Jasmin Imamović: Vlada FBiH kao da kažnjava kantone, gradove i općine koji su ukazali na nepravdu

05.04.2020 15:05
 

Vlada Federacije je  u nedjelju je stavila van snage Odluku o utvrđivanju kriterija raspodjele sredstava utvrđenih Budžetom Federacije BiH za 2020. Federalnom minstarstvu finansija sa pozicije „Tekući transferi drugim nivoima vlasti i fondovima – kantoni i općine. Prema Odluci, koju su stavili van snage, sredstva su se kantonima i općinama morala dodjeljivati u skladu sa kriterijima, među kojima prevladava broj stanovnika. Prekjuče je Vlada Federacije grubo prekršila Odluku o kriterijima, te građanima mnogih kantona, gradova i općina, nanijela veliku nepravdu. Da se Vlada u nedjelju sastala sa namjerom da ispravi nanesenu nepravdu, trebala je samo postupiti prema kriterijima iz Odluke koju su prekršili, te na osnovu tih kriterija dodijeliti sredstva za odbranu od koronavirusa i otklanjanje posljedica pandemije svim kantonima, te svim gradovima i općinama Federacije BiH, navodi u svom saopštenju za javnog gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović koje prenosio u cjelosti:

˝Ovako, Vlada je ukinula Odluku o kriterijima koje je juče prekršila. To bi bilo isto kao da neko prekrši zakon, pa sutradan donese Odluku o stavljanju van snage tog zakona kojeg je već prekršio. Dakle, nije kriva Odluka koju su stavili van snage, nego je kriva Vlada Federacije BiH koja tu Odluku nije poštovala.

Umjesto da ispravi svoju grešku i sredstva rasporedi u skladu sa kriterijima, Vlada kao da kažnjava kantone, gradove i općine koji su ukazali na nepravdu. Postupak Vlade liči na princip: ako ne može biti kako smo zamislili, neće biti nikako. Ni onome ko se buni niti onome ko se ne buni.

Preraspodjelom sredstava za kupovinu medicinske opreme, Vlada kojoj je poslije jučerašnjeg skandala teško vjerovati, izvršit će centralizaciju nabavki i raspodjele medicinske opreme. Glavno pitanje će biti: po kojim kriterijima i koliko transparetno će nabavljenu opremu Vlada Federacije dijeliti zavodima za javno zdravstvo kantona, te po kojim kriterijima će kantoni opremu dijeliti gradovima i općinama?

Ustavom Federacije BiH zabranjena je svaka, pa i politička diskriminacija. Hoće li i Vladinim novim pravilima biti zabranjena prekjuče ispoljena politička diskriminacija?˝

Vezani članak: Vlada FBiH poništila spornu odluku o raspodjeli novca nižim nivoima: Sredstva će biti preusmjerena na tekuću rezervu Ministarstva zdravstva FBiH na čijem je čelu ministar Vjekoslav Mandić (HDZ BiH)

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.