Super ideja! Trik za najbolju ljetnu salatu od krastavaca

15.07.2020 23:57
 

Kineskom metodom pripreme salate ploške krastavaca će imati finiju aromu, upiti više preljeva te biti hrskaviji…

Uz malo finih začina, kao što je dobro maslinovo ulje i fini ocat ili preljev od jogurta te gnječenja (da, gnječenja!) obični krastavac se pretvara u genijalno jelo. Salata od zgnječenih krastavaca je omiljena u Kini, a da biste „prepisali“ od Kineza, sve što trebate napraviti je narezati ih na ploške, staviti u vrećicu koja se može zatvoriti i prijeći nekoliko puta valjkom.

Poanta nije da ih „rasturite“ nego fino zgnječite, taman toliko da nepravilnosti u ploškama popiju preljev. Budući da valjak neće svaku plošku zgnječiti na isti način tekstura će biti raznolika, u čemu je i poanta. Nakon gnječenja krastavce treba posoliti i ostaviti u cjedilu da se ocijede.

Moglo bi vas iznenaditi koliko će vode pustiti, zbog čega će okus krastavaca biti još izraženiji, a tekstura mesnatija i mjestimično hrskavija. Nemojte da vas uplaši količina soli i papra, većina će se ocijediti.

Sastojci za salatu od krastavaca: 

12 manjih krastavaca za salatu (oko 900 grama)
1 i 1/4 žličice soli
¼ šalice preljeva za salatu

Preljev:

1 češanj češnjaka ili ljutika
1/2 šalice octa ili limunova soka
1/2 šalice maslinova ulja
1-2 žlice neutralnog meda
1 žlica senfa
1/2 žličice soli
1/2 žličice papra

1. Napravite preljev. Usitnite luk ili ljutiku pa stavite u staklenku i ubacite ostale sastojke. Čvrsto zatvorite i mućkajte dok se med ne rastopi. Odvojite četvrtinu šalicu, ostalo čuvajte u hladnjaku najduže tjedan dana.

2. Operite krastavce i odrežite im krajeve pa ih narežite na deblje ploške. Stavite ih u vrećicu koja se može zatvoriti pa nježno prijeđite po njima nekoliko puta (5-8) valjkom dok se ne stanje na debljinu od oko centimetra. Pazite da ih ne zgnječite u kašu.

3. Pospite krastavce žličicom soli pa ostavite pola sata i izlijte tekućinu koju su pustili. Začinite s četvrtinom šalice preljeva, 3/4 žličice papra i 1/4 žličice soli. Promiješajte nježno rukama pa ostavite 15 minuta da se marinira. Kušajte i dodatno začinite prema potrebi.

Savjet: Kao preljev za salatu može poslužiti i kombinacija masnijeg jogurta, sjeckane metvice, peršina, češnjaka s nekoliko kapi limunova soka.

(TIP/Izvor: Dnevnik.hr/Foto: Getty Images)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.