Vlasnik firme ‘Giprom’ Salih Šabović u intervjuu za TIP: ‘Enver Bijedić me je brutalno prevario, tužit ću ga’

21.09.2020 17:34
 

Vlasnik firme ‘Giprom’ Salih Šabović u  intervjuu za TIP kao krivca za dugogodišnju agoniju kupaca stanova u  SPO ‘15 maj’ u Tuzli imenovao je bivšeg direktora Direkcije za izgradnju Tuzla Envera Bijedića. Prema njegovim riječima, nakon što stanari za nekoliko dana  usele u svoje stanove tužit će Bijedića zato što ga je prevario i jer mu je Direkcija, čiji je on bio direktor u to vrijeme, ostala dužna više od million KM.

Ozbiljne optužbe

TIP: Vi ste iznijeli ozbiljne optužbe u javnosti na račun Envera Bijedića. Kazali ste da vas je prevario i da vam je Direkcija za izgradnju Tuzla, čiji je on tada bio direktor, ostala dužna više od million KM. To su ozbiljne optužbe, možete li ih dokazati?

Šabović: Naravno da mogu. Imam sve ugovore. Izjavio sam to više puta u medijima tokom godina. Ali ne samo to… Prijavio sam sve to finansiskoj policiji, Odjeljenju kriminalističke policije MUP-a TK, Komisiji za tendere FBiH. Njih nije interesovalo, niti su željeli da pokrenu bilo kakvu aktivnost  za jednu ogromu pljačku prema ‘Giprom’-u do sada. Bijedić me je brutalno prevario kao vlasnika i tada direktora firme  ‘Giprom’. O ovome se radi… Vrijednost radova projektovanja i nadzora, ali kada se završi projekat, je između 180.000 KM i 200.000 KM. Mi smo priznali Bijediću u raspodjeli 630.000 KM plus PDV, negdje oko 750.000 KM. Dakle, nekoliko puta više nego što vrijedi taj posao.

TIP: Zašto ste to uradili?

Šabović:  Zašto sam priznao pola miliona više para nego što vrijedi?

TIP: Da upravo vas to pitam?

Šabović: Zato što mi je obećao izvođenje radova na SPO ‘Stadion’ kako bi nas obeštetili,  s tim da naša ponuda mora biti najjeftinija od svih drugih ponuđača. I bila je. Ja sam mu vjerovao jer sam tamo priznao pola miliona više. Prevario me je.

‘Prevario me je na samom startu za pola miliona KM’

TIP: Zašto je bilo bitno da vi uvećate cijenu za pola miliona za SPO ‘15.maj’?

Šabović: Bijedić mi je tada rekao da je Direkcija u krizi i da im to tada treba, a da će ‘Giprom’ obeštetiti na narednim poslovima , tj. na gradnji  SPO ‘Stadion’. Zbog toga što sam vjerovao Bijediću, ja sam i potpisao to na svoju štetu. On svoje obećanje nije održao i na kraju prevario me je na samom startu za pola miliona KM. Prije nego što smo počeli graditi SPO ‘15.maj’. Taj posao koji je dobro naplatio i ugovorio, nikada nije urađen. Kod raspodjele stanova nije  imao dovoljan broj kvadrata da plati izvođenje radova, što mogu potvrditi ugovorom o građenju, ali i protokolom kojim je regulisana raspodjela obaveza  potraživanja i površine. Zato su  bili u obavezi da plate iznos od 528.000 KM, 600 i nešto hiljada KM avansa. Negdje oko 100 kvadrata po 200 KM za više, jer je raspodjela izvršena na osnovu idejnog rješenja. Bilo je zatvaranje nekih površina balkona koji su kasnije ušli u kvadrate. Imalo je 5 posto za naknadne radova, što je oko 200 hiljada KM. Ništa od dogovorenog nije ispunjeno prema ‘Giprom-u’. Obaveza Direkcije i tadašnjeg direktora Bijedića je bila milion i 57.000 KM. Od ovoga, osim dijela projekta i vođenja nadzora  od 2009.godine  se više nisu nikada pojavili, niti su se interesovali za kupce i objekat ili neku obavezu. Tada je ‘Giprom’ ostao sam. Izgubili smo i partnera i investitora.

TIP: Bivši direktor Direkcije za izgradnju Tuzla Enver Bijedić u izjavi za Faktor.ba  pozvao se na ugovor o gradnji, te  kako on navodi,  nisu imali obaveze da išta plaćaju ‘Giprom-u’. Kako vi to komentarišete?

Šabović: Ne znam kako bih rekao… Bijedić ne govori istinu i obmanjuje javnost. Ja imam sve ugovore. To ću lako dokazati na sudu.

TIP: Je li bilo ‘muljaže’ oko prodaje stanova?

Šabović: Vidio sam neke ugovore od pojedinih kupaca gdje su stanovi prodavani po 1.280 KM po m2. Jedan stan je bio  1.300 KM po kvadratu. Dok sam imao uvida u prodaju stanova Direkcije, a oni imali uvid u prodaju naših stanova, nisam vidio da je ni jedan njihov  stan prodat preko 1.500 KM. Kasnije sam saznao da je samo nekoliko njihovih stanova prodato preko te cijene. I to je jedan od razloga zašto su nam ostali dužni.  Na kraju su najveću cijenu platiti kupci i ‘Giprom’. Nisu se time zadovoljili nego su to nastavili. Krili su neke stanove… Zašto su ih krili, to je pitanje za neke druge organe. Ne znam sudbionu tih stanova koji nisu bili prodati u startu.

