Nema podrške za ukidanje jubilarne naknade u Domu naroda PSBiH

24.11.2020 12:49
 

Iako su delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine prihvatili na današnjoj sjednici da se po hitnom zakonodavnom postupku razmatra izmjene zakona kojima bi se ukinula jubilarna naknada za izabrane i imenovane bh. zvaničnike, takvu izmjenu nisu podržali.

Delegat iz Kluba Bošnjaka Denis Bećirović (SDP), koji je predložio takvu dopunu Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, kazao je da pravo izabranih i imenovanih zvaničnika na ovakvu vrstu novčane naknade predstavlja potpunu neosjetljivost na tešku društvenu i ekonomsku situaciju te se upravo radi ublažavanja socijalne realnosti i predlaže takva izmjena.

Drugačiju izmjenu Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH predložio je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, ali je Ustavnopravna komisija Doma naroda ocijenila da ona nije u skladu s Ustavom te prilikom glasanja nije bilo entitetske podrške za takvo mišljenje Komisije o čemu će se pokušati postići saglasnost unutar Kolegija.

Ta izmjene zakonskog rješenja koje regulira plate i naknade u bh. institucijama odnosila se na produženje radnopravnog statusa izabranih osoba i zvaničnika.

Delegati su usvojili izmjene Zakona o sudskim taksama u postupku pred Sudom Bosne i Hercegovine u drugom čitanju koje je predložilo Vijeće ministara BiH.

Usvojen je i Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou Bosne i Hercegovine u drugom čitanju.

Delegati odbili raspravu o uklanjanju imena ulica ustaških zločinaca

Delegat u Klubu Hrvata u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Zlatko Miletić pitao je danas Kolegij Doma šta se dogodilo s njegovom inicijativom kojom poziva da se preduprijedi generalni štrajk državnih službenika.

Kako je podsjetio, 23. oktobra uputio je inicijativu uputio za poboljšanje statusa državnih službenika u državnim institucijama i da se vrati koeficijent na 535 KM te da se ostvari socijalni dijalog sa sindikatima i potpiše kolektivni ugovor, ocjenjujući da to ima poseban stepen hitnosti.

– Predpostavljam da ste tu inicijativu uputili nadležnoj komisiji te me zanima koja je komisija nadležna za to – upitao je Miletić koji je pozvao Ministarstvo finansija i trezora BiH, kada već planira novo zaduženje od 1,5 milijardu zatraže i još 700 miliona kako bi se poboljšao status državnih službenika.

Predsjedavajući Doma Nikola Špirić (SNSD) kazao je da su takvu inicijativu zaprimili te da su je nakon jutrošnje sjednice Kolegija Doma uputili nadležnoj komisije nakon čijeg stava će se ona naći i pred delegatima Doma naroda.

Delegat Kluba Bošnjaka Denis Bećirović (SDP), tokom rasprave o dnevnom radu sjednice Doma, zatražio je da se na dnevni red sjednice uvrsti tačka u okviru koje bi delegati pozvali na uklanjanje ulica u Mostaru koje nose imena ustaških zločinaca iz Drugog svjetskog rata poput Jure Frančetića, što su delegati odbili.

Podsjetio je da je do izbora u Mostaru ostalo još 27 dana, ali većina političkih stranaka je u neravnopravnoj poziciji jer suštinski ne mogu voditi kampanju i to u onim ulicama koja nose imena ustaških zločinaca, a takvih je najmanje pet.

– Kako najaviti skup u skladu s postojećim epidemiološkim mjera u ulici Jure Frančetića. Malo koja će politička stranka to sebi dozvoliti i nezamislivo je tu voditi kampanju. Uklanjanje takvih naziva tražim kako bismo poslali poruku mira uoči predstojećih lokalnih izbora i afirmiramo evropske vrijednosti i u BiH i Mostaru – pojasnio je Bećirović.

Nakon te rasprave i glasanja delegata dnevni red sjednice ostao je isti kako ga je predložio Kolegij Doma naroda PSBiH.

(TIP/Fena/Foto: Jasmin Hasečić)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.