Foto/Nova većina u Skupštini TK dala rukovodstvu Skupštine i Vladi TK rok do petka da podnesu ostavke

28.12.2020 16:20
 

Dnevni red hitne sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona koja je održana u ponedjeljak, gdje se nalazila tačka koja se odnosi na usvajanje kantonalnog budžeta za iduću godinu, nije dobio podršku novoformirane većine (SDP, PDA, SBB, Naša stranka) u Skupštini Tuzlanskog kantona. Sa 16 glasova ‘za’, 17 ‘suzdržanih’ dnevni red nije usvojen, te je samim tim Tuzlanski kanton ostao u ‘političkoj blokadi’ i bez budžeta za iduću godinu.

Predsjednici klubova političkih stranaka koji čine novu većinu u Skupštini TK su održali konferenciju za novinare na kojoj su otkrili  nesvakidašnji potez kojim bi otvorili mogućnost za smjenu aktuelne vlasti  i odblokirali Tuzlanski kanton.

Bešlagić (Naša stranka): ‘Proglasili vitalni nacionalni interes da bi zadržali svoje stolice’

Prema riječima predsjednika Kluba Naše stranke u Skupštini TK Selima Bešlagića, ovo je udar na demokratiju. ˝Oni su nezakonito spriječili da vlast preuzme većina od 18 poslanika. Mi samo želimo Tuzlanski kanton vratiti na demokratske i zakonske principe. Mi nismo odgovorni za blokadu. Oni su proglasili vitalni nacionalni interes da bi zadržali svoje stolice˝, kazao je Bešlagić za TIP i dodao: ˝Ukoliko ova Vlada ne podnese ostavku do petka, Selim Bešlagić i Naša stranka će napraviti potez koji će deblokirati ovo stanje. Ja se povlačim i tražim da prvi sa liste Naše stranke (Zvjezdan Karadžin) dođe na mjesto poslanika u Skupštini TK. Pošto se radi o poslaniku iz srpskog korpusa dobijamo u Klubu srpskog naroda još jednog člana i spriječavamo dalju blokadu po pitanju vitalnog nacionalnog interesa. Tada već 5.janura može biti usvojen ovaj isti budžet. Ja sam spreman da se žrtvujem. Selim Bešlagić i Naša stranka će deblokirati Tuzlanski kanton˝.

Hadžić (SDP): ‘Vujović i Krešić  krivci za blokadu TK’

Predsjednik Kluba poslanika SDP-a u Skupštini TK Dževad Hadžić je istako da je namjera da se vrati Skupština i Vlada TK u ustavne okvire.

˝Vlada TK nema većinu u Skupštini TK i na ovakav način nije moguće da upravljaju Tuzlanskim kantonom. Očekujemo kao i svuda u svijetu, da kada Vlada predloži budžet i on ne dobije podršku većine da podnese ostavku. Također, očekujemo da  Vujović (SD) i Krešić (DF), koji su isključivi krivci za blokadu Tuzlanskog kantona, deblokiraju Kanton i da donesemo sve ove dokumente koji su neophodni za funkcionisanje Tuzlanskog kantona˝, kazao je Hadžić za TIP.

Foto: TIP.ba

Alić (PDA): ‘Mi smo protiv blokade i izazivanja haosa u TK’

Na novinarsko pitanje, šta ako se vlast u TK (SDA, SD, Stranka za BiH) ne povuče, a nemaju većinu u Skupštini TK, predsjednik Kluba poslanika PDA u Skupštini TK Senad Alić je odgovorio: ˝Premijer TK Denijal Tulumović (SDA) je u medijima kazao da kada se formira nova skupštinska većina (18) da će on podnijeti ostavku. Isto je to rekao i neustavni predsjednik Skupštione TK Žarko Vujović (SD). Kada nama postavljate pitanje za neusvajanje budžeta i ostalih finansijskih planova u TK, to je pravo pitanje za one koji su blokirali Tuzlanski kanton. Ovo je njihova blokada. Prava adresa za ta pitanja su Žarko Vujović, Boris Krešić i Denijal Tulumović. Njima je Skupština TK izglasala smjenu, neka odstupe i mi smo spremni zakazati hitnu sjednicu Skupštine TK i usvojiti sva ova dokumenta. Niko od nas nije protiv budžeta, nego protiv blokade TK, izazivanja haosa, stavljanje ličnih interesa ispred građana. Ako zbog svojih pozicija nastavave sa blokadom TK, ova većina nije za to odgovorna˝.

