Koji je rok trajanja vitamina i kako ih je najbolje pohranjivati

Vitamini možda nemaju istu vrstu roka valjanosti kao i vaše namirnice, ali važno je obratiti pažnju od čega su napravljeni, u kojem su obliku i kako se čuvaju kako bi se osigurala najveća učinkovitost…

Za razliku od hrane u našim smočnicama, obično nismo toliko oprezni s datumima isteka ostalih proizvoda (pomislimo na tampone, esencijalna ulja, kremu za sunčanje, pa čak i na vitamine). Ako ste ikada naletjeli na staru bocu vitamina i pitali se jesu li još bili sigurni za konzumaciju, pa, odgovor nije tako jednostavan.

Liječnici i farmaceuti govore o tome koliko dugo vitamini traju, je li ih sigurno uzimati kad im istekne rok trajanja i daju najbolje savjete za skladištenje i odlaganje.

Koliko traju vitamini?

– Ako se pravilno skladište, većina vitamina ima rok trajanja do dvije godine – kaže ljekarnica Joanna Lewis, PharmD. No ovisno o obliku, skladištenju i sastojcima dodatka, taj datum može varirati, piše mbg.

Čak i ako se vitamin s vremenom malo razgradi, liječnica Andrea Paul kaže da ‘možda nikada neće isteći u smislu gubitka svoje jačine, djelovanja ili postajanja štetnim za konzumaciju’.

Je li sigurno uzimati vitamine kojima je istekao rok trajanja?

Većina ljudi primijetit će datum upotrebe naveden na ambalaži vitamina ili dodataka prehrani. Iako ovaj datum potrošačima može dati predodžbu kada je vrijeme za zamjenu proizvoda, nije to baš datum isteka roka trajanja poput onog koji vidite na hrani ili drugim pokvarljivim predmetima.

– Uprava za hranu i lijekove (FDA) ne zahtijeva da dodaci vitamina imaju datum isteka – kaže za mbg dr. Brian Boxer Wachler.

Većina proizvođača radi testove kako bi utvrdili koliko će vremena trebati vitaminima da izgube snagu, a to je obično datum koji ćete vidjeti na pakiranju.

– Gubitak potencije onda se može pretvoriti u smanjenu učinkovitost ili učinkovitost – objašnjava Javeed Siddiqui, glavni medicinski službenik u TeleMed2U.

Postoje li nuspojave uzimanja vitamina kojima je istekao rok trajanja?

Prema Lewisu, vitamini se uglavnom ne ‘kvare’, onako kako to primjerice čini mlijeko i prehrambene namirnice. Drugim riječima, nema izravnih nuspojava od uzimanja vitamina ili dodataka nakon navedenog datuma upotrebe. Budući da su manje moćni, možda nećete dobiti potrebne zdravstvene prednosti potrebne od proizvoda.

Što utječe na datum isteka vitamina?

– Može doći do velike varijabilnosti u datumu najboljeg korištenja vitamina zbog različitosti njihovog sastava – kaže Siddiqui. Druge stvari, poput načina pakiranja i skladištenja, također mogu promijeniti njihov rok trajanja.

Vrsta vitamina

Hranjive tvari u obliku tvrdih tableta obično su najstabilnije, dok su ‘gumirani’ ili želatinasti vitamini u kapsulama osjetljiviji na razgradnju vlagom i temperaturom, što može smanjiti njihovu snagu.

Općenito, tablete i kapsule traju dulje od gumenih proizvoda, tinktura ili tekućina, dodaje Paul.

A ako uzimate vitamin u prahu, Lewis kaže da je prosječni rok trajanja do jedne godine nakon što je otvoren.

Sastav vitamina

Sastojci unutar vitamina također mogu biti odrednice dugog ili kraćeg roka trajanja. Na primjer, vitamin A osjetljiv je na razgradnju svjetlom, dok su probiotici osjetljivi na povišene temperature, kaže Siddiqui.

Probiotici se sastoje od živih bakterija, pa kad istekne rok valjanosti (ili ako nije naveden datum isteka), sigurno je pretpostaviti da su bakterije mrtve. Prema liječniku integrativne medicine Bindiyi Gandhiju, to znači da je probiotik neučinkovit.

– Suplemente s visokim udjelom masti poput ribljeg ulja najbolje je čuvati dalje od svjetlosti jer svjetlost može oksidirati masne kiseline – dodaje Paul. Folna kiselina i vitamin E također su osjetljiviji na svjetlost.

Spremnik (i poklopac)

Da biste produžili vijek trajanja vitamina, držite poklopac zatvorenim dok ih ne planirate uzimati. Općenito, preporučuje se čuvanje vitamina na hladnom i tamnom mjestu.

– Ako ih držite podalje od svjetlosti, vlage i vrućine (ne ostavljajte ih u vrućem automobilu), produžit će im se vijek trajanja i osigurati da se ne razgrađuju brže od oznaka na pakiranju – kaže Lewis.

Također, neki probiotici i dodaci (vitamin E, laneno sjeme) dulje će trajati ako se čuvaju u hladnjaku, pa svakako poštivajte zahtjeve na njihovoj ambalaži.

Kako ih bacati

Da biste pravilno odlagali vitamine i dodatke, slijedite upute na pakiranju. Ako nema uputa, FDA kaže da proizvod odnesete u vašu lokalnu ljekarnu. Ako je proizvod sigurno odlagati, onda ga zdrobite i pomiješajte ga s talogom kave, mačjim pijeskom ili zemljom. Smjesu stavite u zatvorenu vrećicu te je bacite u smeće. Bočicu reciklirajte u skladu s uputama, odnosno materijalom od kojeg je napravljena, prenosi 24sata.hr.

(TIP/Foto: Foto: Josip Regovic/PIXSELL)