Usvojene smjernice ekonomske i fiskalne politike Federacije BiH

05.06.2020 13:52
 

Federalna vlada je usvojila Smjernice ekonomske i fiskalne politike Federacije BiH za razdoblje od 2021. do 2023. godine.

Glavna karakteristika fiskalne politike FBiH u ovom razdoblju prvenstveno se ogleda u provedbi mjera oporavka ekonomije nakon pandemije virusa COVID-19 i nastavku prethodno poduzetih aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije, stvaranju povoljnijeg i stabilnijeg poslovnog okruženja, povećanju priliva domaćih i inozemnih investicija, a s ciljem poticaja ekonomskog rasta, povećanja fiskalnog prostora i, u konačnici, pružanja podrške dugoročnoj makroekonomskoj stabilnosti zemlje.

Kao i ranijih godina, svi reformski procesi u ovoj oblasti prvenstveno su fokusirani na približavanje standardima Europske unije.

S ciljem postizanja kvalitetnijih zakonskih rješenja u Federacije BiH, planirano je razmatranje stanja u oblasti oporezivanja imovine, koje je trenutno regulirano sa ukupno 20 zakonskih akata na razini kantona.

Interaktivni Registar naknada i taksi u FBiH, koji pruža transparentnost i dostupnost svim relevantnim informacijama iz ove oblasti, kako za obveznike plaćanja, tako i obrađivače, predlagače i donosioce javnih politika na svim razinama vlasti u Federaciji BiH, u narednom razdoblju će dobiti format web aplikacije. Predložen je i Zakon o jedinstvenom registru taksi i naknada u FBiH, koji je u parlamentarnoj proceduri.

Bit će nastavljene i aktivnosti na uspostavi jednošalterskog sustava poslovanja, što će u mnogočemu ovisiti od usvajanja Zakona o elektronskom potpisu u FBiH i njegovoj primjeni.

Izazovi sprječavanja sive ekonomije i porezne utaje, te uspostave veće porezne discipline, nameću obvezu snaženja inspekcija i unaprjeđenja njihove koordinacije i komunikacije, navedeno je u Smjernicama.

Porezna politika bit će usmjerena i na prilagođavanje legislative i procesa, obzirom da je Bosna i Hercegovina u 2018. godini postala članica Globalnog foruma za transparentnost i razmjenu informacija u porezne svrhe, te je u 2019. i članica Inkluzivnog okvira za provedbu i praćenje mjera razvijenih u okviru Projekta OECD-a/G20 sprečavanja erozije porezne osnovice i premještanja dobiti, te je potpisala multilateralne konvencije o uzajamnoj administrativnoj
pomoći u poreznim pitanjima i o provedbi mjera za sprečavanje erozije porezne osnovice i premještanja dobiti koje se odnose na porezni ugovor.

(TIP/Nap)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.