Vlada TK: Podrška poljoprivrednoj proizvodnji povećana sa 4,5 na 7 miliona KM

14.07.2020 13:30
 

Vlada Tuzlanskog kantona  je u utorak  donijela  Odluku o izmjenama i dopunama Programa novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2020. godini, te prvobitno predviđeni iznos od 4,5 miliona KM, povećala na 7 miliona KM. Ovim izmjenama predviđeno je i da se korisnicima koji imaju registrovan obrt obračuna 20 % veći iznos novčane podrške po jedinici mjere u odnosu na visinu novčane podrške planiranu ovim Programom u okviru modela podrške proizvodnji za animalnu i biljnu proizvodnju.

Ovom odlukom Vlada, uvažavajući trenutnu situaciju i potrebe povećanja obima poljoprivredne proizvodnje i sigurnost prehrane stanovništva Tuzlanskog kantona, nastoji ublažiti negativne ekonomske posljedice stanja nesreće po poljoprivredu Tuzlanskog kantona.

Milion KM za pomoć budžetima nerazvijenih jedinica lokalne samouprave

Na  sjednici Vlada je donijela odluku i izvršila raspodjelu ukupno 1 milion KM kao finansijsku pomoć budžetima nerazvijenih jedinica lokalne samouprave na području Tuzlanskog kantona. Shodno ovoj odluci Općini Teočak je dodijeljeno 350.000,00 KM, Općini Čelić 317.335,00 KM, Općini Doboj Istok 174.069,00 KM, Općini Sapna 108.596,00 KM, a Općini Kladanj 50.000,00 KM. Jedinice lokalne samouprave odobrena sredstva ne mogu trošiti za isplatu plaća, naknada i dodataka na plaću zaposlenih i isplatu materijalnih troškova već isključivo na finansiranje razvojnih projekata i obaveza koje su navele u obrascu za prijavu na Javni poziv.

S ciljem ravnopravne raspodjele sredstava Komisija je ove godine osim glavnih, eliminatornih kriterija za apliciranje na javni poziv (broj stanovnika do 12.500, površina do 350 km2, broj naseljenih mjesta do 50 i indeks razvijenosti niži od 1,00), utvrdila principe za utvrđivanje pojedinačnih iznosa (nivo razvijenosti, općinski prihodi, stopa nezaposlenosti). S tim u vezi Komisija je nastojala u određenoj mjeri ispraviti uočenu nepravilnost u raspodjeli sredstava iz prethodnih godina, s obzirom da u protekle dvije godine raspodjela ovih sredstava nije odgovarala utvrđenom stepenu razvijenosti jedinica lokalne samouprave koje su aplicirale na javni poziv.

Analizirajući izdvajanja i finansijsku podršku koja je ovim općinama pružena 2018. i 2019. godine, može se uočiti da je najviše sredstava dodijeljeno Općini Kladanj 722.000 KM, Sapni 598.000 KM,       Teočaku 350.000, Čeliću 210.000 i Doboj Istoku 120.000 KM.

Informacija o poplavama i klizištima koje su u junu zadesile naš kanton

Vlada je prihvatila Informaciju Kantonalne uprave civilne zaštite o poplavama i klizištima tokom mjeseca juna 2020. godine. Podsjećamo, tokom mjeseca juna većinu općina i gradova Tuzlanskog kantona, zahvatile su obimnije kišne padavine, praćene grmljavinom i gradom. Za kratko vrijeme pale su velike količine vode, što je prouzrokovalo stvaranje bujičnih vodotoka. Najteže stanje je bilo u općini Kladanj i gradu Živinice pa su u navedenim lokalnim zajednicama, na zahtjev Kantonalne uprave civilne zaštite, angažovane specijalizirane jedinice za spašavanje na vodi i ispumpavanje vode Federalne uprave civilne zaštite. Trenutno se stanje smiruje u svim gradovima i općinama, opao je vodostaj u svim vodotocima, vrši se sanacija posljedica poplava i provodi se postupak procjene štete, navodi se u Informaciji. Za otklanjanje šteta nastalih od prirodnih i drugih nesreća Vlada i Kantonalni štab civilne zaštite su, kao hitne intervencije uslijed djelovanja prirodne nesreće, dodijelili 20.000,00 KM Općini Lukavac, po 15.000,00 KM općinama Sapna i Čelić i 10.000,00 KM Općini Doboj Istok.

Precizirani pedagoški standardi za srednje škole

Data je  suglasnost na Odluku o izmjenama pedagoških standarda za srednje škole. Inoviranjem nastavnih planova i programa za gimnazije od 2005. godine, ukazala se potreba za preciznim definisanjem broja učenika u grupama za izbornu nastavu u trećem i četvrtom razredu. Pedagoški standardi za srednje škole, doneseni 2004. godine, do sada nisu prepoznavali izbornu nastavu u gimnazijama, te su je svrstavali u redovnu nastavu u odjeljenju, čime se gubila svrha izborne nastave. Zbog nemogućnosti izbora željene grupe predmete, učenici su bili primorani da se opredjeljuju za izborne grupe za koje se opredjeljuje većina učenika, tako da su vrlo često na eksternoj maturi pokazivali dosta loše rezultate. Ovim izmjenama u potpunosti se precizira i broj učenika za izbornu grupu, i način kako da se ta nastava realizira kada ne postoji dovoljan broj učenika za formiranje grupe. Pored toga, problemi su se pokazali i kada je u pitanju podjela učenika u grupe za informatiku i strane jezike, te je i ova oblast dodatno precizirana.  Također, ovom izmjenom preciziran je i minimalan broj učenika u grupi za praktičnu nastavu, što do sada nije bilo precizirano.

kadrovska pitanja

U okviru kadrovskih pitanja Vlada je  dala prethodnu saglasnost Nadzornom odboru JP „Šume Tuzlanskog kantona” d.d. Kladanj za imenovanje vršilaca dužnosti članova Uprave. Vlada je donijela rješenje o razrješenju i privremenom imenovanju članova Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja TK, te donijela više rješenja o imenovanju  privremenih školskih odbora u osnovnim i srednjim školama na području Tuzlanskog kantona.

(TIP)

 

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.