Video/Foto/Ministar Baraković o projektima tuzlanskih učenika: Inovativnost koju treba afirmisati

Na 12. Međunarodnoj bh. naučnoj olimpijadi projekata BOSEPO 2021, koja je protekle sedmice održana u Sarajevu, učenici Richmond Park Međunarodne osnovne i srednje škole Tuzla ostvarili su izuzetne rezultate, osvojivši ukupno 4 zlatne, 5 srebrnih i 6 bronzanih medalja. Kako bi se upoznao sa projektima i rezultatima koje su učenici  i nastavnici  ove škole ostvarili na posljednjim takmičenjima, ovu školu je danas posjetio Elvis Baraković, ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona.

˝Ono u što sam se  uvjerio jeste da ova škola zaista opravdava naziv međunarodna. Tu se nastava odvija na Engleskom jeziku, ovdje su i djeca koja nisu državljani Bosne i Hercegovine. Već godinama pratim rezultate njihovih učenika na raznim takmičenjima, oni zaista pokazuju da su na visokom nivou, što i pokazuje relativno veliki broj osvojenih mjesta, kao i to i da učenici ove škole nastavljaju svoje školovanje na najprestižnijim uiverzitetima širom svijeta˝, istakao je Baraković, tokom posjete Richmond Park Međunarodnoj školi u Tuzli.

Rezultati koje učenici ove škole već godinama ostvaruju na domaćim i međunarodnim takmičenjima pokazatelj su predanog rada učenika i nastavnika i ranog podsticaja učenika da se bave naučno – istraživačkim radom.

˝Nama je cilj da kroz ovakve manifestacije koje predstavljaju festival znanja, djecu podstaknemo i motivišemo da se uključe u naučno – istraživački rad, a rezultati tog rada iz dana u dan su sve više vidljivi, na što smo mi posebno ponosni˝, izjavio je je Sadmir Delić, direktor Richmond Park Schools Tuzla.

Richmond Park Međunarodna škola Tuzla jedinstvena je obrazovna ustanova na području Tuzlanskog kantona čiji osnivači su iz Velike Britanije, odnosno Londona, ali djeluje pod okriljem Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona i Pedagoškog zavoda TK.

Ova škola je zaista rasadnik dobrih ideja koje treba afirmisati i podržavati, istakao je ministar Baraković, koji je ovom prilikom učenicima i nastavnicima čestitao na postignutim uspjesima. Ministar je iskazao svesrdnu podršku njihovim nastojanjima da novim idejama doprinesu unapređenju obrazovnog sistema i nauke u Bosni i Hercegovini.

(TIP)