Vlada TK: Sistemska podrška nedovoljno razvijenim, nerazvijenim i izrazito nerazvijenim jedinicama lokalne samouprave

29.09.2020 19:14
 

Na održanoj sjednici u utorak  Vlada Tuzlanskog kantona je, kao oblik sistemske podrške nedovoljno razvijenim, nerazvijenim i izrazito nerazvijenim  jedinicama lokalne samouprave, utvrdila prijedlog Zakona koji bi regulirao ovu oblast. Podsjećamo Vlada je i proteklih godina na sličan način odobravala sredstva općinama koje su ispunjavale kriterije iz javnog poziva, a Zakonskim uređenjem ove oblasti nastoji se dugoročnije riješiti ovo pitanje. Prijedlog Zakona predviđa načine ostvarivanja podrške za jedinice lokalne samouprave u Tuzlanskom kantonu  koje spadaju u red nerazvijenih, nedovoljno razvijenih  i  izrazito  nerazvijenih  jedinica  lokalne  samouprave, prema socioekonomskim pokazateljima po općinama Federacije Bosne i Hercegovine. Cilj pružanja ovog oblika podrške je doprinijeti njihovom privrednom, infrastrukturnom i svekolikom razvoju u skladu s njihovim posebnostima i načelu ravnomjernog razvoja Tuzlanskog kantona. Ovim zakonskim prijedlogom želi se ojačati razvojni potencijalnedovoljno razvijenih, nerazvijenih i izrazito nerazvijenih jedinica lokalne  samouprave, koje su ujedno i demografski najugroženije jedinice lokalne samouprave u Tuzlanskom kantonu.  Konačni cilj jeste rast i razvoj investicija u ovim sredinama, te zadržavanje i povratak raseljenog stanovništva na teritoriji tih jedinica lokalne samouprave.Prijedlogom Zakona predviđeni su uslovi koje jedinice lokalne samouprave moraju ispunjavati da bi ostvarile podršku iz budžeta Tuzlanskog kantona, definisani su pokazatelji za mjerenje stepena njihove razvijenosti, te način ostvarivanja podrške i drugih podsticajnih mjera. Između ostalog, opći uslovi koje bi jedinice lokalne samouprave u Kantonu morale ispunjavati, da bi ostvarile podršku u skladu sa ovim Zakonom, su da imaju do 12.500 stanovnika, da njihova površina iznosi do 350 km2,  te da imaju do 50 naseljenih mjesta.

Vlada je uputila inicijativu i Vladi Federacije da se i na federalnom nivou na sistemski način uredi pitanje pomoći nerazvijenim, nedovoljno razvijenim i izrazito nerazvijenim lokalnim zajednicama, čime bi se stvorile pretpostavke za jednak tretman i podršku svim lokalnim zajednicama u FBiH.

U 2019. Tuzlanski kanton ostvario visokih 83,64%pokrivenosti uvoza izvozom

Vlada je prihvatila Informaciju o ostvarenim rezultatimaposlovanja privrednihdruštava iz oblasti industrije, energetike i rudarstvaTuzlanskog kantona za 2019. godinu. U 2019. godine, došlo do pada ukupnog obima industrijske proizvodnje u odnosu na 2018. godinu za 2,1%. Prema područjima, prerađivačka industrija ostvaruje rast od 1,3%, dok proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom bilježe pad od 10,2%, a vađenje ruda i kamena pad obima proizvodnje od 1,7%.U 2019. godini iz Tuzlanskog kantona ukupno je izvezeno proizvoda u vrijednosti od 1.791.793.000 KM, što je u odnosu na izvoz 2018. godine rast od 3,6%. U isto vrijeme je došlo i do rasta uvoza od 10% te je uvezeno roba u vrijednosti od 2.142.316.000 KM. Pokrivenost uvoza izvozom je visokih 83,64%, a vanjskotrgovinski deficit je 350.523.000 KM.U odnosu na isti period prošle godine, došlo je do rasta izvoza hrane i pića 20,5%, industrijskih materijala 8,3%, kapitalnih proizvoda 30,8%, dok je došlo do pada izvoza proizvoda za široku potrošnju 0,7%, transportnih sredstava 11,8% i goriva i maziva 14,7%.Rast uvoza ostvaren je kod hrane i pića 21,7%, goriva i maziva 3,4%, kapitalnih proizvoda 31,5%, transportnih sredstava 11,5%, proizvoda za široku potrošnju 11,9% i industrijskih materijala 2,1%.Najznačajniji vanjskotrgovinski partneri Tuzlanskog kantona su Njemačka, Slovenija, Italija, Hrvatska i Austrija.

Prosječna neto plata u Tuzlanskom kantonu u decembru je iznosila 854,00 KM što je ispod prosjeka Federacije BiH. U odnosu na kantonalni prosjek iz 2018. godine, neto plaća je veća za 7,2%. Najviše prosječne neto plate u Tuzlanskom kantonu su u sektoru proizvodnje i opskrbe el. energijom (1.684 KM), dok su najniže prosječne neto plate u ugostiteljstvu i hotelijerstvu (525 KM).

Ostale odluke

Na sjednici Vlada je dala saglasnosti na Odluku o izmjenama i dopunama Plana rada JU Direkcija regionalnih cesta TK za2020. godinu i Finansijskog plana JU Direkcije regionalnih cesta TK za 2020. godinu sa okvirnim finansijskim planom za 2021. i 2022. godinu, kao i Odluku o izmjenama i dopunama Programa rekonstrukcije, izgradnje i obnove regionalnih cesta Tuzlanskog kantona za 2020. godinu. Imajući u vidu i da je Direkcija u dosadašnjoj realizaciji plana ostvarila određene uštede, pristupilo se izmjeni planskih dokumenata, kako bi se u plan uvrstili određeni dodatni putni pravci za koje postoji spremna projektna dokumentacija i koji se visinom potrebnih finansijskih sredstava mogu uklopiti u predviđene prihode.

Vlada je  utvrdila da će koeficijent za obračun novčane egzistencijalne naknade za mjesec septembar 2020. godine iznositi 1.00. Podsjećamo radi se o novčanoj  egzistencijalnoj naknadi, što je mjesečna novčana naknada nezaposlenim demobilisanim  braniocima. Na  jednoj od ranijih sjednica Vlada  Tuzlanskog  kantona  donijela  je  Odluku  kojom je utvrdila visinu osnovice za obračun novčane egzistencijalne naknade za period august-decembar 2020. godine u visini 4.00 KM, te je neophodno da za mjesec septembar tekuće godine donese i Odluku o koeficijentu za obračun novčane egzistencijalne naknade.u.

U skladu sa odredbama Zakona o izvršenju Budžeta TK za 2020. godinu, Vlada je usmjerila neutrošenih 9.000.000,00 KM sredstava za ublažavanje posljedica izazvanih pandemijom  COVID-19 u na glavni račun u okviru Jedinstvenog računa trezora Tuzlanskog kantona. Naime, Zakonom o izvršenju Budžeta previđeno je da će se neutrošena sredstva na dan proteka 60 dana, odnosno 180. dana po prestanku stanja nesreće, a nakon izmirenja svih obaveza nastalih na teret sredstava Posebnog podračuna usmjeriti na glavni račun u okviru Jedinstvenog računa trezora.

(TIP)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.