Foto: TIP.ba

Hamzić (SBB): ‘Premijer Tulumović se krije iza klubova Srba i Hrvata u Skupštini TK’

Predsjednik Kluba poslanika SBB-a u Skupštini TK Nedžad Hamzić je ponovio da SBB ne želi biti u vlasti koju predvodi SDA. ˝Nama budžet nije problem i mi ćemo ga usvojiti. Nama je problem blokada TK. Premijer Tulumović se krije iza Kluba Srba i Kluba Hrvata u Skupštini TK. Premijer Tulumović  jednim potezom može ovo sve riješiti. SBB ne želi da bude dio većine kojom rukovodi SDA˝, istakao je Hamzić za TIP.

Tuzlanski kanton je u političkoj blokadi. Kantonalna vlada je, odlaskom SBB-a u opoziciju, izgubila podršku Skupštine u kojoj većinu imaju stranke opozicije predvođene SDP-om. Smjena vlasti je zaustavljena vitalnim nacionalnim interesom koji se ponovo koristi kao posljednji instrument za opstanak na vlasti. Podsjećamo, za pravne stručnjake potezanje vitalnog nacionalnog interesa radi sprečavanja smjene vlasti je klasična zloupotreba instituta zaštite konstitutivnih naroda.

Foto: TIP.ba

Vujović (SD): ‘Ja konzumiram prava koja mi pripadaju’

Predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović (SD) ima drugačije mišljenje i smatra da samo konzumira prava koja mu pripadaju.

˝Pitanje smjene rukovodstva Skupštine TK i Vlade TK je otišlo na Ustavni sud FBiH i on je taj koji treba to da riješi. Sve ostalo je napad na ustavni poreda FBiH i Tuzlanskog kantona˝, kazao je Vujović.

TIP: To vas iz moralnih razloga ne sprječava da podnesete ostavku?

Vujović: Ja konzumiram prava koja mi pripadaju po Ustavu, zakonu i drugim propisima.

TIP: Blokadom TK trpe građani TK?

Vujović: Kanton neće biti blokiran, to vam ja govorim…

TIP: Pa već je blokiran?

Vujović: Budžet će biti usvojen.

Foto: TIP.ba

TIP: Kako?

Vujović: Sačekajmo vrijeme koje dolazi naprijed.

TIP: Izjavili ste ranije u medijima da ukoliko ne budete imali većinu da ćete sami podnijeti ostavku, zašto to sada ne uradite?

Vujović: Okolnosti su se promijenile.

TIP: Kako?

Vujović: Politički subjekti koji participiraju u novoj većini su govorili da neće nikada sa nekim drugim političkim subjektima…

TIP: Hoćete li zakazivati sjednice Skupštine TK dok ne bude odluke Ustavnog suda FBiH?

Vujović: Zakazat ćemo sjednicu.

TIP: Desit će se opet isto?

Vujović: Ko zna, možda se neće desiti.

TIP: Zašto mislite da se neće desiti isto?

Vujović: Ne znam ja šta će se desiti za pet ili 10 dana. Svašta se može desiti…

TIP: Zašto smatrate da nova većina najavljenim ‘političkim manevrom’ ne može smijeniti vlast u TK?

Vujović: U pravu postoji  jedno pravilo ‘prvi u vremenu jači u pravu’. Zahtjev za smjenu rukovodstva Sakupštine TK je otišao prema Ustavnom sudu FBiH. Sve iza toga, smjena rukovodstva Skupštine TK, je nemoguća dok pravolijek o tome ne da Ustavni sud. Ko misli da može nešto raditi na silu, neka radi na silu.

Premijer Tulumović (SDA): ‘Ja ne vidim razlog zašto bih podnosio ostavku’

Premijer TK Denijal Tulumović (SDA) smatra da je Vlada TK radila vrlo odgovorno i da ne misli da treba podnijeti ostavku. ˝Vlada TK je prethodnom periodu radila vrlo odgovorno i mi smo u redovnu proceduru pustili budžet i skupštinska većina ga nije usvojila. To znači da se ide u pripremu Nacrta budžeta TK o privremenom finansiranju. Ko je za to odgovoran? Pa vidjeli ste u glasanju. Nije prošao dnevni red˝, izjavio je Tulumović za TIP.

