Nermin Bijedić: Radnički neposluh je štrajk

20.07.2020 15:29
 

Negdje pred „Dan rudara FBiH“ u decembru prošle godine, u najboljoj namjeri, pisao sam na  tuzlanskom portalu, o stanju u „Kreki“.  (https://tip.ba/2019/12/18/nermin-bijedic-kreka-i-sindrom-skuhane-zabe/). Tada sam „Kreku“ uporedio sa žabom koja se lagano kuha u loncu.

Nekoliko dana poslije tog pisanja, otišao sam na proslavu „Dana rudara“ kao radnik Rudarskog instituta,  u namjeri da rudarima „Kreke“ tradicionalno, čestitam zajednički praznik. U prepunoj plavoj sali BKC na govornici su se redali sindikalci, članovi uprave „Kreke“ a i onaj  član uprave JP EPBiH koga, zbog zasluga i svega ostalog,  ne volim ni vidjeti ni čuti. Poslednji sa govornice skupu se obratio Predsjednik Saveza sindikata radnika rudnika u FBiH Sinan Husić koji je moje pisanje „citirao“ i  temeljito iskritikovao i mene  i preduzeće u kome radim. Naravno nije spominjao moje ime ni direktno RIT ali u sali je većina znala o kome i o čemu se radi. Imao sam osjećaj da me cijela sala gleda a ja sam se „kiselo“ smješkao. Poslije tog „svečanog skupa“ pokušao sam da se probijem do sindikalca,  da mu pružim ruku i upoznam sa onim što je pisao o „Kreki“. Znajući o kome se radi, sindikalac je na moju ispruženu ruku, u onoj gužvi okrenuo glavu  i bezmalo pobjegao.

Evo, prošlo je više od pola godine a „Krekini“ rudari su opet u štrajku. Čitajući onaj isti tekst, upopšte me ne raduje što sam i tada a i sada, bio u pravu kada je u pitanju dijagnoza i trepija koju treba „Kreka“.

U septembru 2019. godine, Sindikat rudara FBiH, Vlada FBiH i uprva JP EPBiH  su napravili dogovor o planu reorganizacije rudnika i uklanjanju moratorijuma o prijemu novih radnika. Od tada se po tim zaključcima malo ili ništa nije desilo.  U „Kreki“  su na personalnom nivu napravljene neke promjene. Na žalost sve je urađeno po starom receptu koji je provjereno nije dobar i što je najgore, još jednom se potvrdilo da vlast problemu rudnika i energrtskog sektora prilazi nedovoljno ozbiljno i nedovoljno temeljito.  Sa ove distance,  stiče se utisak da na tom skupu neko nije bio iskren i da se, prije svega od rudara, nešto krije.

Zbog toga rudari ponovo štrajku ili iskazaju svoj „neposluh“? I ovaj put, ja sam bezuvjetno na strani rudara,  ne na strani ovakvih sindikata, Vlade, mlađahnog i neiskusnog ministra ili nesposobne, nekompetentne uprave JPEPBiH.  Zato se i bojim da i ovaj radnički „neposluh“ ne bude na štetu rudara. Zašto? Zato jer su u FBiH ali i u cijeloj BIH, pogrešnom politikom upravljanja i rukovođenja, pogrešnom privatizacijom itd  propale, mnoge velike i važne, izvozno orjentisane kompanije.  Koliko god se činilo nemogućim ti isti „Kreku“ mogu istim putem, pustiti niz vodu. Treba se sjetiti šta je radila politika i kako su se ponašali članovi sindikata u tim firmama, pa da sve bude jasno. Naravno, ima onih stranačkih vojnika koji bi ovo opovrgle ali s ovom politikom „Kreka“ je na dobrom putu da nestane. Investicija od 1,5milijardi KM u blok 7 u TE Tuzla neće spriječiti neke otuđene  lobiste i državne neprijatelje,  da ugalj iz „Kreke“ zamjene ugljem, na primjer, iz Australije. Zato sam mišljenja da je za rudare puno bolja da budu strpljivi da čekaju svoju platu koja će doći kad-tad i ne prekidati proizvodni proces. Uporno, putem legalnih organa radničke borbe, sindikata,  u čvrstoj saradnji sa stručnim i opredjeljenim rukovodstvom rudnika, od vlasti se moraju tražiti konkretni odgovori na važna egzistencijalna pitanja rudnika i energetike uopšte te iznalaženja novih načina organizovanja unutar JP EPBiH. Očigledno je da Vlast do sada na ta pitanja, nije znala, nije htjela ili nije mogla dati odgovor. Vrijeme je svakako da se pristup Vlasti prema problemima rudarsva i rudnika temeljno promjeni.  Ovo naravno važi i za sve druge rudnike u sastavu koncerna JP EPBiH koji bi trebali da čine jedinstven front. Eventualna konfrontacija na toj liniji može biti porazna za rudare  a može biti posljedica neprincipijelne politike ali i pojedinaca kojima ovakvo stanje nereda odgovara.

