KO SDP Tuzla traži od Vlade TK: ‘Odgovornost i transparentnost’

06.04.2020 09:51
 

Poučeni krajnje nemoralnom Odlukom Vlade Federacije o podjeli finansijskih sredstava opštinama i kantonima u Federaciji BiH za borbu protiv korona virusa, u kojoj su se pogubili svi racionalni kriteriji za raspodjelu sredstava, Kantonalna organizacija SDPBiH Tuzla traži od Vlade TK da za primjenu interventnog zakona o ekonomskom paketu „Korona“ hitno utvrdi kriterije djelovanja ovog Zakona na području Tuzlanskog kantona.

˝Tako postignutom transparetnošću bi se spriječilo da federalni model segregacije među opštinama i kantonima Federaciji BiH bude primjenjen u pomoći realnom sektoru. Kao što su se u Odluci Vlade FBiH našle „neke opštine važnije od drugog“ i „neki kantoni važniji od drugih“ (a među „nevažnim“ kantonima se našao i Tuzlanski kanton) tako bi se mogao desiti i slučaj „nekih važnijih preduzeća od drugih.“ Također tražimo od zastupnika, svih političkih stranaka, sa Tuzlanskog kantona izabranih u Zastupnički dom Parlamenta Federacije i u Federalni Dom naroda da prilikom usvajanja Zakona insistiraju na zaključku koji bi osigurao transparentnu i pravednu primjenu Zakona˝, saopšteno je iz KO SDP Tuzla.

Transparentnost podrazumijeva način utvrđivanja listi i stavljanja spiska na javni uvid „privrednika i kompanija koji imaju pravo na pomoć“, i to:

  1. Kompanija kojima je, po utvrđenom kvantifikacijama od strane Vlade FBiH, predviđeno ukidanje obaveza plaćanja akontacije poreza na dobit i dohodak, subvencioniranje doprinosa, kao i ukidanje obaveza plaćanja akontacije poreza na dohodak od samostalne djelatnosti;
  2. Raspodjele sredstva Stabilizacijskog fonda i Garancijskog fonda, kojim će upravljati Razvojna banka, s obzirom da je broj pretedenata na subvencije za poslovnu aktivnost nejasan;
  3. Umanjivanja naknada za komunalne takse i porez na imovinu kao i svih drugih naknade koje se plaćaju u godišnjem paušalnom iznosu.

Poljoprivredni poticaji

Kantonalna organizacija SDP BiH Tuzla konstatuje da je Vlada TK zakasnila u pravljenju programa poticaja proljetne sjetve, s čijom realizacijom su se mogle znatno izdašnije obezbjediti potrebe stanovništva sa domaćim, uz to i jeftinijim poljoprivrednim proizvodima. Zbog toga KO SDP BiH Tuzla traži od vlade Tuzlanskog kantona da hitno sačini program efikasnih poticaja kultura koje su još uvijek moguće u režimu proljetne sjetve, i kompletiranje programa jesenje sjetve na području Kantona. Propust Vlade TK sa zakašnjelom proljetnom sjetvom mogla bi se ispraviti dodatnim poticajem u proizvodnji merkantilnog i silaznog kukuruza i jarih kultura (zob i ječam) čime bi se pospješila proizvodnja i tov junadi, mljekarstva i peradarstva a sve u roku od narednih sedam dana kako bi se pristigli proljetni agro rokovi. Trazimo da se podrška za ove programe, uz sredstva iz budžetske strukture, obezbjede još iz dopunskih sredstva od promjene namjene (taksi) građevinskog u poljoprivredno zemljište i sredstava koja su kantonu uplaćivana od zakupa poljoprivrednog zemljišta.

˝Malverzacije oko finansijskih tranši poticaja spriječile bi se naturalnim poticajima u obliku sjemenskog materijala i nafte˝, navode iz SDP-a.

(TIP)

 

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.