TIP: Hoćete li podnijeti ostavku jer nemate većine u Skupštini TK?

Tulumović: Ja ne vidim razlog zašto bih podnosio ostavku jer sam sa ministrima svoj posao obavljao odgovorno na dobrobit građana Tuzlanskog kantona.

Foto: TIP.ba

TIP: Šta ukoliko dođe do scenarija koji je najavio Bešlagić?

Tulumović: Ja nisam čuo za taj scenario, nisam prisustvovao konferenciji za štampu. Nisam pravnik i o tim pravnim stvarima zaista ne bih umio da se izjašnjavam.

Skopljak (SDA): ‘Ovo je ucjenjivačka politika’

Predsjednik Kluba poslanika SDA u Skupštini TK Fahrudin Skopljak smatra da je neodgovorno ponašanje poslanika koji nisu prihvatili dnevni red sjednice Skupštine TK.

Foto: TIP.ba

˝Ovo je po mom mišljenju neodgovorno ponašanje. Mi možemo voditi političe razgovore, imati različita mišljenja, ali niko nema pravo da ucjenjuje 500.000 građana u TK. Ministri iz SBB-a u Vladi TK su glasali za budžet, ovo što rade je vrlo neodgovorno. Ovo će građani znati prepoznati. Potpuno je bespredmetno tražiti ostvaku od premijera koji je ponudio budžet. Više nema odgovornosti na Vladi TK, nego na Skupštini TK. Ovo je ucjenjivačka politika dok imamo proceduru koja se vodi pred Ustavnim sudom. Sve što se mi u Skupštini TK svađamo ne treba da ima utjecaja na građane i budžetske koriniske u TK. Trebamo da omogućimo da Kanton funkcioniše i da ga ne dovedemo u blokadu. Za mene su te ucjenjivačke metode neprihvatljive˝, kazao je za TIP Skopljak.

Prema riječima ministra finansijau Vladi TK Suada Mustajbašića, ukoliko budemo imali privremeno finansiranje u prva tri mjeseca naredne godine neće biti novca za egzistencijalnu naknadu borcima za koju je potrebno oko 900 hiljada KM mjesečno. ˝Ukoliko ne usvojimo odluku o privremenom finansiranju, prestaju isplate svega osim prema međunarodnim kreditorima, već od februara. Dakle, nema plaća, materijalnih troškova, nema rada škola, sitaucija koja nije za poželjeti i nadam se da nećemo doći dotle˝, istakao je ministar Mustajbašić.

Zbog političke borbe parlamentarnih stranaka za vlast ili ostanak na vlasti, najviše će trpiti građani, odnosno najugroženije socijalne kategorije u Tuzlanskom kantonu.

(TIP/Autor: Adis Jašarević)

 

2 komentara na Foto/Nova većina u Skupštini TK dala rukovodstvu Skupštine i Vladi TK rok do petka da podnesu ostavke

 1. raton

  28. 12. 2020. - 17:59

  Niko od vas nije nevin u svemu ovome.. ali je na kraju krajeva čisti bezobrazluk, ako postoji vecina od 18 ruku, što je i sam vujović govorio, nekad prije :” Kad budu imali 18 ruku, sazvat ćemo skupštinu i dolazi novo rukovodstvo.” A danas se priča druga priča, izgleda da se čeka da nekako premuntaju nekoga pa da ne bude 18 ruku, zato im treba vrijeme. Što sve govori o tome kakav oni imaju odnos prema građanima kantona , boli njih… k…. oni samo gledaju, jedni kao da se smjeste a drugi kako da ostanu…

  Još jednom , sraaaam vas biloo..

 2. haustor

  29. 12. 2020. - 09:21

  Dok je SDP vladao Kantonom i taj isti Bešlagić, imali smo bezočnu privatizaciju ili krađu naroda Aide, TTU, Konjuha itd. a drugi period kad su oni vladali imali smo bunt naroda i smjenu njihove Vlade paljenjem zgrade Kantona i općine Tuzla, sjećanje nam je kao kod zlatne ribice jer opet dopuštamo da budu, kako su zamislili, broj 1 u Kantonu. SBB treba Zakonom zabraniti jer su to nehljebari koji bi malo piškili malo kakili, ali da ne skidaju gaće.

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.