Video/Foto: Kompleks Panonska jezera u Tuzli se sprema za novu ljetnu turističku sezonu

20.05.2020 11:54
 

Zbog epidemije koronavirusa ovih dana kapije kompleksa slanih jezera u Tuzli su zaključane za sve posjetitelje. Međutim, radnici Javnog preduzeća Pannonica u proteklom periodu sproveli su niz aktivnosti kako bi cjelokupan kompleks bio spreman za prve kupače. Između ostalog, izvršena je dezinfekcija jezerskih školjki i cjelokupnog kompleksa, dva jezera su napunjena vodom, dok će ta aktivnost u narednom periodu biti sprovedena i na trećem.

“Naše pripreme idu predviđenim planom. Mi smo već pri kraju punjenja jezera vodom i filtriranja. Očekujemo da ćemo 1. juna moći početi s radom, ali konačnu odluku trebaju donijeti nadležni krizni štabovi”, rekao je za Klix.ba direktor Javnog komunalnog preduzeća Pannonica Maid Porobić.

Porobić: ‘Bojazni od širenja koronavirusa u slanim jezerima u Tuzli nema’

Kako  je pojasnio Porobić, bojazni od širenja koronavirusa u slanim jezerima u Tuzli nema. Naime, zbog činjenice da se slana voda dezinficira kontinuiranim dotokom 100-postotnog hlora koji u svakom trenutku obezbjeđuje koncentraciju od 0,2 do 0,4 miligrama po litru, a uz salinitet vode od 35 do 40 grama soli u litri vode, panonsko jezero ne predstavlja medij za opstanak virusa.

Foto: TIP.ba/A.J.

“Mi se pripremamo za rad u svim okolnostima koje će nam biti nametnute zbog epidemije koronavirusa, u smislu kapaciteta osoba koje mogu boraviti unutar kompleksa, socijalne distance i sigurnosti kupača. Mi bismo mogli osigurati socijalnu distancu jer je kompleks projektovan s kapacitetom od 15.000 gostiju”, dodao je Porobić za Klix.ba.

Video: Facebook

A sa socijalnom distancom tuzlanska slana jezera dnevno bi mogla primiti od pet do šest hiljada gostiju. Znatno manji broj kupača predstavljat će i finansijski gubitak za preduzeće Pannonica.

Prijem sezonskih radnika

U sklopu priprema za predstojeću sezonu, shodno unutrašnjoj organzaciji rada u ljetnom periodu, JKP ”Pannonica” doo Tuzla je raspisala javni oglas za prijem  sezonskih radnika za ljetnu sezonu u 2020. godini na poslovima: ugostiteljstva,  trgovine i sanitarnog održavanja kompleksa.

Preuzmi prijavnu aplikaciju: PRIJAVNA APLIKACIJA SEZONSKOG RADNIKA 2020.

Imamović: ‘Panonska jezera spremna odgovoriti na nove standarde sigurnosti kupača’

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović tvrdi sada su  Panonska jezera spremna  odgovoriti na nove standarde sigurnosti kupača. ˝Mi radimo paralelno kao da pandemije nema, a zato što je ima onda radimo duplo. Ovo je uoobičajno vrijeme za pripremu ljetne sezone na Panonskim jezerima. Mi ovdje možemo da obezbjedimo sve mjere za borbu protiv pandemije. Na plaži da bude razmak ljudi od 2 metra, u vodi da bude razmak 4 metra. To možemo bolje uraditi ovdje nego na bilo kojem mjestu u gradu˝, istako je imamović za RTV7.

Video: RTV7

Iza Turističke zajednice Grada Tuzla su dvije uspješne turističke sezone. Prema riječima direktora Edina Jahića, i ova je počela odlično, ali je pandemija koronavirusa promijenila  njihove zacrtane planove. ˝Mi se pripremamo kao da će sezona početi. Ukoliko situacija bude dozvoljavala sezona će krenuti u punom kapacitetu, a ukoliko epidemiološka situacija bude loša mi ćemo morati redukovati naše aktivosti˝, izjavio je za RTV7 direktor Turističke zajednice Grada Tuzla Edin Jahić.

Sojeničko neolitsko naselje u centru Tuzle na jesen će dobiti novi sjaj

Unikatno sojeničko neolitsko naselje u Tuzli zasijat će novim sjajem, s obzirom na to da je u toku rekonstrukcija arheološkog parka. Riječ je o projektu vrijednosti skoro 400.000 konvertibilnih maraka koji će građanima ponuditi i neke nove sadržaje, a trebao bi biti okončan na jesen ove godine.

