Video: Problemi Univerziteta u Tuzli: Potrebno više novca, manje političkog uticaja

27.09.2020 09:23
 

Univerzitet u Tuzli našao se na 3.081. mjestu svjetske rang liste Univerziteta. Rast rejtinga, za profesore ovog univerziteta, ipak nije nikakvo ohrabrenje da je situacija bolja. Problemi su nagomilani. Sve je manje interesovanje za studiranje, a sve veći dugovi i politički uticaj.

Premalo sredstava i previše političkog uticaja. Zbog toga, kako objašnjavaju profesori, Univerzitet u Tuzli već godinama gubi na ugledu. Svršeni srednjoškolci u Tuzlanskom kantonu sve se češće odlučuju na skuplju varijantu studiranja i upisuju neki od privatnih univerziteta.


“Kad nemate sredstava da nabavite laboratorisjku opremu, da osavremenite sistem, evo naš sistem što se tiče informativnog sistema i samog Univerziteta je u vrlo, vrlo lošoj poziciji relativno, jer mi nemamo unificirano ništa, znači, evo i ova online nastava koja je išla pokazala je sve nedostatke toga. Ne možete od nas očekivati nešto ako niste stvorili pretpostavke”, kaže dr Adnan Hodžić sa Rudarskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

“Vjerujem da ukoliko se ovakvo stanje nastavi, dakle ukoliko se nastave ataci na javne univerzitet u BiH, da će čak i privatni univerziteti preuzeti primat nad javnima. Zašto? Zato što tu govorimo o privatnom kapitalu, o ljudima koji shvataju važnost visokog obrazovanja i koji su zaista spremni da ulože novac u svoje visokoškolske ustanove, dok s druge strane, javne institucije, javne vlade i država nje spremna da uloži novac koji je potreban za razvijanje javnih univerziteta”, ističe dr Mirza Mehmedović sa Filozofskog fakulteta UNTZ.

Kantonalna Vlada je Univerzitetu u Tuzli za rad i poslovanje u prošloj godini dala negativnu ocjenu. Time je najavila vjerovatnu smjenu aktuelnog rukovodstva Univerziteta. Za samu Vladu, razvoj Univerziteta u Tuzli je definisan kao “strateški cilj”, a za realizaciju ovog cilja su formirani stručni timovi koji trebaju ponuditi rješenje za osnivanje kampusa i unapređenje nastavnog procesa.

“Mi imamo neko idejno rješenje kampusa koje bi, međutim, trebalo značajno smanjiti, uzimajući u obzir da je idejno rješenje pravljeno prije nekoliko godina kada je broj studenata bio znatno veći i projekat koji trenutno imamo je megalomanski, dakle treba ga revidirati i ide se upravo u tom pravcu, dakle, o izmještanju fakulteta, o jačanju nastavnog procesa”, kaže ministrica obrazovanja u Vladi TK Fahreta Brašnjić.

I bivše kantonalne vlade su Univerzitet u Tuzli definisale kao “strateški cilj”, ali se u stvarnosti moglo vidjeti malo tih strateških poteza. Nedavni napredak ovog Univerziteta na svjetskoj rang listi univerziteta ipak svjedoči da Univerzitet u Tuzli ima potencijala u svojim ljudima. Međutim, kao i u nekim drugim oblastima, za napredak su najviše zaslužni pojedinci koji ignorišu, kako kažu, nakaradni sistem i zahvaljujući ogromnim naporima prave korake naprijed.

“Mi sada radimo na onom dijelu na kojem politika nema upliva, to je onaj akademski aspekt. Ako gledamo u BiH, mi smo negdje oko 3.000-og mjesta od 30 000 univerziteta koji se prate. Znači mi smo među prvih 10 posto što nije loše uzimajući u obzir da je BiH država u kojoj se za nauku ulaže 40 puta manje nego što se ulagalo u bivšoj SR BiH”, naglašava dr Zvjezdan Karadžin sa Rudarskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Postavljajući pitanje – kako zaustaviti pad rejtinga javnih univerziteta, dobili smo očigledan odgovor: sadašnju praksu, premalo sredstava i previše političkog uticaja, treba obrnuti. Sredstva data univerzitetima treba posmatrati kao investicije u razvoj države, a zakonskim rješenjima omogućiti univerzitetima da zatvore vrata političkom uticaju.

(TIP/Izvor: bhrt.ba/Autor: Samir Kahrović)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.