iscrpljeni prije nego što uopće legnete u krevet, vođenje ljubavi vam je možda zadnje na pameti.

Ne zaboravite na popodnevne užitke

“Ovo bi mogao biti savršen kompromis za parove koji imaju različite sklonosti što se tiče vremena vođenja ljubavi”, rekla je Moali te dodala: “Još jedna dodatna prednost ovoga je uvođenje promjene u spolne rutine parova, što bi im moglo pomoći da se oslobode seksualne dosade.”

Koje je onda najbolje vrijeme za vođenje ljubavi?

Stručnjaci su se složili da ne postoji idealno vrijeme za seks. To ovisi o onome što odgovara vama i vašem partneru. No ako vas dvoje imate različite preferencije, ne brinite. Sve dok možete iskreno razgovarati o onome što želite, možete pronaći rješenje s kojim ćete oboje biti zadovoljni, piše HuffPost.

(TIP/Foto: 123RF)