Kako zaštiti pse od niskih temperatura?

Zima i niske temperature sa sobom donose i brojna pitanja za vlasnike pasa čiji ljubimci borave u kući. Mnogi se pitaju koliko psi osjećaju hladnoću, smiju li se kupati ili šišati zimi, je li im potrebna dodatna zaštita u vidu kaputića kada idu u šetnju po snijegu i niskim temperaturama?

Odgovore na neka od tih pitanja donosimo u nastavku.

Pse je potrebno kupati i zimi, pogotovo jer dijele životni prostor sa svojim vlasnicima.Najbolje bi bilo pse kupati tijekom toplijih zimskih dana, kada temperature nisu u debelom minusu. Naravno, to je potrebno činiti nakon posljednje šetnje toga dana, kako bi se pas u potpunosti osušio do jutra. Ovo posebno vrijedi za dugodlake pse i koji pored duge dlake imaju i debelu i gustu poddlaku. Ako primijetite da ju psu hladnu nakon kupanja, ušuškajte ga u toplu dekicu i prva šetnja nakon kupanja bi trebala biti kraća od uobičajene.

Psima koji žive u stanu nije potrebna duga dlaka kako bi ih grijala, stoga je u redu šišati psa zimi. Naravno, uvijek mu možete ostaviti malo dužu dlaku ako mislite da će mu biti hladno tijekom zimskih šetnji. Ako pas ima kratku dlaku, tijekom izlaska u šetnju poželjno je odjenuti mu kaputić koji osim što će ga ugrijati ujedno i zaštititi dlaku od močenja i prljanja.

Kod pasa koji imaju gustu dlaku koja ih štiti od zime kaputići nisu potrebni, ali je zato potrebno redovito održavati dlaku češljanjem i četkanjem. Tako se otklanja stara dlaka, masira koža psa i potiče cirkulacija.

Problem zimi za pse može stvarati i sol koja se posipa po pločnicima pa se često zalijepi i ljubimcima za šape. Poslije svake šetnje psu je potrebno oprati šapice i dobro ih posušiti ručnikom. Ne bi bilo loše psu namazati jastučiće i područje između prstiju vazelinom ili specijaliziranom kremom kako ne bi došlo do nepoželjnih iritacija i upale kože između prstiju što zna biti vrlo bolno.

Psi naravno ne osjećaju hladnoću poput ljudi, ali je tijekom zimskih mjeseci potrebno obratiti pozornost na ljubimce i ipak ih malo bolje utopliti tijekom ovog godišnjeg doba kako bi dočekali proljeće veseli i zdravi, piše Index.hr.

(TIP/Foto: Instagram)