OO SDA Banovići: Osuđujemo nezakonitu odluku NO RMU „Banovići“ d.d. Banovići

06.08.2020 13:21
 

Općinska organizacija SDA Banovići oglasila se saopštenjem za javnost koje prenosimo u cjelosti:

˝OO SDA Banovići osuđuje nezakonitu odluku NO RMU „Banovići“ d.d. Banovići o imenovanju člana Nadzornog odbora „TTU Energetik“ ispred jednog od osnivača „TTU Energetika“  RMU Banovići, te pozdravlja odluku Uprave RMU „Banovići“, koja je u skladu sa ovlaštenjima koja proizilaze iz statuta RMU Banovići odbacila odluku Nadzornog odbora RMU „Banovići“ kao nezakonitu i dostavila Skupštini dioničara „TTU Energetik“ legitimnu odluku o imenovanju člana Nadzornog odbora TTU Energetik ispred  RMU „Banovići“ kao jednog od osnivača. Statutom RMU „Banovići“ i osnivačkim ugovorom o formiranju „TTU Energetik“ propisano je da RMU „Banovići“ zastupa i predstavlja Uprava Društva, odnosno Direktor Društva.

Pokušaj Nadzornog odbora RMU Banovići da preuzme ovlaštenja Uprave „RMU Banovići“ je nezakonit te s toga pozivamo Upravu obzirom da je i ranije bilo pokušaja Nadzornog odbora da preuzme ovlaštenja Uprave RMU Banovići, da protiv predsjednika Nadzornog odbora Bege Birparića (PDA) i sekretara Društva Samira Numanovića (PDA) podnese krivične prijave zbog prekoračenja ovlasti i zloupotrebe položaja.

Primjer kršenja Zakona o privrdnim društvima i Statuta Društva od strane NO RMU „Banovići“ su i odluke Nadzornog odbora kojima nalažu Upravi traženja saglasnosti od strane NO prilikom promjena podzakonskih akata za čije donošenje je nadležna Uprava RMU „Banovići“ kao npr. Pravilnik o radu i nezakonita odluka NO o nalaganju Upravi RMU „Banovići“ traženja saglasnosti prilikom prijema radnika u radni odnos.

Ovo su po ko zna koji put pokušaji NO na čelu sa Begom Birparićem (PDA) i Sekretarom Društva Samirom Numanovićem (PDA) da onemoguće i otežaju rad novoimenovane Uprave RMU „Banovići“ na čelu sa Direktorom Društva Fadilom Kudumovićem. Prvi takav pokušaj desio se na prvoj sjednici NO kada je potvrđen prijedlog Vlade FBiH o imenovanju nove Uprave kojom prilikom predsjednik NO koji predstavlja državni kapital Birparić (PDA) nije glasao za prijedlog Uprave Vlade FBiH iako je u skladu sa članom 13. Stav (3) uredbe Vlade FBiH o vršenju ovlaštenja u privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala BIO DUŽAN glasati za odlukuVlade FBiH o imenovanju članova Uprave RMU Banovići.

Zanimljivo je da NO koji je u mandatu više od godinu dana nije ni pokušao da nadzire rad stare Uprave društva na čelu sa bivšim Direktorom Društva Muneverom Čergićem (PDA) što je za posljedicu imalo enormno zaduženje RMU Banovići u vrijeme dok je na čelu NO Bego Birparić (PDA) od 52 miliona KM, također indikativno je da NO i njegov predsjednik Birparić nisu našli za shodno da reaguju na nezakonite odluke Uprave na čijem čelu je bio Munever Čergić o internom raspoređivanju 75 radnika i gašenja jedne smjene u Podzemnoj eksploataciji uglja čime je u pitanje dovedena direktna proizvodnja uglja, dok na drugoj strani predsjednik NO Birparić i njegov sekretar Numanović hitno su tražili izvještaj od strane nove Uprave o kadrovskim promjenama koje su izvršene od strane nove Uprave u cilju poboljšanja proizvodnog procesa, što direktno pokazuje da predsjednik NO Birparić (PDA) zajedno sa svojim sekretarom Numanovićem pokušava da zaštiti kadrove PDA od smjena u RMU Banovići. Dokaz za to su dokumenti koje prilažemo uz saopštenje.

Pozivamo još jednom Upravu RMU Banovići da svoja ovlaštenja koja proizilaze iz Zakona o privrednim društvima i Statuta RMU Banovići koriste u punom kapacitetu tokom obavljanja svojih dužnosti. Također tražimo od Uprave da implementira presudu Vrhovnog suda FBiH br. 127 0 Rs 053840 17 Rev od 07.01.2020 g. koja se odnosi na uspostavljanje radno pravnog  statusa Bege Birparića u RMU Banovići, te da o navedenim opstrukcijama NO RMU Banovići prema Upravi RMU Banovići informiše Vladu FBiH i nadležno Ministarstvo˝.

 

(TIP/Foto: Arhiva)

2 komentara na OO SDA Banovići: Osuđujemo nezakonitu odluku NO RMU „Banovići“ d.d. Banovići

 1. raton

  06. 08. 2020. - 13:57

  Žalosno, kome je država dala na upravljanje tako vrijednu imovinu…..

 2. lupusInFabula

  07. 08. 2020. - 12:20

  Hahaha,Bego Birparic PDA???
  @raton jeste zalosno ko upravlja rudnikom (sumari i kamenolomci)!!!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.