Frenkie uz pomoć djece naslikao mural s porukom: Inkluzija za sve!

23.11.2020 18:54
 

Banovići su dobili svoj mural inkluzije. Na vanjskom zidu Centra za razvoj inkluzivnih praksi (CRIP) koji djeluje u zgradi OŠ Banovići, nastalo je malo umjetničko djelo kojim je poslana poruka „Inkluzija za sve“.Autor murala je poznati bh. reper i grafiti umjetnik Adnan Hamidović Frenkie, a u nastajanju murala pomogli su mu korisnici CRIP-a i učenici likovne sekcije iz OŠ Banovići.

„Djeca s poteškoćama i/ili invaliditetom imaju pravo da pohađaju redovnu školu i da budu uključena u društvene procese, kao i sva druga djeca. Ali predrasude su u našem društvu često jače nego fizičke barijere.  Mnogi smatraju da su djeca s poteškoćama bolesna ili manje sposobna i da im škola ne treba. Ovakav pristup je pogrešan, jer ne uvažava potencijale svakog pojedinog djeteta.

Svaka osoba (dijete), bila ona sa invaliditetom ili ne, posjeduje određene potencijale i vještine, te ima pravo da ih unaprijedi i ispolji. Djeci s poteškoćama nije mjesto među četiri zida, gdje će rasti daleko od pogleda drugih. Mjesto im je među svima, u redovnim školama, na sportskim igralištima, u javnom prostoru. To je temelj inkluzije. „Zato ovaj mural poručuje Inkluzija za sve, jer ništa ne može zamijeniti inkluziju“, izjavio  je Frenkie.

Oslikavanje murala je organizirano povodom Međunarodnog dana djeteta, u sklopu projekta “Inclusive4all /Inkluzija za sve – Inkluzivno obrazovanje za svu djecu u BIH” koji od 2018. godine u Tuzlanskom kantonu provodi organizacija Save the Children, a finansira italijanska Agencija za razvojnu suradnju (AICS).

„Ovo je jedan dio kampanje kojom želimo ojačati svijest javnosti o značaju obrazovanja za sve. Mural sa svojom porukom pomoći će u širenju ideje da inkluzija nema alternativu, da svako dijete treba imati pristup redovnom školovanju. Glavni cilj projekta je podrška lokalnim vlastima u sprovođenju inkluzije u obrazovanju, kako bi se što veći broj djece s poteškoćama i/ili invaliditetom u Tuzlanskom kantonu uključio u redovno školovanje“, izjavio je Mirco Gigliotti, voditelj projekta.

Cilj događaja je da se kroz umjetničku intervenciju u javnom prostoru skrene pažnja na pojam inkluzije i činjenicu da svako dijete ima pravo na redovno školovanje i pristup servisima podrške. Stoga je za mjesto za mural odabrana upravo OŠ Banovići, obzirom da ova škola kroz svoju uspješnu praksu pokazuje da je inkluzija moguća i društveno opravdana.

U ovih godinu dana kako djeluje Centar za razvoj inkluzivnih praksi u naš rad smo uključili brojne sudionike – zdravstveni i socijalni sektor, školske i predškolske ustanove. Roditelji i korisnici su jako zadovoljni uslugama koje pruža centar, gdje svako dijete kojem to treba može dobiti stručnu, besplatnu podršku“, istaknuo je Mersudin Šehić, koordinator CRIP-a Banovići.

U Bosni i Hercegovini djeca s poteškoćama i/ili invaliditetom i njihovi roditelji i dalje se suočavaju s brojnim preprekama kada je u pitanju pravo na obrazovanje.  Iako se sistemski proces inkluzije djece s poteškoćama u Bosni i Hercegovini provodi od 2012. godine, situacija na terenu je neujednačena. Po procjenama, u Tuzlanskom kantonu živi oko 7500 djece s poteškoćama i/ili invaliditetom koja su u različitoj mjeri i na različite načine uključena u procese školovanja. Po posljednjim zvaničnim podacima iz 2008. godine, tek tristotinjak ih je pohađalo redovnu nastavu.

U sklopu projekta “Inkluzija za sve” formirani su centri za razvoj inkluzivnih praksi (CRIP) u Banovićima i Gradačcu, koji djeluju po savremenim principima inkluzije te pružaju podršku djeci s poteškoćama u razvoju, njihovim porodicama, stručnjacima/kinjama i cjelokupnim zajednicama. Osim Banovića i Gradačca, centri putem svojih mobilnih timova pružaju besplatne usluge i na područjima općina Kladanj, Živinice i Srebrenik.

Pohađanjem redovne nastave i korištenjem rehabilitacijskih servisa u centrima za razvoj inkluzivnih praksi postiže se proces inkluzije djece s poteškoćama i/ili invaliditetom. Ona postaju prihvaćena u široj zajednici, dobijaju adekvatnu naobrazbu, a uz kvalitetnu rehabilitaciju mogu prevazići poteškoće i unaprijediti kvalitet života.

(TIP)

 

 

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.