Podrška Savezu penzionera/umirovljenika

24.09.2020 13:15
 

Na  sastanku premijera Tuzlanskog kantona Denijala Tulumovića sa predstavnicima Saveza udruženja penzionera/umirovljenika Tuzlanskog kantona u četvrtak razgovaralo se o aktivnostima koje Savez provodi, ciljevima, te izazovima s kojima se Savez susreće u svom radu.

Kako su istakli predstavnici Saveza, Savez zastupa interese oko 76.000 penzionera na području Tuzlanskog kantona, a preko 90% neophodnih finansijskih sredstava neophodnih za rad i realizaciju aktivnosti prikuplja se iz članarina oko 52.000 članova Saveza.

„Lično i kao premijer, u potpunosti razumijem položaj penzionera danas i nažalost moramo istaknuti da su penzioneri danas jedna od najugroženijih kategorija stanovništva“, rekao je premijer Tulumović, te izrazio zadovoljstvo da su tokom današnjeg susreta otvorena određena pitanja.

Iako je osnovna briga u smislu primanja penzionera povjerena federalnom nivou vlasti, Kantonalna vlada će i u narednom periodu na svim onim mjestima gdje joj to nadležnosti dopuštaju pokazati osjetljivost i provesti određene aktivnosti s ciljem poboljšanja statusa i položaja penzionera, rečeno je tokom sastanka.

„Vlada svake godine odobrava određena sredstva Savezu, kao pomoć za njegov rad i aktivnosti, ali smatramo da u narednom periodu, u skladu sa ekonomskim mogućnostima Kantona, trebamo sagledati mogućnosti da umjesto te simbolične pomoći, putem Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak pokrenemo određene socijalne programe usmjerene prema ovoj populaciji. Time bismo dijelom rasteretili Savez, i direktno pružili pomoć penzionerima na području našeg kantona“, složili su se kantonalni ministri finansija i rada,  socijalne politike i povratka Suad Mustajbašić i Admir Hrustanović.

Također, danas se, između ostalog, razgovaralo i o uslovima zdravstvene zaštite penzionera, načinu prijema u domove zdravlja i sl., a premijer Tulumović i je kazao da će nastojati u narednom periodu putem Ministarstva zdravstva utjecati na stvaranje što boljih uslova za pružanje zdravstvene zaštite ovoj populaciji.

Na kraju sastanka istaknuto je očekivanje da će saradnja Vlade TK sa Savezom penzionera/umirovljenika biti nastavljena i u budućnosti.

„Vi ste bili ovdje gdje smo mi sada, a mi ćemo sigurno doći u položaj u kojem ste vi. Također, većina nas ima roditelje koji su upravo u tom statusu, tako da sve navedeno pred nas stavlja, prije svega, moralnu obavezu da pomognemo“, zaključio je premijer Tulumović.

U ime Saveza udruženja penzionera/umirovljenika Tuzlanskog kantona sastanku su prisustvovali predsjednici Upravnog odbora i Skupštine Saveza Haso Halilović i Ibrahim Kamenjašević.

(TIP)

 

 

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.