Foto: Klix.ba/A.K.

Arheološki park sa sojeničkim neolitskim naseljem smješten je u kompleksu Panonskih jezera u Tuzli i u svom izdanju najveći je na prostoru jugoistočne Evrope. Za posjetitelje je otvoren 2006. godine, a predstavlja rekonstrukciju načina života kakav je egzistirao na području Tuzle prije više od sedam hiljada godina.

Foto: Klix.ba/A.K.

Jedinstveno arheološko naselje bazirano je na otkrivenim predmetima iz perioda neolita, a njegovo vrijeme nastanka potvrđeno je od Arheološkog instituta u Beču upotrebom C4 metode.Između ostalog, krase ga sojenice, odnosno kuće na drvenim stubovima, podignute na jezerima, obalama, rijekama ili močvarnim i vodoplovnim terenima. Tuzlansko sojeničko naselje podignuto je na močvarnom terenu nastalom od izvora vode, a svoje još posebnije izdanje dočekat će u drugoj polovini ove godine, piše Klix.ba.

Radovi se izvode u okviru projekta ‘Novi život neolitskog naslijeđa u prepoznatim prirodnim područjima od velikog značaja – NeoLIFE’ čija je ukupna vrijednost oko 600.000 eura, gdje 75 posto vrijednosti projekta finansira Evropska unija, dok partneri na projektu učestvuju sa oko 25 pposto vrijednosti projekta. Sredstva projekta namijenjena aktivnostima Grada Tuzla iznose oko 195.000 eura, od čega je vrijednost radova koji će se izvoditi na lokalitetu Arheološkog parka neolitskog sojeničkog naselja u Tuzli oko 85.000 eura.

Razvoj kulturnog turizma

˝Svi partneri u projektu osvojili su 600.000 eura, od toga Tuzla 200.000 eura. Naši najvažniji faktori razvoja su prirodno i kulturno naslijeđe i ljudi. Kada je u pitanju imidž, sve više turističkog grada, tu moramo pokazati šta sve ima Tuzla, a nema niko drugi.Imamo jedina slava jezera u Evropi, imamo najstariju proizvodnju soli u Evropi i pronađene su najstariji ostaci sojenica u Evropi. Ovaj arheološki park upravo to pokazuje. Radi se o neolitskom sojeničkom parku, najvećem na jugu Evrope, kojeg su do sada vidjeli milioni ljudi. Ovaj park njegov kvalitet i misiju je prepoznala Evropska unija kao važan punkt ne samo promoviranja kulturno-historijskog naslijeđa Tuzle, već i za širenje misije i edukacije drugima širom regije˝, izjavio  je za TIP.ba gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović i dodao: ˝Osim rekonstrukcije dodat ćemo neke elemnte koji su potrebni, više mobilijara unutra, jedan prostor za edukacije, školske i studentske  časove˝.

Projekat ‘Novi život neolitskog naslijeđa u prepoznatim prirodnim područjima od velikog značaja – NeoLIFE’ zajedno realizuju Grad Užice, Grad Tuzla, Srednja umjetnička škola Užice i Opština Milići. Projekat kofinansira Evropska unija kroz Program prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014 – 2020, u okviru finansijskog Instrumenta pretpristupne pomoći (IPAII). Tijelo za ugovaranje ovog projekta je Ministarstvo finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU).

Foto: TIP.ba/A.J.

˝Grad Tuzla veoma aktivan na apliciranju na sve fondove Europske unije, ali i druge fondove,  kako bi smo dobili dodatna sredstva za realizaciju nekih od nama najvažnijih projekata. Jedan od takvih je projekat ‘NeoLIFE’ za koji smo aplicirali u okviru prekogranične saradnje BiH-Srbija. Aplicirali smo zajedno sa gradom Užice i sa još nekoliko partnera iz BiH i Srbije.  Jedna od najvažnijih aktivnosti u okviru ovog projekta je rekonstrukcija Arheološkog parka neolitskog sojeničkog naselja u sklopu kompleksa Panonskih jezera u Tuzli. U budućnosti planiramo obuku za turističke djelatnike iz gradova Tuzle i Užica. Uvidjeli smo da u tom segmentu treba da poboljšamo našu turističku ponudu kako bi smo bili što spremniji za dalji razvoj turizma, pogotovo kulutrnog turizma˝, kazala je za TIP.ba projekt menadžerica projekta Svetlana Kakeš.