TIP: Ko je po vama krivac za dugogodišnju agoniju kupaca stanova SPO'15.maj’?

Šabović: Po meni je jedino odgovoran bivši direktor Direkcije za izgradnju Tuzla Enver Bijedić jer sam s njim dogovarao, a nakon toga i  potpisivao ugovore. On me je prevario. On mi je davao lažna obećanja i nije ispunio svoje obaveze iz ugovora i po protokolu. Sve kasnije što se dešavalo je rezultat starta.

TIP: Šta dalje?

Šabović: Mi ni jednog momenta nismo napuštali objekat i kupce. Ne samo naše kupce, nego ni i kupce Direkcije. Međutim, interesantno je da pojedini  kupci stanova od Direkcije ne prozivaju puno Bijedića. Svi  prozivaju mene, ‘Giprom’, Gradsko vijeće Tuzla, Tužilaštvo TK,  gradonačelnika Imamovića…Ja odgovorno tvrdim da nije bilo odluka Gradskog vijeća Tuzla ne bi stanari sad bili pred useljenjem. Ovdje se radi o tome da su prodati stanovi, uzete pare, a onda se digle ruke od svega.

Najavio tužbu protiv Bijedića

TIP: Najavili ste tužbu protiv Envera Bijedića. Zašto ga niste tužili do sada ako imate argumente?

Šabović: Toliko je problema oko tog objekta i pritisaka od strane  kupaca. Većinu razumijem jer su stvarno oštećeni, osim malog broja koji sve skreću na politiku. Oni su nam uništili dio firme koje smo imali u Crnoj Gori putem jednog novinskog lista. Nisu se okanili dok nas tamo nisu poravnali. Mi umjesto tamo da naplatimo radove na tri objekta, mi smo morali da raskinemo ugovore jer su vršili pritiske na nas i investitore. Mi smo morali raskinuti ugovore, platiti štete, isplatiti radnike, nismo naplatili posao.  Jedan od kupaca u SPO ‘15.maj’  je rekao da je to osveta za ono što je njima učinjeno. Meni je tamo pokradena mehanizacija i oprema u vrijednosti od oko pola miliona KM.

TIP: Hoćete li istrajati da se sve istjera na čistac?

Šabović: Kako da ne. Ogromna mi je šteta nanesena i odustati neću. Odgovornima to neću zaboraviti. To je jako dokazivo na sudu. Imaju cifre, brojke, ugovori, potpisi. Odgovarat će… Imam dokaze…Njegovo obećanje za projektovanje i nadzor SPO ‘15maj’ koje je tri puta više naplatio nego što to vrijedi uz obećanje za SPO ‘Tušanj’ je velika prevara. Nas su eliminisali, a posao su za skoro  preko 700 hiljada KM dali drugoj firmi. Bez obzira na to, mi ćemo i dalje ostati uz kupce SPO ‘15. maj’ sve do useljenja.

TIP: Šta mislite kada će se stanari napokon useliti u svoje stanove?

Šabović: Ako bude sve u redu sa priključkom struje koje očekujemo za par dana, mislim da će zgrada biti spremna za useljenje u narednih nekoliko dana. Za većinu kupaca mi je žao i dužnik sam im. Mi ćemo tu biti za njih, za sve eventualne primjedbe i popravke ako ih bude.

Općinski sud Tuzla potvrdio optužnicu protiv Envera Bijedića

Općinski sud Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv Envera Bijedića (59) iz Tuzle zbog postojanja osnovane sumnje da je kao bivši direktor Direkcije za izgradnju Tuzla počinio krivično djelo zloupotreba ovlasti u privrednom poslovanju a vezano za nedovršetak izgradnje Stambeno-poslovnog objekta 15. maj u Tuzli.

˝Postoji osnovana sumnja da je Bijedić, u periodu od početka 2006. do aprila 2011. godine, obavljajući poslove direktora u Direkciji suprotno Statutu preduzeća, sredstva kojima je raspolagala Direkcija i koja su uplaćena od kupaca stanova i drugih prostorija u objektu, koristio protivno njihovoj namjeni, što nije bilo skladu sa ugovornim obavezama koje je imala Direkcija˝, istakao je glasnogovornik Tužilaštva TK Admir Arnautović.

Ne ispunjavajući ugovorne obaveze, svjestan da Direkcija za redovno poslovanje može raspolagati sredstvima samo do visine projektovane dobiti, a da ostala sredstva mora namjenski koristiti radi izmirenja ugovornih obaveza, nenamjenski je potrošio sredstva i preusmjerio ih u redovno poslovanje Direkcije u iznosu većem od 1 milion KM, a zbog čega do danas ovaj stambeno poslovni objekat nije završen i predat kupcima na korištenje. Dakle, koristeći sredstva kojima raspolaže protivno njihovoj namjeni je Direkciji pribavio korist u pomenutom iznosu, navode iz Tužilaštva TK.

U optužnici je nadležnom sudu predloženo da se, po pravosnažnosti presude, optuženom izrekne sigurnosna mjera zabrane obavljanja dužnosti rukovodioca u javnim preduzećima, organima uprave, stručnim službama i javnim ustanovama u trajanju od 5 godina. U ovom predmetu je Tužilaštvo provelo detaljnu istragu koja je uključivala i dva obimna vještačenja po vještacima ekonomske i građevinsko-arhitektonske struke, kao i brojne druge istražne radnje.

(TIP/Razgovarao: Adis Jašarević)

 

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.