Već sada se zna da bez značajnih finansijskih sredstava i kredita nema popravke stanja. To nije jedini preduslov jer zaduživanje u ovakvim organzacionim okvirima JP EPBiH, sigurno nema smisla.  To bi trebao biti najveći ali ne i jedini problem.

Drugi problem koji treba riješiti, prije bilo čega, pod uslovom da nam je interes države i društva, apsolutno,  na prvom mjestu, su kadrovi. Vlast konačno mora svatiti da kadrovsku politiku  ne mogu, javno ili iz sjene,  voditi neke „Hodže“ ili polupismeni ali „zainteresovani“ vlasnici privatnih firmi. Rudarstvo traži poštovanje čvrste, poluvojne hijerarhije ili će naprosto nestati. Struka i nauka moraju biti zastupljeni u cjelosti. Siguran sam,  da još uvijek u našoj sredini postoji dovoljno stručnih i sposobnih kadrova i kapaciteta. Deset ili petnaest  opredjeljenih i ovlaštenih stručnih ljudi, kao multidisciplinarni tim , u upravi rudnika i po pogonima, bilo bi dovoljno za formalni početak opravka „Kreke“. Još uvijek postoje vrhunski stručnjaci i instituti (prije svega RIT) koji su spremni da po sauvremenim  metodama daju kompetentno, ekonomski opravdano tehničko rješenje. Naravno, ne smije se zaboraviti da je organizacija JP EPBiH i ZP u njemu, pokazala neifikasnost i da se imperativno mora mijenjati.

Olakšice u zakonima koje bi eventulano politika pokušala „progurati“ u parlamentu FBiH, pogotovo u vrijeme globalne Covid-19 pandemije i naših političkih odnosa, sa „Krekom“ u centru, bile bi nemoguća misija  i predstavljale bi samo uzaludno gubljenje vremena.

Sindikat rudara i radnici u rudarstvu, opredjeljeni da zaruđuju hljeb kopajući ugalj, moraju po ko zna koji put, biti strpljivi dok čekaju pošteno zrađene plate   jer „ne raditi“ ne može popravti stanje. Naprotiv, štrajk i prekid rada, bi mogao, bez obzira koliko to izgledalo nemoguće,  biti kraj rudnika.

Da „Kreki“ i drugim rudnicima nebi došao kraj, pritisak na Upravu JP EPBIH, na Vladu FBiH i FMERI, da rješavaju probleme,  mora biti jače nego ikada. Ako tako ne bude, svi će mo  zajedno i definitivno ući u začarani krug siromaštva a rudari će morati tražiti neki novi posao i neko novo zanimanje jer ne postoji džep u kojeg bi Vlada FBiH  mogla zavući svoju ručicu, da bi nekome pa i rudarima, bez rezultata rada obezbjedila  platu.

(TIP/Autor: Nermin Bijedić/Foto: Ilustracija)

3 komentara na Nermin Bijedić: Radnički neposluh je štrajk

 1. raton

  20. 07. 2020. - 15:57

  Šta bi radili “hodze i hodzići”, ako nebi postavljali gdje koga treba..
  dobar tekst..!

 2. mici

  20. 07. 2020. - 21:07

  Pogađa tekst u centar problema. Ne mjenjati ništa ili istrajavati na pogrešnom modelu upravljanja a pri tome očekivati da se stvari same od sebe poprave može samo lud čovjek. Primjer Aluminija je pokazao da ništa nije tako važno i sveto da ne bi moglo propasti. Da do toga ne dođe valjalo bi izmaknuti politiku i politička kadroviranja a imperativ staviti na efikasnost, produktivnost modernizaciju proizvodnje i rezultate rada. Na kraju plata jedino i može proizaći iz rezultata rada.

 3. damke

  21. 07. 2020. - 01:48

  A vala i ti dexter tj Nermine Bijediću puno ser…aš

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.