Video: RTV7

˝Između 500 i 1.000 posjetilaca posjećuje park van sezone, a cilj nam je da  povećamo posjetu upravo u tom periodu. On je sa našom geološkom postavkom  bitan segment naše kulturne ponude  jer je otvoren za obilazak našim gostima, kojih je u prošloj sezoni bilo oko 450.000. Oni su tu upoznavaju sa pričom o kontinuitetu života u Tuzli i spektakulrnoj arheološkoj prošlosti našeg grada. O svemu onome što je kulturno-historijsko naslijeđe našeg grada˝, kazao je za TIP.ba direktor JKP ‘Pannonica’ Tuzla Maid Porobić i dodao: ˝Mi dakle radimo potpunu rekonstrukciju arheološkog parka, mijenjanje nosivih stubova, platforme, ograda, unutrašnjih sadržaja koji će biti u jednoj boljoj izvedbi, od samih lutkaka i prezentacije života. Sve će biti urađeno na jedan bolji način´.

Podsjećamo, u Tuzli je 2006. godine izgrađen i otvoren prvi Arheološki park neolitskog sojeničkog naselja u Bosni i Hercegovini i jugoistočnoj Evropi. Arheološki park predstavlja rekonstrukciju dijela neolitskog sojeničkog naselja otkrivenog u Tuzli, te predstavlja muzej na otvorenom koji ima za cilj da posjetiocima predstavi dio arheološke i historijske prošlosti grada Tuzle, kao i način života, kako materijalnog tako i duhovnog, a posebno prvu proizvodnju soli u neolitskom dobu.

Jedina slana jezera u Evropi: Grad Tuzla dobitnik ‘UNWTO ULYSSES AWARD’

Tuzla je jedini grad u Evropi koji ima slana jezera i jedini grad na svijetu čija se slana jezera, kupalište i plaža nalaze u centru grada. Grad Tuzla dobitnik je najvišeg priznanja Svjetske turističke organizacije Odisej, „Ujedinjenih nacija“ (2012 UNWTO ULYSSES AWARD) koja se dodjeljuje za inovacije u oblasti turizma.

Kompleks Panonskih jezera čine tri jezera različite veličine i dubine, te Slani slapovi. U sklopu kompleksa Panonskih jezera nalazi se Arheološki park neolitsko-sojeničko naselje i Muzej geološka postavka “Pannonica”, dječiji zabavni park, sportski tereni, te mnogi drugi ugostiteljski, kulturni i zabavni sadržaji. 


Video: tztz.ba

Prirodno bogastvo

Kada se, prije nekoliko miliona godina, Panonsko more povlačilo sa velikog dijela evropskog tla, ispod Tuzle je ostavilo milione tona naslaga kamene soli i slane vode. Zahvaljujući ovom prirodnom bogatstvu, a uz podršku domaćih stručnjaka, slana voda je izvučena na površinu i pretvorena u Panonska jezera. To su jezera u kojima se nalazi mineralima bogata slana voda, koja se slanim bunarima crpi ispod zemlje.  Pored užitka u kupanju u vodi, ova voda ima i ljekovita svojstva, pogotovo u liječenju steriliteta, reumatskih i disajnih oboljenja.  Voda u jezerima neprestano kruži, i prečišćava se pješčanim filterima.

Turistička ponuda kompleksa Panonskih jezera je obogaćena Slanim slapovima i Fitness centrom i teretanom na otvorenom prostoru sa trideset profesionalnih sprava za rekreaciju. Turistički proizvod kompleksa Panonika je Dječiji zabavni park sa svjetskim standardima uređenja i dizajna zabavnih sprava.

Slani slapovi

Slani slapovi su jedinstveni za ovo područje, inhalacionog zdravstvenog centra na otvorenom prostoru. To je instalacija sa pet kaskada i dva bazena za kupanje pri čemu inhaliranje isparenja slane vode veoma pogoduju relaksaciji od stresa, bolestima disajnih organa, glavoboljama i opštem poboljšanju zdravlja, a moguća je i masaža vodom koja pada sa slapova.

Tobogani

Največa atrakcija kompleksa i trećeg Panonskog jezera su dva vodena tobogana.Plavi spiralni tobogan i crveni pravolinijski valoviti tobogan.Plavi tobogan se nalazi na donjoj etaži jezera, a crveni tobogan na gornjoj etaži trećeg jezera.

(Autorica: Belma Brigić)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.