Vlada TK: Pandemija ostavila traga na javne finansije Tuzlanskog kantona

11.08.2020 16:57
 

Na  sjednici Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je Periodični izvještaji Budžeta Tuzlanskog kantona za period od 01.01.-30.06.2020. godine. Prema podacima iz Izvještaja prihodi, primici i finansiranja u izvještajnom periodu ostvareni su u iznosu od 159.990.828 KM, dok su ukupni rashodi ostvareni u iznosu od 161.627.428 KM.I pored brojnih mjera kojima je nastojano ublažiti negativne posljedice pandemije korona virusa, Tuzlanski kanton je u prvih 6 mjeseci ostvario deficit u iznosu od 1.636.600 KM.

Utvrđeni kriteriji za sufinansiranje prijevoza osnovaca

Vlada je utvrdila kriterije za sufinansiranje troškova prijevoza učenika osnovnih škola za period septembar – decembar školske 2020/2021. godine. Ovim je odobreno sufinansiranje troškova linijskog i vanlinijskog prijevoza učenika osnovnih škola Tuzlanskog kantona za period septembar – decembar školske 2020/2021. godine u iznosu od 50% mjesečne karte u linijskom prijevozu, odnosno 50% iznosa utvrđenog pismenim ugovorom između prijevoznika i korisnika usluga prijevoza u vanlinijskom prijevozu. Ovo se odnosi na učenike koji dalje od dva kilometra od najbliže škole, a nisu obuhvaćeni subvencijama po drugim propisima i općim aktima, kao i učenike sa prebivalištem na području Tuzlanskog kantona na udaljenosti većoj od dva kilometra od najbliže škole, koju pohađaju, kao najbližu, osnovnu školu na području drugog kantona.

Ostale odluke

Vlada je utvrdila osnovice za obračun plaća uposlenicima u oblastima obrazovanja, policije, pravosuđa i uprave, kao i visinu naknade za ishranu za juli 2020. godine.

Kako bi se postigla što bolja iskorištenost sredstava koja je Vlada Tuzlanskog kantona odobrila putem programa „Podrška nižim nivoima vlasti”, izmjenom i dopunom Odluke o raspodjeli sredstava utvrđenih u Budžetu Tuzlanskog kantona za 2020. godinu sa pozicije „Podrška nižim nivoima vlasti – Grad i općine”, Vlada je omogućila da izuzetno, uz prethodnu saglasnost Vlade Tuzlanskog kantona, jedinice lokalne samouprave odobrena sredstva mogu koristiti i za finansiranje drugih razvojnih projekata koji će doprinijeti privrednom i infrastrukturnom razvoju nerazvijenih jedinica. Prvobitnom odlukom bilo je predviđeno da se iz odobrenih sredstava mogu finansirati isključivo razvojni projekti i obaveze koje su lokalne zajednice navele u obrascu za prijavu na Javni poziv.

Vlada je donijela Pravilnik o postupku odobravanja sredstava za subvencioniranje dijela kamatne stope privrednim subjektima sa područja Tuzlanskog kantona. Radi se o subvencioniranju dijela kamatne stope krajnjim korisnicima kreditne linije kod izabrane banke – Bosna Bank International d.d. Sarajevo sa kojom je Vlada Tuzlanskog kantona zaključila Ugovor o pružanju usluga plasmana kreditnih sredstava uz subvencioniranje dijela kamatne stope/profitne marže privrednim subjektima sa područja Tuzlanskog kantona.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku kojom prihvata potporu Tuzlanskom kantonu u iznosu 38.928.152 KM dodijeljenu odlukom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, sredstva iz RFI aranžmana sa MMF-om.

Data je  saglasnost na isplatu naknade predsjednicima i članovima komisija za provođenje postupka licenciranja studijskog programa drugog ciklusa studija Razredna nastava i drugog ciklusa studija Predškolski odgoj i obrazovanje na Filozofskom fakultetu JU Univerzitet u Tuzli.

Podržana je inicijativa ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja za pokretanje aktivnosti na uređenju rada gradskih/općinskih pijačnih prostora. Tim povodom zadužila je Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja da u okviru svoje nadležnosti u saradnji sa Kantonalnom upravom za inspekcijske poslove preduzme potrebne mjere i aktivnosti u cilju realizacije inicijative u cilju unaprjeđenja stanja na pijačnim prostorima i uređenja pijace od strane organizatora u skladu sa pozitivnim pravnim propisima po pitanju uslova minimalne tehničke opremljenosti poslovnih prostora za obavljanje trgovine i trgovinskih usluga, kao i regulacije nezakonitog poslovanja neregistriranih trgovaca na pijacama. Također je zaduženo resorno ministarstvo da o poduzetim mjerama i aktivnostima upozna Vladu Tuzlanskog kantona, te po potrebi na odgovarajući način u realizaciju istih uključi i Vladu Tuzlanskog kantona.

Vlada TK prihvatila je Izvještaj o radu i poslovanju Javne ustanove Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić” Tuzla za 2019. godinu, dok izvještaje o radu i finansijskom poslovanju Javne ustanove „Veterinarski zavod” Tuzlanskog kantona i Javne ustanove Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona za period I-XII za 2019. godinu nije prihvatila.

Data je saglasnost Općinskom sudu u Gračanici za prijem u radni odnos na neodređeno vrijeme državnog službenika, stručnog saradnika za vođenje zemljišnih knjiga.

U okviru kadrovskih pitanja Vlada je donijela niz rješenja o razrješenju i imenovanju privremenih školskih odbora u osnovnim i srednjim školama na području Tuzlanskog kantona te donijela rješenje o privremenom imenovanju Upravnog odbora JU Arhiv Tuzlanskog kantona.

(TIP)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.