Dugovanja koncesionara u TK skoro 10 miliona KM

04.08.2020 12:01
 

Ukoliko se izuzmu rudnici uglja, većina koncesionara ponaša u skladu sa ugovorima o koncesiji, te njihove obaveze u pravilu ne prelaze visine utvrđene za zadnji obračunski period, koje najčešće tek dospijevaju za naplatu, navodi se u danas prihvaćenoj Informaciji o nadzoru, provjeri rada koncesionara i praćenju izvršenja koncesionih ugovora. Od ukupno evidentiranih 10.468.901,80 KM dugovanja koncesionara, skoro 10 miliona (9.928.902,74) KM odnosi se na dugovanja JP „EPBiH“ dd Sarajevo, ZD Rudnici „Kreka“ Tuzla, i ZD RMU „Đurđevik“ Đurđevik i RMU „Banovići“ dd Banovići. I pored značajnog iznosa ukupnog duga, ovo pokazujeda su Vlada Tuzlanskog kantona i resorna ministarstva su kroz različite načine uspjeli poboljšati izmirenja obaveza po osnovu koncesionih naknada, te smanjiti dugovanja određenih koncesionara.

Ono što također treba istaknuti jeste da se, u cilju smanjenja dodatnih troškova koncesionarima koji nastaju u postupku obezbjeđenje bankovne garancije, ukoliko je to predviđeno ugovorom o koncesiji, na zahtjev koncesionara počelo omogućavati avansno plaćanje godišnje koncesione naknade na početku tekuće godine, uz usaglašavanje obaveza prema kvartalnim zapisnicima na kraju godine. Takvo rješenje je korisno i za koncesora i koncesionara, te su koncesionari izrazili pohvale za ovakav način obračuna koncesione naknade. Vlada Tuzlanskog kantona kao i resorna ministarstva kao koncesori su uložili velike napore i trud u proteklom periodu, kako bi se sam proces dodjele koncesija ubrzao, te odnos sa koncesionarima dodatno poboljšao.

Naravno da i u narednom periodu svi oni koji učestvuju u procesu realizacije ugovora o koncesijama, trebaju raditi na tome da se zadrži postojeći trend i da se učine dodatni napori da se prema onima koji ne ispunjavaju obaveze iz ugovora, poduzmu odgovarajuće mjere, kako bi se svi koncesionari doveli u ravnopravan položaj, navodi se u usvojenoj Informaciji.

 Ostale odluke

Vlada je  utvrdila uslove, kriterije i postupak ostvarivanja prava nabeneficiju za upis u novu studijsku/akademsku godinu. Pravo na beneficiju za upis kod redovnog studiranja na prvom ciklusu visokog obrazovanja na Univerzitetu u Tuzli, u visini do 50% kod plaćanja naknada za upis u novu studijsku/akademsku godinu imaju djeca iz porodica poginulog, umrlog i nestalog branioca, ratni vojni invalidi,djeca ratnog vojnog invalida, dobitnici ratnog priznanja i odlikovanja, djeca dobitnika ratnog priznanja i odlikovanja i nezaposleni demobilisani branioci. Ovom odlukom propisani su i ostali kriteriji i podkriteriji za ostvarivanje ovog prava.

Također, Vlada je utvrdila uslove, kriterije i postupak ostvarivanja pravana besplatan priključak na infrastrukturnu mrežu. Radi se o priključcima na vodovodnu i kanalizacionu mrežu i/ili elektrodistributivnu mrežu za borce i članove njihovih porodica sa područja Tuzlanskog kantona. Shodno donesenoj odluci, pravo na besplatan priključak na infrastrukturnu mrežu podrazumijeva refundaciju finansijskih sredstava licu koje u skladu sa odredbama Zakona o dopunskim pravima branitelja ičlanova njihovih obitelji. I u ovoj odluci precizirani su i imovinski cenzus i dodatni kriteriji za ostvarivanje ovog prava.

Vlada je na period od pet godina, dodijelila  koncesiju za eksploataciju kvarcnog pijeska na lokalitetu PK „Šićki brod“ na području grada Lukavac JP „EPBiH“ d.d. Sarajevo ZD Rudnici „Kreka“ d.o.o. Tuzla.

Vlada je  dala saglasnost na Prijedlog za sufinansiranje rada JU NUB „Derviš Sušić“ Tuzla i JU Narodno pozorište Tuzla koji je sačinila Komisija za analizu stanja i predlaganje usklađivanja mjesečnog iznosa sredstava potrebnih za rad JU NUB „Derviš Sušić“ Tuzla i JU Narodno pozorište Tuzla. Također, dana je saglasnost na Pravilnik o izmjeni Pravilnika o osnovama i mjerilima zautvrđivanje plaća i drugih ličnih primanja zaposlenih u javnim ustanovama u oblasti kulture.

Donesena je odluka o raspisivanju i utvrđivanju teksta Javnog konkursa za imenovanje predsjednika i članova Upravnog odbora iz reda osnivača JU Univerzitet u Tuzli na period do isteka mandata.

Vlada je dala saglasnost JU Univerzitet u Tuzli za raspisivanje konkursa za izbor u naučno-nastavna i saradnička zvanja, bez zasnivanja radnog odnosa.

U okviru kadrovskih pitanja Vlada je privremeno imenovala školske odbore u   osnovnim i srednjim školama na području Tuzlanskog kantona, te privremeno imenovala člana Upravnog odbora JU Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona Tuzla.

(TIP)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.