Sporno imenovanje menadžmenta UKC-a Tuzla

23.11.2020 20:21
 

Upravni odbor Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla imenovao je Vahida Jusufovića na poziciju direktora te zdravstvene ustanove na mandat od četiri godine.

Jusufović, ali i ranije Upravni odbor UKC-a, imenovani su nezakonito jer je iz procesa imenovanja ponovo isključena Vlada Federacije koja, kao suosnivač UKC-a, ima zakonske ingerencije da učestvuje u imenovanju menadžmenta UKC-a.

Iako postoji spremnost federalnog nivoa da pitanje konačno bude riješeno, opstrukcije dolaze iz Tuzlanskog kantona u kojem do sada za to nije postojala politička volja.

Vahid Jusufović je imenovan za direktora Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla suprotno Federalnom zakonu o zdravstvenoj zaštiti, koji je jasno precizirao da direktor UKC-a nije mogao biti izabran bez prethodne saglasnosti federalnog ministra. Jusufović je dobio saglasnost samo Vlade Tuzlanskog kantona.

– Upravni odbor je predložio Vladi moje imenovanje, Vlada je to potvrdila – kaže Jusufović.

– Bilo je na Vladi. Vlada je dala svoju saglasnost na imenovanje – tvrdi Dajana Čolić, ministrica zdravstva TK-a.

Nezakonita praksa traje od 2013. godine od kada nije implementirana odluka Skupštine Tuzlanskog kantona i Federalnog parlamenta o preuzimanju osnivačkih prava nad UKC-om Tuzla koji je trebao da nastavi s radom kao Univerzitetsko-klinička bolnica, od značaja je za Tuzlanski kanton i Federaciju. I Upravni odbor koji je predložio direktora, imenovan je suprotno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti.

– Po novom statutu, prvo bi Upravni odbor trebao biti u drugom sastavu. I sama procedura imenovanja bi bila ne od kantonalnog ministra zdravlja, nego od federalnog ministra zadravlja – ističe Jusufović.

Opozicija smatra da sve to ima političku pozadinu zbog koje aktuelna vlast još ne želi da implementira odluke Kantonalne skupštine i Federalnog parlamenta.

– Ne može se zadovoljiti onaj koji je u ovoj političkoj podjeli dobio kao grunt Klinički centar. To je problem političke prirode koji proizvodi štetu i za Klinički centar i za građane TK-a – ocjenjuje Dževad Hadžić, predsjednik Kluba SDP-a u Skupštini TK-a.

UKC, također, ima dva statuta. Funkcionira po starom, a novi je još na čekanju.

– Gledajući s pravno-formalne strane, on nikada nije poništen – ističe Jusufović.

Stoga je upitna i zakonitost odluka menadžmenta UKC-a koji je imenovan suprotno Federalnom zakonu o zdravstvenoj zaštiti.

– Generalno bi se moglo o tome pričati. Vi ste tu u pravu. Ja ne mogu, ja sam čovjek koji je legalista – kaže Jusufović.

– Te odluke smatramo za sada važećim jer nemamo drugačijeg načina kako da funkcionišemo – navodi Čolić.

Na naš konkretan upit, iz Federalnog ministarstva zdravstva su odgovorili da nadležni organi u Tuzlanskom kantonu glede imenovanja organa rukovođenja, upravljanja i nadzora nad UKC-om Tuzla ne primjenjuju Zakon o zdravstvenoj zaštiti i uprkos činjenici da postoji decidan pravni temelj.

Federalno ministarstvo zdravstva je u više navrata upozoravalo Ministarstvo zdravstva TK-a i UKC o potrebi primjene Zakona o zdravstevnoj zaštiti.

(TIP/Izvor: federalna.ba/Autor: Omer Hasanović)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.