Hrana vam odjednom ima drugačiji okus? Evo što vam tijelo pokušava reći

Možda ste se jutros probudili i natočili si šalicu kave, a ona je imala potpuno drugačiji okus. Ili ste isto iskusili jedući omiljeni sendvič. Ako vam hrana odjednom ima drugačiji okus, to bi vas moglo poprilično uznemiriti.

Kako su gubitak mirisa i okusa postali prepoznatljivi simptomi covida-19, liječnici su u pripravnosti kada im pacijenti kažu da im hrana više nema “pravi” okus.

“Promjena u osjetilu okusa može biti uzrokovana mnogočime”, kaže za Livestrong Rachel Kaye, doktorica medicine, docentica i voditeljica odjela na Sveučilištu Rutgers.

Moguće je da postoji osnovni neurološki problem sa živcima koji kontroliraju osjet okusa ili mozak u interpretaciji okusa, kaže dr. Kaye. Ovi čimbenici mogu smanjiti vaš osjet okusa (što se naziva hipogeuzija), potpuno ga oduzeti (ageuzija) ili prouzročiti drugačiji osjet okusa hrane i pića (disgeuzija).

Evo osam mogućih objašnjenja za naglu promjenu doživljaja okusa. Iako vam to može pomoći u razumijevanju uzroka, važno je da se obratite svom liječniku kako biste mogli riješiti problem i liječiti ga.

1. Pojeli ste ili popili nešto prevruće
Čini se prejednostavno da bi bilo istinito, ali ako ste pojeli ili popili nešto vruće, to može privremeno dovesti do toga da vam okus postane čudan.

“Srećom, ovo je obično privremeni problem”, kaže dr. Kaye.

2. Prehlađeni ste ili imate alergiju
Začepljenje nosa zbog infekcije virusom i bakterijama ili zbog alergija može otežati doživljaj okusa.

“Kad se razbolimo, osjet njuha nestane, a to je povezano s osjetom okusa”, kaže Anthony Del Signore, ravnatelj rinologije i endoskopske kirurgije u Mount Sinai Union Squareu.Jednom kada virus napusti vaš organizam ili se alergija primiri, vjerojatno ćete opet uživati ​​u okusu hrane.

3. Imate nosni polip
Ponekad se u nosu mogu pojaviti nosni polipi koji su izrasline u nosnim šupljinama za koje je vjerojatnije da će se pojaviti u 30-ima ili 40-ima. No ne brinite, oni uglavnom nisu opasni. Ipak, polipi vam mogu ometati njuh, što može utjecati i na vašu sposobnost percepcije okusa.

4. Koristite novi lijek
Pojedini lijekovi mogu poremetiti vaš osjet okusa, uključujući lijekove za štitnjaču i određene ACE inhibitore visokog krvnog tlaka, antimikotike i kemoterapijske lijekove, prema Michigan Medicineu.

Ako započinjete koristiti novi lijek i primijetite naglu promjenu osjeta okusa, pitajte svog liječnika je li to česta nuspojava i kako možete njome upravljati.

5. Nedostatak hranjivih sastojaka
Nedostatak određenih hranjivih sastojaka, poput cinka, može narušiti vaš osjet okusa, prema znanstvenoj recenziji iz svibnja 2016. objavljenoj u časopisu The Consultant Pharmacist.

Također, nedostatak vitamina B12, koji igra vitalnu ulogu u radu živčanog sustava, mogao bi promijeniti i vaš osjet okusa, prema Harvard Health Publishingu.

No prije nego što se odlučite za dodavanje dodataka svojoj prehrani, prvo se obratite svom liječniku kako biste bili sigurni da ustvari imate nedostatak i je li taj dodatak siguran za vas. Liječnik će vam također moći pomoći u određivanju točne doze, prenosi Index.hr.

6. Imate autoimuni poremećaj
Autoimuna bolest mogla bi biti uzrok promjene vašeg osjeta okusa. Sjögrenova je autoimuna bolest koja može uzrokovati veliku suhoću, napominje Sjögrenova zaklada. To uključuje isušivanje sluznice u ustima, što utječe na okusne pupoljke, kaže dr. Del Signore. Sa smanjenim protokom sline možete imati smanjeni osjet okusa ili “iskrivljeni” okus (sve bi vam moglo postati metalnog okusa).

Uz promjenu okusa, drugi simptomi bolesti uključuju suhoću očiju ili suh nos, propadanje zuba, želučane tegobe i bolove u zglobovima ili mišićima.

7. Određena neurološka stanja
“Bilo koje neurološko stanje koje utječe na živce u mozgu može utjecati na okus”, kaže dr. Kaye.

Ona daje primjer Bellove paralize koja uzrokuje paralizu jedne strane lica.

“Bellova paraliza može prvo utjecati na okus, a tek potom izazvati paralizu lica”, kaže ona.

8. Imate covid-19
Gubitak osjeta njuha ili okusa može biti jedan od početnih simptoma covida-19.

Ako imate gubitak mirisa i/ili okusa, kao i druge uobičajene simptome covida-19, uključujući temperaturu, kašalj, bolove u tijelu, glavobolju, curenje iz nosa, povraćanje ili proljev, tada će liječnik vjerojatno htjeti da se testirate na koronavirus.

“Pacijenti gube njuh na tri do sedam dana, ali imamo priličan broj ljudi koji su ta osjetila izgubili i na dulje. Kad se vrati, neki primijete ‘izobličenja’ u njuhu i okusu koja traju”, kaže dr. Del Signore.

(TIP/Foto: Pexels)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.